Tichá noc Hercula Poirota
Sophie Hannah
Hercule Poirot (Sophie Hannahové) série
< 5. díl
Když už to tam je, proč to nevzít v potaz? Ačkoliv původně chtěl Hercule Poirot strávit Vánoce jen po boku svého mladého přítele Edwarda Catchpoola ve Whiteheaven Mansion, po nekalém vpádu inspektorovy matky se všichni tři vydávají do vesničky v Norfolku. Důvodem je vražda dobrosrdečného Stanleyho Nivena na šestém oddělení soukromé nemocnice svatého Walstana, kam má hned v lednu 1932 jako pacient nastoupit i vážně nemocný majitel Frellingsloe House Arnold Laurier. V jeho domě odsouzeném ke zkáze panují napjaté vztahy – a nejlepší náladu má, navzdory svému stavu, právě hostitel. Jeho vystresovaná žena Vivienne se z nějakého důvodu obává, že další obětí na vrahově seznamu bude určitě její manžel. Slavný detektiv, jenž ještě nikdy neselhal, začíná vyslýchat potenciální svědky onoho tři měsíce starého zločinu, když vtom sám kolabuje… Nový vánoční příběh s oblíbeným propagátorem šedých buněk mozkových!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , OneHotBookOriginální název:
Hercule Poirot´s Silent Night, 2023
Interpreti: Lukáš Hlavica
Ačkoli mě to mrzí, protože ostatní příběhy autorky s HP považuji za velmi zdařilé, myslím, že tohle se tedy nepovedlo. Napsáno dobře, ale zápletka mizerná a těžko uvěřitelná, spíše neuvěřitelná. Ale ona i sama paní Christie měla slabší momenty, tak snad příště...
On to má Hercule o Vánocích pokaždé složité. Tentokrát je hostem u hodně divné rodiny, kam by se jeden nechtěl dostat ani za trest. Vraha jsem, překvapivě, odhalila, motivace mi zůstala záhadou i po poirotovském vyřešení.
Je to hezky napsaná, poklidná detektivka. A přes to, že jsou tam detaily, které prozrazují, že to nepsala A. Christie je knížka krásná. Je tam zápletka, kterou postupně s detektivem řešíme a musíme se snažit s ním držet krok. Agatha Christie a Hercule Poirot je moje srdcová záležitost a jsem ráda, že jsou další příběhy o něm.
"To, že sa musíš vyrovnať s nejakým trápením, nevylučuje radosť."
"Ak sa snažíte niečo urputne utajiť, pripravte sa na tvrdú skúšku, ktorá vás čaká, a potom to povedzte celému svetu. A razom budete slobodní - a tá sloboda je nádherná!"
"Správy z druhej ruky vám o človeku nepovedia takmer nič. Informujú len o názoroch a presvedčení tých, ktorí vám ich sprostredkúvajú."
"Človek sa môže veľa dozvedieť jednoducho tým, že pozorne počúva a nikoho sa na nič nepýta."
"Myslíme si, že nespravodlivosť bolí, ale v skutočnosti najväčšiu bolesť spôsobuje predstava, že veci by mali byť spravodlivé, hoci nikdy neboli a nikdy nebudú."
Prekvapilo ma, koľko drobných životných múdrostí/postrehov autorka zakamuflovala do prehovorov jednotlivých postáv. Pokiaľ viem, Agatha Christie to vo zvyku nemala (a to som od kráľovnej detektívok prečítala nejeden román). Inak sa však Hannah snaží ísť v pôvodnej herculepoirotovskej línii; síce mi dej dej niekedy pripadal zbytočne prekombinovaný a preľudnený, ruku na srdce, v tomto smere vedela uletieť aj samotná Christie. A hoci sa mi zdalo, že chvíľami sa dej priveľmi vlečie či skôr cyklí, záver mi to celkom vynahradil.
Agatha to není, ale v zásadě se mi kniha líbila. Jde z ní cejtit ta atmosféra starých hádanek, kdy člověk tak nějak pátrá spolu s detektivem po pravdě.
Jak už bylo napsáno, Agatha byla jen jedna. V touze přečíst si dalšího Poirota jsem sáhla po této knize. Možné trochu neuváženě na pátou knihu v sérii, tedy jsem neměla se stylem autorky předchozí zkušenosti, ale téma Vánoc bylo příliš lákavá.
Celá zápletka mi přišla příliš komplikovaná a rozluštění mi nepřineslo nic.
V konečném důsledku je mé hodnocení neurazí-nenadchne.
Ano, Agatha Christie byla jenom jedna, ale přesto si myslím, že si tento nový případ Hercula Poirota zaslouží 4 hvězdičky.
V touze setkat se opět s Poirotem jsem se opět setkala se Sophií Hannah. Zpočátku s potěšením, které se vytrácelo a vytrácelo, až pominulo zcela. Nějak jsem se dopachtila k závěru, ale byla to dřina. Příliš mnoho postav, o nichž jsme se nedozvěděli téměř nic. Pro mě nevěrohodný motiv vražd. Žádné chutné jídlo na stole - nevěřím, že by to Poirot snesl, et cetera...
Dalšímu dílu přesto šanci dám, co kdyby náhodou se to podařilo trošku lépe?
Po vyloženě špatném předchozím dílu jsem už měl k této knize v hloubi duše připravený hněvivý komentář s tím, že u mě nový Poirot skončil a nedám mu nikdy víc šanci. Nakonec, matematicky vyjádřeno, jsem "jen" někde v průniku množin mírného nadšení a mírného zklamání (spíše ke straně prvně zmíněného). Kniha jako celek šlape, vedlejší postavy fungují, děj odsýpá rychlostí blesku a vztah Poirota a Catchpoola mi nepřišel tak nepřirozený jako posledně. To ale bohužel nemůžu napsat o celkovém rozuzlení, které mi připadalo zbytečně prostě překombinované (nebo překombinovaně prosté, obojí je správně) a nedostavil se potřebný "wow effect", který u knih ACh většinou mívám. Samozřejmě je to z velké části chyba na mé straně, protože má očekávání byla maximální. Ale ruku na srdce, můžou snad být očekávání u případů Hercula Poirota nižší? Závěrem vytvořím oslí můstek k začátku komentáře a podotknu, že dalšímu dílu určitě šanci dám, jen se do něj musím pustit s tím, že královna detektivy byla jen jedna.
Sophie Hannah píše tak, že uvěříte, že královna detektivek žije. Příběh má spád a pro mě i zajímavé rozuzlení.
2015 | Pusinka |
2014 | Vraždy s monogramem |
2022 | Dokonalé děti |
2015 | Bludná sdělení |
2008 | Ztráty a lži |
Poirot je má srdcovka. Ale i když se paní Hannah snaží, velikosti paní Christie nedosahuje. I přesto jsem příběh dočetla. Závěr je trochu přitažený za vlasy, ale průpovídky pana Poirota jsou stejné, jako jindy. A policejní komisař, který původně vraždu vyšetřoval, je zde opravdu korunovaný trouba.
(11. 1. 25 - 1 583 - 4)