Tiché roky

Tiché roky
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402756/bmid_tiche-roky-yGd-402756.jpg 5 6817 6817

Bohdana je uzavřená dívka, která žije pouze s mrzutým otcem, a dobrosrdečnou, ale poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě, a také tajemství, které ji nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v nemocnici oslovila „Blanko“? Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý svůj život zasvětil budování socialismu, lásce ke své ženě a dceři, jejíž budoucnost měla být stejně zářivá jako hvězda na rudém praporu. Jenže jak se říká: Chcete-li Boha rozesmát, řekněte mu o svých plánech. A tak se v jednom okamžiku oba příběhy slijí do jednoho a ukáže se, že nic není takové, jak se doposud zdálo, a už vůbec ne takové, jaké by to být mělo. Nový román Aleny Mornštajnové je odlišný od předchozích. Nejedná se o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky.... celý text

Kamča223
23.01.2021 5 z 5

Skvělá, jako všechny knihy od této spisovatelky,

pajkahej
22.01.2021 5 z 5

Jedna z mála knih, kde mi snad není sympatická ani jedna postava - teda, aspoň první 3/4 knihy (neříkám, že je to špatně). Kdybych si měla vybrat, překvapivě mi je nejsympatičtější Svatopluk. Konec a vyvrcholení knihy - klobouk dolů. Bylo to famózní.

Nicole_picole
22.01.2021 4 z 5

(SPOILER) SPOILER - Opět skvělá kniha od skvělé autorky. Jen mě zarazilo, že dívka nemluvila.. vůbec... což mi vlastně došlo až ke konci knihy.. Přesto zvládla žít normální život. Opravdu hezká kniha.

*-*Kleny*-*
18.01.2021 5 z 5

Kniha je krásně napsaná, moc hezky se čte. Kouzlo bylo v tom, že jsem si už myslela, že se nic nestane, že děj prostě dál popluje v tom duchu a najednou do toho všeho ještě další zvrat, pro mě v nečekaném místě, a ten celý děj a vše, co jste dosud znali, se obrátí vzhůru nohama.
Popravdě, kdyby se mi stalo to, co hlavnímu hrdinovi, nevím, jak bych s tím vším dokázala žít dál.
Když se řeknou tragické osudy, většinou se nám vybaví osudy Židů za druhé světové války nebo věznění nevinných lidí za komunismu. Tohle ovšem nic z toho neobsahuje a je to stejně tíživé, protože se to vše skládá z obyčejných všedních problémů, které postihují většinu rodin.
Aneb i muž, který je přesvědčený komunista s čistým štítem to neměl lehké. Sice byl ušetřen všech protistranických trestů, ale za to nebyl ušetřen všedních těžkostí, které sami o sobě nepůsobí tak strašně, ale jako celek dokáží i zničit život.
Na začátku knihy jsem si myslela, že se hned vrhnu na Hanu, u konce knihy vím, že se z toho musím chvíli vzpamatovat a proložit tento příběh nějakou literární romantickou jednohubkou, protože dva takovéto příběhy najednou jsou moc i na mě, a to to jen čtu.
P. S. Úplně souhlasím s komentářem Neo1tex.

Neo1tex
18.01.2021 5 z 5

Fůůha, to bylo silný. A moc mě mrzí, že příběh nepokračoval ještě chvíli. Uměl jsem ale rozumět všem postavám, proč se chovaly tak, jak se chovaly a ta destruktivní síla nevyřčených věcí a proseb a tužeb a výčitek je ohromující. O to víc, že kolem sebe vidím, že to není jen v knihách, ale v životě všude kolem nás. Dej mi sílu, ať tohle sám ve svém životě nikdy nedopustím.

ela1972
16.01.2021 5 z 5

Opět skvělá kniha paní spisovatelky. Není co vytknout. Děkuji a těším se na další díla.

