To

To
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351150/bmid_to-GTs-351150.jpg 4 4953 4953

Ak si nespomenieš, neprežiješ. Ak si spomenieš, zomrieš. Derry nie je obyčajné malomesto. Pod jeho povrchom spí prastaré zlo. Vždy keď sa prebudí, na niekoľko rokov rozpúta v Derry a okolí smršť neopísateľných hrôz. Strašná sila, ktorú možno nazvať len To, ovláda obyvateľov, vraždí nevinné deti a zdá sa, že ju neuspokojí nič okrem najvyššej obete. Kto ju prinesie tentoraz? Skupinka priateľov, ktorí v Derry vyrástli, dnes žije roztrúsená vo všetkých kútoch sveta. Sú bohatí, úspešní aj slávni, ale nie sú šťastní. A najmä im chýba veľká časť spomienok na desivé udalosti z detstva. Kto im vymazal pamäť? Ak to chcú zistiť, musia sa opäť stretnúť s pradávnym zlom. Kedysi sa mu dokázali vzoprieť a prežiť. Ale dnes už nie sú deťmi a niečo podstatné, čo im kedysi pomohlo zahnať To, im chýba.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

It, 1986

Loginus
11.09.2017 4 z 5

Tahle knihu vnímám jako něco neobvyklého. Prostě je to jako by se geniální věc a naprostá sračka prolnuly. Tak se maličko rozepíšu.
Dětská část zaslouží plné hodnocení, myslím že každý z nás si najde svého oblíbence se kterým se ztotožní. Seznámení, stavba hráze a velký boj je pro nádherný. Mám to opravdu rád. I ten souboj a strašení je fajn. Když nepočítám ten brutální renonc se sexem(King to vážně přehnal!) myslím že bych dal pět hvězd. Určitě. ¨
Dospělá část pro mě byla přínosem především v tom, že se ukázalo jak moji oblíbenci dopadli. Ale jinak je to špatný, hlavně souboj a Kingův pokus o vysvětlení TO. Kdyby se raději vykašlal na tohle a příběh tak strašně nedeklasoval. Neříkám že je to úplně špatná věc... Ale proti dětské..-.
Závěr- To co si dovolí King, myslím rozepisování o historii města a dalších věcech... Je na pováženou. Kdyby si dovolil nový autor takhle ulítnout jen z dvaceti procent, tak ho kritika sežere. Ale pořád to není takový shit, jako Řbitov zvířátek.
Takže tři hvězdy. (Ale..) King by zasloužil nakládačku.

lavazza
09.09.2017 3 z 5

Ako som uz raz spominala, ja Kinga radsej v sfilmovanej podobe... neviem preco, ale styl pisania mi nesedi, je to zbytocne natahovane na xy stran a pritom by tomu stacilo pol strany... takze ja, ako vzdy si idem pozriet film... zas a znova....

Summer7
08.09.2017 1 z 5

Kniha je pro mne dost zklamání.Zdlouhavé a hlavně zbytečné pasáže, kde autor popisuje cokoliv na X stránek .. Tento styl psaní mi vůbec nesedí a do čtení jsem se musela přemlouvat. V polovině jsem knihu odložila. Pravděpodobně od Kinga už další knihu číst nebudu. Kniha je celkem nadhodnocena ...

Heisenberg
07.09.2017 5 z 5

Nebudu se déle rozepisovat, ačkoliv bych chtěl. Prostě si TO vemte do rukou a čtěte, ale pozor, ať vám ta kniha neutrhne obě ruce ;) Beru IT spíše jako skvělé drama s hororovými prvky, a proto je kniha u mě tak kvalitní. Kdybych měl vybrat nejhrůznější pasáž, tak je to určitě ta jak Beverly a celý klub Smolařů... no, kdo přečetl pochopí.... Jinak jsem se u téhle knihy přímo VZNÁŠEL blahem. Úplně jsem se jakoby vrátil do mého dětství, kdy jsem úplně celý den, od slunného rána až po černočernou tmu, strávil venku s přáteli (místo s kameny jsme meli bitku s šiškami) a byl jsem šťastný jako klaun... jo, a od přečtení knihy budu mít ke klaunům a balónkům velmi negativní názor. Ne nadarmo má pan Stephen příjmení King. Je to bůh.

