Tiché roky

Tiché roky
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402756/bmid_tiche-roky-yGd-402756.jpg 5 6822 6822

Bohdana je uzavřená dívka, která žije pouze s mrzutým otcem, a dobrosrdečnou, ale poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě, a také tajemství, které ji nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v nemocnici oslovila „Blanko“? Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý svůj život zasvětil budování socialismu, lásce ke své ženě a dceři, jejíž budoucnost měla být stejně zářivá jako hvězda na rudém praporu. Jenže jak se říká: Chcete-li Boha rozesmát, řekněte mu o svých plánech. A tak se v jednom okamžiku oba příběhy slijí do jednoho a ukáže se, že nic není takové, jak se doposud zdálo, a už vůbec ne takové, jaké by to být mělo. Nový román Aleny Mornštajnové je odlišný od předchozích. Nejedná se o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky.... celý text

stju
18.09.2019 4 z 5

Po přečtení ostatních knih Mornštajnové jsem byla na "Tiché roky" hodně natěšená a asi proto jsem byla malinko zklamaná. Samotným příběhem opět prolínají historické a společenské změny, ale kniha mi připadá taková "komornější". Stále obdivuji, jak citlivě dokáže autorka vystihnout pocity postav i celkovou atmosféru. Líbila se mi i forma dvou linek vyprávění (otce a dcery), které se plynule v závěru spojí. Zajímavě působilo i použití stejných frází v úvodu a závěru každé kapitoly, které propojení obou linií umocnilo.
Těším se na další autorčinu knihu a než vyjde, budu si asi muset přečíst Strašidýlko Strášu, které má v knihovně vnuk:-)

Kate72
17.09.2019 5 z 5

Trošku jsem se bála, aby knížka nebyla ve stejném stylu jako předchozí romány. Které byli také skvělé, ale tak trochu na stejné vlně. Ale tenhle román je jiný a pro mě zatím nejlepší, jednoduchý, hezky napsaný, čtivý od začátku až do konce. Paní Mornštajnová posouvá každým svým novým románem laťku víš a víš. Což je samozřejmě dobře. Už se těším na další knížky:-)

Dresia
17.09.2019 4 z 5

Skvělé téma, solidní zpracování, ale na emocionální úrovni mě autorka z nějakého důvodu neoslovuje.

VeronikaSas1
16.09.2019 5 z 5

Moc krásná kniha, za mě o malinko lepší jak Hana. Rozhodně stiji za přečtení.

Dokča070
16.09.2019 4 z 5

Jako vždy Vás tato autorka svým stylem nutí obracet jednu stránku za druhou a číst až do úplného rozuzlení.

hana5094
14.09.2019 5 z 5

Neuvěřitelně silná kniha, která vás do sebe vtáhne a nepustí. Úžasně vykreslená psychologie postav a chytlavý děj. Velmi osvěžující mi také připadalo střídání vyprávějících postav. Knihu můžu jedině doporučit.

ladyka
14.09.2019 5 z 5

Musím přiznat, že dojem z knihy u mě vygradoval až nějakou dobu po přečtení. Jako by potřeboval uležet,snad doznít...ač styl paní Mornštajnové není úplně můj šálek kávy (navenek na mě totiž působí stroze,ale chápu,že to je záměr a nevyřčené si každý musí najít mezi řádky a v sobě), nemohu nedat jinak než plný počet. Bylo mi líto té jisté promarněnosti..vztahů, pocitů i doby. Myslím, že autorka to vystihla dokonale a mnozí z nás v tom najdou některé ze svých blízkých nebo třeba i sebe. Tato knížka se mě z knih autorky asi dotkla nejvíce. Spolu s Hanou, samozřejmě.

Makaja
13.09.2019 5 z 5

Opět nezklamala, líbila se mi po Haně asi nejvíc. Paní Mornštajnová má ten dar, že i když se její díla určitě mohou zařadit spíše mezi náročnější četbu, čte se to prakticky samo.

Adél784
13.09.2019 5 z 5

První knížka od autorky a musím říct že mě překvapila, autorka píše skvěle

martunka
13.09.2019 5 z 5

Tohle je další kniha od této autorky, kterou jsem přečetla. Po Haně je to má druhá nejoblíbenější kniha od této autorky. Pro mě je to rozhodně silný příběh.

dendishek
13.09.2019 5 z 5

Paní Mornštajová zaručí vždy kvalitní čtení. Když mám v ruce její knihu, odsouvám na druhou kolej i svůj nejoblíbenější seriál. Někdy zapomínám i jíst. A to mluví za vše. Je to má třetí autorčina kniha a už se těším na další. Příběh byl velmi psychologicky zaměřený, subjektivní pohledy hlavních hrdinů (otec, dcera) nám odkrývaly jejich světy, soukromé myšlenky, emoce a pocity. Tohle všechno na pozadí komunistické doby. Nešťastná doba, jeden nešťastný moment, a pak táhlý smutek jedné doposud šťastné rodinky. Ach, ten osud!

simona5r
12.09.2019 5 z 5

K této knize snad jediné - PŘEČTĚTE SI JI! Na pozadí minulosti prolínající se budoucnost, která je jí ovlivněna, ale hlavně je ovlivněna povahou a přístupem k životu.

mats379
11.09.2019 4 z 5

Pro mě první kniha od této autorky. Ze začátku jsem si říkala, že to není žádný zázrak, málo přímé řeči, málo vtipu, ale je to čím dál lepší a konec mě v dnešní době temných a drsných severských detektivek velice potěšil. Určitě si přečtu i ostatní, těším se na Hanu.

85prcek
10.09.2019 4 z 5

Mám ráda knížky od Mornštajnove. Tahle sice nebude patřit k mým nejoblíbenějším od ni, ale ten konec............ Ten konec........

Madelisi
10.09.2019 5 z 5

Skvělé. Oproti předchozím knihám jsme se tady nedozvěděli detailní historii každé postavy, objevujeme pouze Bohdanu a Svatopluka. Ten navíc není ani tak odporný exemplář komunisty, jací se vyskytovali v předchozích knihách.
Jako všechny romány paní Mornštajnové se i tento četl sám. Připadá mi, jako bych ho poprvé otevřela teprve před chvílí. Líbí se mi hrátky s kapitolami, což je ale asi u této spisovatelky už obvyklé. Nelíbil se mi otevřený konec, ten úplně volá po pkračování.

včelařka
09.09.2019 5 z 5

Opět nezklamala.
Krásně psané, příběh, který se může stát každému z nás.
Díky.

cace
09.09.2019 4 z 5

Čtivé.

berila
09.09.2019 5 z 5

U této autorky se musí pořád opakovat. Prostě kdo umí, ten umí. Z obyčejných věcí vykouzlit taková čtivá díla, prostě fantazie.

danče
08.09.2019 5 z 5

Ještě jsem od autorky nic nečetla, ale kniha se mi hodně líbila. Jeden okamžik, kdy se Blance naskytla příležitost, sice trochu nefér, poskočit v kariéře, spustil tragédii jedné rodiny. Na jedné straně nepotrestaný zločin, na straně druhé potrestaná celá rodina, včetně později narozené Bohdany a její náhradní matky Běly. Klidně bych si dokázala představit pokračování.

Bablu
08.09.2019 4 z 5

Velmi čtivá kniha, raději mám Hanu a Slepou mapu, ale tohle bylo taky hodně dobré.