Klárka a 11 babiček přehled
Olga Černá
Klárka je malá holka, má jen dědečka, dědeček je kominík, ale jednoho dne spadne ze střechy a skončí nadlouho v nemocnici. A Klárka putuje od jedné paní k druhé, od sousedky k učitelce, ke třetí až jedenácté. Některou zná, jinou ne, některá je hodná, jiná ne, a Klárka o tom píše dědečkovi do nemocnice Na Františku dopisy s obrázky a on jí odepisuje, jenže se stane, že jednoho dne…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klárka a 11 babiček. Přihlašte se a napište ho.
Fajn nápad na knížku. Moc hezké výtvarné zpracování. Knížka se velmi dobře četla, přestože je psaná v dopisech.
Kniha Klárka a 11 babiček v seznamech
2015 | Klárka a 11 babiček |
2004 | Kouzelná baterka |
2015 | To je Praha |
2017 | Ztracený deník profesora z Essexu aneb podivuhodná zvířena |
2014 | Čtení není žádná nuda |
Je to příjemná knížka. Dcerce se líbila, jen se pořád ptala, proč je to ve formě dopisů (kromě úvodu a závěru). Na poslech je to trochu těžší, ale dávala to.
Musíme tu přijmout fikční svět, ve kterém je prostě možné, že v zásadě nebude nikoho zajímat, že hlavní postava Klárka žije mimo společenské instituce. Jedenáct žen, které se o Klárku během roku starají, představuje jedenáct různých životních stylů a vyznavačky různých hodnot - bydlenka, zlá domovnice, žena posedlá zdravým životním stylem, aktivistka, hospodská, trampka, ezoterička, farmářka, hudebnice... a každá zároveň představuje karikaturu vyznávaných hodnot. Jazyk knihy je taky moc vhodně použitý, dopisy docela zdařile napodobují dětské i seniorské psaní.