Válka říší se blíží přehled
Jason Aaron
SCÉNA JE PŘIPRAVENA PRO VÁLKU ŘÍŠÍ! Thor se probil skrz Hel, ale nyní se ocitl jako vězeň v rukou hrozivých válečníků Hevenu! Bude zásah Valkyrie a Thorovy vražedné sestry Angely stačit k tomu, aby mohl bůh hromu utéct ze žaláře andělů, z něhož není úniku? Mezitím byla Roz Solomonová po zrušení S.H.I.E.L.D.u ponechána svému osudu... ale co nevidět se zhostí překvapivé nové role... a nadělá si milion nových nepřátel. Neboť válka se blíží... a invaze na Zemi již možná začala! Když Malekith cílí na celé veškerenstvo, zůstane Ódin Všeotcem ničeho? A navíc: před staletími se Ódin rozhodl udržet mladého Thora od Midgardu jednou pro vždy... a Loki přesně věděl, jak na to!... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2020 , CrewOriginální název:
Road to War of the Realms, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka říší se blíží. Přihlašte se a napište ho.
O Thorův vous lepší než první kniha, řekl bych. Líbilo se mi hlavně, jak se jednotlivé, v čase různě rozházené příběhy postupně doplňovaly a propojovaly a že to tentokrát bylo v první řadě opravdu o postavách a ne tolik o akci (ačkoliv souboj s vy-víte-kým úplně skvěle propojil obojí, tedy osudovou božskou akci a uvěřitelnou psychologii). Akorát na mě moc nezapůsobilo to stupňující napětí a předválečná atmosféra, což je možná tím, že (ještě) nečtu sérii Avengers, ale možná taky tím, že se to v té přehršli zápletek prostě trošku ztratilo. Bůh ví.
Tak trochu prodlužovaná rozcvička k Válce říší. Postavy dostávají minulost a psychologii. Máme tu chyby otců a rozvrácenou rodinu bohů. Nedořešené romantické vztahy a noční můry z minulosti. Aaron létá tisíciletími sem a tam a skládá mozaiku telenovely bohů. Oproti jedničce ubylo akce a přibylo řešení vztahů, ale pořád to nějak postává na místě a vlastně není jasné, co tím vším Aaron chce říct a k čemu děj směřuje (tedy kromě k explicitně vyjádřené válce).
Knižní novinky (35. týden)
23.08.2020
Kniha Válka říší se blíží v seznamech
komiksy superhrdinové superschopnosti Marvel
2014 | Země Indiánů |
2018 | Star Wars Skywalker útočí - Zúčtování na pašeráckém měsíci |
2015 | Mrtvé matky |
2018 | Cesta podivných |
2016 | Wolverine |
Je to strašne ukecané, ale predsa len o čosi menej, ako jednotka a hlavne, kým tá pôsobila dojmom vytrhnutia z kontextu v zmysle, že som sa cítil, ako keby som čítal desiatku a nie jednotku, tak dvojka pôsobí o štipku ucelenejším, v dobrom jednoduchším dojmom. Páčila sa mi najmä retrospektívna pasáž, v ktorej zistíme, prečo má Thor odjakživa taký silne vyvinutý vzťah k Zemi. Je to pekné a je to smutné, ale práve preto je to pekné. Niekedy to tak naozaj je, že čakáme tak dlho, až je zrazu neskoro. Je to zlepšenie oproti jednotke, ale na (tiež Aaronovho) staršieho Thora: Zabijáka bohů sa to fakt nechytá ani keby sa to na tri kladivá postavilo. V druhej polovici sa to už úplne pokazí a priznám sa, že aj počas druhého čítania som sa strácal vo vzťahoch, časových linkách a v odkazoch na staršie udalosti, ktoré však v češtine vôbec nevyšli, v lepšom prípade vyšli v značene oklieštenej podobe. Ozaj by pomohol kvalitnejší úvodný vysvetľujúci text, ktorý by nám ozrejmil, prečo S.H.I.E.L.D. neexistuje, alebo prečo je predsedom Avengers Black Panter. A vôbec, odkedy majú Avengers PREDSEDU? Nepáčilo sa mi ani spôsob, akým poňali Ódina, Thorovho otca). Akonáhle som to však s Jasonovým scenárom začal vzdávať, objavil sa chlapec s niečím sympatickým (dojemný rozhovor nad hrobom), nečakane drsným (naturalistické mučenie, fuj), alebo wtf (kozly, aj keď tí boli žu v jednotke). Kresba je extrémne prehustená, je tam toho (všetkého) hrozne veľa a niekto akiste povie, že je neprehľadná, ale za seba hovorím, že sa mi skôr páčila, než nepáčila (a Thor hrajúci sa na Mojžiša si koleduje o obrovský plagát cez pol steny).