Andrea85
15.01.2021 5 z 5

Za mě ještě lepší než Hana...

ziriant
15.01.2021 4 z 5

Tíživá kniha, hlavně proto, že je natolik reálná. Troufám si říci, že každý v ní můžeme ucítit závan, ozvěnu vlastního rodinného života, ať už v podobně tragickém životním osudu, nebo spíše v jemných nuancích vztahů jednotlivých členů rodiny. Čtivě napsáno, zcela jsem to zhltla. Na druhou stranu nemohu říci, že bych měla chuť se ke knize brzy vracet - že by mě až tak zaujala (což u opravdu dobrých knih tuto chuť mám).

Olia
15.01.2021 5 z 5

Moc čtivá kniha, otec Bohdany mě ovšem dráždil a štval.. vždycky mě zlomí ty zbytečně poničené životy kvůli neschopnosti zapomenout staré křivdy nebo neschopnosti si je vyříkat..

mss
14.01.2021 5 z 5

Přesně tak... od první do poslední stránky. Autorka je neskutečná. Nedovolí vám, abyste se jen tak od knihy odtrhli. A já jsem nyní zase nešťastná, že už je konec a s nadšením čekám, až mi přijde další její kniha. Prosím, ještě aspoň dalších 10, protože toto její umění je opravdu dokonalé a unikátní. Moc děkuji za tyto srdcervoucí a přesto hřejivé příběhy.

JanuldaN
14.01.2021 5 z 5

Poslouchala jsem audiokonihu a musím říct, že mě příběh nesmírně zasáhl. Kolik drobností dokáže člověka ovlinit - rozhodnutí, náhody, osudová setkání, dotek, vyřčené slova a dokonce i mlčení. O výchově a době, ve které žijeme ani nemluvím... Audio verze mě přiměla knihu si objednat a hodlám si ji přečíst. Jsem zvědavá, zda se mi bude líbit stejně jako její sestřička.

Briv
13.01.2021 5 z 5

Tak jednoduše popsán život jedné rodiny. Jak nepatrná chvíle v životě dokáže tak moc změnit a to i životy jiných... A ty důsledky, které přetrvají spousty let. Až je z toho člověku smutno. Slova, které člověk vysloví... A někdy bolí mnohem více to, co nevysloví. Hodně mě donutila přemýšlet tato kniha. Rozhodně ji doporučuji. A děkuji Vám, paní Mornštajnová, za tak dokonalé čtení.

lestfe
13.01.2021 3 z 5

Kniha je čtivá stejně jako všechny předchozí od paní Mornštajnové. Těšila jsem se na nu. Ale příběh mě zklamal, nacházela jsem určité podobnosti s Hanou. Mrzel mě i konec, s ním si autorka podle mě mohla více pohrát.

marti7729
13.01.2021 1 z 5

Není to ma prvotina od autorky, tak jsem se těšila na ctivou knihu a uprimne nevím co se ostatním na knize líbí, ale za me nuda.. Musela jsem se přemlouvat abych ji docetla a nic v knize me bohužel nezaujalo. Konec nic moc. Za me ne.

Opisska
12.01.2021 5 z 5

První kniha od této autorky, a musím uznat že super. Četla sem ji jedním dechem a chvílemi člověka tak nepříjemně mrazilo...

ADE138
11.01.2021 5 z 5

Po nějaké době od přečtení románu jsem si poslechla audioknihu načtenou K. Suchou, která vyprávěla části Bohdanky a M. Hanušem, který četl Svatoplukovy kapitoly. Byl to krásný zážitek, možná se mi audiokniha líbila ještě víc než kniha.

ivka67
09.01.2021 5 z 5

Paní Mornštajnová opět nezklamala se svým nádherným vypravěčským uměním.

MagicKleeo
09.01.2021 5 z 5

Vynikající a strhující kniha. Po přečtení Hany jsem si myslela, že příběh bude kolísat a nebude tak strhující, ale opět jsem knihu přečetla na jeden nádech. Vynikající.

zandlstan
08.01.2021 5 z 5

Klidná kniha, která je nabitá emocemi. Jak jedno slovo dokáže změnit běh dění, významná mlčení a gesta. Historie naší komunistické společnosti opět k krásném příběhu.

Martina023
06.01.2021 5 z 5

Krásná,smutná knížka,která asi nejen mě donutí se zamyslet nad tím jaká byla doba a jak špatně a nevhodně zvolená slova mohou ublížit a ovlivnit celý život.