To je Praha
Olga Černá
Je Praha ještě pořád krásná, úžasná, okouzlující? Nezadupaly její půvab nohy milionů turistů, kteří se ženou po kamenných kostkách od Pražského hradu přes Karlův most na Staroměstské náměstí a zase zpátky? Praha je město věží, kopců, zahrad, uliček, domů, hospod, tajemství, příběhů, vzpomínek, lidí, zvířat a soch... Podívejte se na ni novýma očima. Projděte se po Praze s Michaelou Kukovičovou a Olgou Černou. Zavedou vás na mosty, ostrovy, rozhledny, do parků, do centra i na periferii. Dozvíte se, kolik mostů vede přes Vltavu, v kterém domě udělal díru ďábel, kam dohlédnete z Žižkovské věže a kde mají nejlepší chlebíčky. Přečtete si historku o chlapíkovi, který se proměnil v brouka, starodávné vyprávění o Golemovi i hrdinský příběh o siru Wintonovi, také o atentátu na Heydricha i o tom, jak si cestu po Pražském hradě zkracoval jeden skvělý prezident. Všude je na co se dívat a čemu se divit... protože v Praze je možné všechno.... celý text
Velice povedený průvodce Prahou pro (nejen) nejmladší čtenáře. Na stará kolena začínám sbírat i knížky pro děti, poněvadž někteří ilustrátoři jsou jednoduše geniální, například zde paní Kukovičová.
Spoustu zajímavých informací o našem hlavním městě. Nechybí zmínky o Karlově mostě, Pražském hradě nebo třeba i Petřínské rozhledně. Je zde popsaný atentát na Heydricha nebo třeba statečnost Nicholase Wintona, který zachránil okolo 669 dětí.
Souhlasím s prvními názory na knihu, autorka téma víceméně jenom nakousne, různě přeskakuje z tématu na téma, možná by tomu pomohly nadpisy. Za mě je to trochu zklamání, od knížky jsem čekala víc.
Protože Praha je moje srdcová záležitost, tak mi manžel tuhle knížku (spíš ze srandy, protože je pro děti) půjčil v knihovně. Mě se líbila moc, byla velmi vtipně napsaná a dokonce jsem tam našla i informaci, kterou jsem nevěděla. Osobně koláže nemám moc ráda, ale v tomhle případě je to pěkné - a těch detailů, co tam člověk vidí, pokud dobře kouká. Ovšem neumím si moc představit, že pomocí téhle knihy seznamuji děti s Prahou. Obzvlášť to není vhodné, pro někoho, kdo sám toho o Praze moc neví, protože v knížce to není nijak detailně rozvedeno.
Kniha je hezky zpracovaná, ale byla jsem velmi zklamaná. Nejen, že je to bráno jaksi "hopem" a je potřeba si k tomu dost dostudovat, abych dítěti objasnila již nakousnuté informace (raději toho mohlo být méně a lépe vysvětleno) ale mám pocit, že kniha jaksi dětem podsouvá jisté názory a pohledy. Některé pasáže mě vyloženě vytočily a nedivím se, že děti se na spoustu věcí dívají jinak a blábolí o nich občas tak, že si říkám "Odkud to proboha mají?" No, nebudu to zde dál pitvat, ostatně je to věc názoru, ale za mě zklamání.
Výtvarně a graficky krásná. Jen já nevím, spousta různých nakousnutí "známých" legend a pověstí, ale já třeba všechny tak dobře neznám, abych o nich mohla dítěti dál vyprávět.
2015 | Klárka a 11 babiček |
2004 | Kouzelná baterka |
2015 | To je Praha |
2017 | Ztracený deník profesora z Essexu aneb podivuhodná zvířena |
2014 | Čtení není žádná nuda |
Kniha se mi velmi líbí, úžasné ilustrace, budeme se k ní určitě vracet, protože po jednom přečtení čtenář nemůže plně prohlédnout všechny krásné a vtipné detaily.