TheEliasCZ
04.09.2017 5 z 5

Boží , ve Čtvrtek určitě jdu na premiéru Filmu.

Balenka
04.09.2017 3 z 5

Po prečítaní tejto knihy mám veľmi zmiešané pocity. Chvíľami ma bavila, nevedela som sa od nej odtrhnúť a chvíľami som sa prichytila, že preskakujem strany a nudné pasáže s neviem sa dočkať, kedy ju už dočítam. Napokon sa mi to podarilo a teším sa, že môžem siahnuť po niečom kratšom :-)

SadUnicorn
04.09.2017 5 z 5

Na tuhle knihu jsem se opravdu těšila. I když je kniha dost dlouhá a některé pasáže jsou nudnější, rozhodně pro mě neztratila svoje kouzlo. Ukazuje nám vše, čeho jsme se jako děti bály. Protože kdo se jako malý nebál vlkodlaků a oživlých mrtvol?
Kniha umocnila můj děs z klaunů. Byla jsem tak vyděšená, že jsem se bála vystrčit zpod peřiny nos a představa toho, že bych musela v nosi na záchod byla naprosto příšerná. I na odtok ve vaně jsem se dívala nedůvěřivě. Je to rozhodně skvěle napsané. Prolínání událostí z dětství a dospělosti "Smolařů" je taky velice dobře promyšlené a nijak násilné. I když ta úchylná epizodka na konci ve mně vyvolala trochu smíšené pocity a měla jsem pocit, že rozhodně nebyla nezbytná, nemůžu dát jinak než 5 hvězdiček.

Domuly
03.09.2017 3 z 5

Ze začátku jsem byla ohromená, nadšená. King je báječný vypravěč, vraždící klaun malých dětí byl geniální. Bohužel moje nadšení a dychtivost po příběhu prudce klesala, zhruba v půlce mě to začalo vyloženě nudit. Příběhu nemohu upřít komplexnost, bohužel nudných pasáží je tam až přehršel a kombinace několika hororových prvků na mě nezapůsobila gradačně, ale spíš přeplácaně a na mě to teda vůbec nefungovalo. Jak jsem se ze začátku bála klauna, se kterým se všichni vznášejí, tak další a další příšery byly již prostě moc. Posledních zhruba 150 stran jsem si říkala, že autor si s prominutím něco dal. Konec byl vyloženě slátanina, sex malých dětí ani nekomentuji, vůbec jsem nepochopila co to mělo být. Na závěrečné stránce jsem byla opravdu šťastná, že je konec a mohu tak sáhnout po něčem pro mě hodnotnějším.

Bar16
31.08.2017 5 z 5

Kniha pro mě měla pár hluchých míst, které mě trochu nudily, ale po přečtení poslední věty jsem pochopila, že i tyto slova jsou v příběhu důležitá a mají tam své místo. Nevím, jak jinak bych knihu popsala, protože ač jsem ji četla docela dlouho, tak jsem do ní byla pohlcena a všude jsem s byla s Billem a ostatními... Perfektně promyšlený a propracovaný příběh... Pan King je opravdu borec. Těším se na další jeho díla :-)

demlice
29.08.2017 5 z 5

NE-SKU-TEČ-NÝ!!!!! Tohle byla žůžodobrodrůžo týdenní jízda (musela jsem taky chodit do práce a nečíst tam, že?!). Sakra! Neuvěřitelně jsem se bála! Někdo řekne, že je to laciný žánr - horor... Ale nee, tohle je mistrovský kousek. Bát se vlastního strachu? Bomba! Hlavně ten krásný paradox v podobě klauna. Něco, co by nám mělo vykouzlit úsměv na tváři, a to něco místo toho kouzlí jednu mrtvolu za druhou. Byla jsem nadšená formou, jakou je to psané. Dětství a současnost. Dětská víra a dospělácká víra. Teď to zní, jako bych dělala nábor na nedělní náboženství, ale nee. Chci jen vyzdvihnout přátelství a sílu slibu, který jako děti složili. Vinnetou by se vedle nich mohl jít klouzat :-).
Jediné co mě malinko rozesmálo, byl závěr. Sci-fi mi nevadí, ale tohle bylo i na mě kapánek moc. Ale budiž - přece jenom likvidovali jsme podstatu zla...
Souhrn: knížka je TOP - i měsíc po přečtení se bojím zvednout hlavu, když jdu ráno k autu, abych neviděla balonky ;-)

Dolik13
28.08.2017 2 z 5

Začátek byl velmi zajimavý, ale pak už jsem začal ztrácet kdo, je kdo a přibližně na 100 stránce s knížkou končím. Kinga moc nemusím, píše stylem, který mi nesvědčí. Extrémní množství jmen, vytvoří v hlavě patos a skákavá kapitoly vám neumožní uvědomit si, kdo byl kdo. Nemám ani rád ry jeho dlouhé a zbytečné pasáže. Například v jedne z nich bere člověk desítky různých prášků a on každý z nich musí nějak popsat, i když pro čtenáře to ma nulovou vypovídající hodnotu. Už asi nemám na to, zkoušet další knížky tohoto spisovatele.

maryska09
28.08.2017 4 z 5

Od mistra Kinga jsem přečetla už několik knih a tahle opět nezklamala. Příběh má spád, postavy jsou perfektně vykreslené, závěrečný souboj napínavý. Jen všeho toho hnisu, krve, výkalů a vydloubnutych očí je trochu moc a s postupem knihy už to ztrácí na děsivosti. Za mě je nejpoutavější část ta, kde se píše o týrání Beverly manželem, tomu věřím beze zbytku a je to zároveň i to nejmrazivější téma.

Hary
24.08.2017 5 z 5

Kdepak horor. Pan mozek nam tady serviruje boj se spoustecem strachu ktery se odehrava v lidske hlave. Strach ktery si deti vytvari ve sve hlave (treba komar muze vypadat jak krvezizniva obluda) snaze premuzou svoji fantazii a dospely ktere nepremození strachu,stresu apod. muze dovest az k sebevrazde nebo se zblaznit a toulat se v krajine temna nekolik let. Po precteni konce jsem si rikal co je to za bejkarnu. Pak si jedu v aute a najednou BINGO, cele se mi to otevrelo a zapadlo do sebe. Kdepak horor, kdepak, pratele. Tohle je neco daleko hlubsiho. Nekdy si to dam jeste jednou

knižátko
23.08.2017 4 z 5

Nenechte se odradit tloušťkou knihy, protože tenhle horror prolnutý příběhem o přáteství vás pohltí (kouzelný příběh party outsiderů, za mě:) Jenom závěr knihy je za mě docela "úletem" , srazil jednu hvězdičku :(

cl3rick
21.08.2017 5 z 5

Nejhororovější knížka, jakou jsem kdy četl.

Fazolka2017
20.08.2017 5 z 5

Když mi bylo 16, byla jsem v nemocnici na operaci a ležela tam asi čtrnáct dní. Protože jsem byla nadšená z předchozí knihy Holčička, která měla ráda Toma Gordona, rodičové měli za úkol přinést z knihovny cokoli od Kinga. A přinesli TO. I po dalších 16 letech si jasně pamatuji na tu malou, ale hodně tlustou knihu s tvrdými deskami, rozpadlým hřbetem a stránkami ze zvláštního jemného papíru potištené hustým drobným písmem. Těch čtrnáct dní jsem nebyla v nemocnici, ale v Derry v Maine. Když to vidím zpětně, měla jsem štěstí, že tyto dvě knihy byly první, které jsem od Kinga četla, do dneška je považuji za jedny z nejlepších.

L_Into
18.08.2017 4 z 5

Napínavé čtení, hlavně v první třetině. Čím víc se ale čtenář blíží ke konci, tím víc ztrácí na tempu. Nevím, jestli je pravda, co se povídá: že King v momentě, kdy knihu začíná psát, sám neví, jak skončí, a nechává se vést postavami. Po přečtení knihy To bych tomu ale věřila. Na pět hvězd to není, ale za přečtení určitě stojí.

michal666
16.08.2017 5 z 5

Jedním slovem perfektní!!!

S1M0NE
08.08.2017 5 z 5

Knížka o strachu, ale ve skutečnosti o dětství a dospělosti. Dokonalá Kingovka, asi nemám, co víc dodat.

MaKolar
07.08.2017 3 z 5

Obsahově kniha mohla být kratší. Nicméně autor skvěle zvládl prolínání dvou časových linek, které se na konci příběhu samozřejmě spojí. Dle mého názor trochu nadhodnocená kniha.