Příliš dlouhá swingers párty
František Kotleta (p)
Tomáš Kosek série
Tahle kniha není žádná selanka. Tahle kniha je literární swingers party plná démonů, prastaré magie, zombií, čarodějek, sukub, děsivých artefaktů, mocných sil z počátku věků a sexu. Spousty sexu. Ale taky akce a humoru. Jinak to František Kotleta ani neumí.
... víceméně souhlasím s pilarem... hlavně, co se týče čtivosti knížek p. Kotlety... opravdu velmi příjemné a záživné počtení... jen ty závěry mi pořád připadají poněkud uspěchané... jak už jsem psal jinde - je to jeden z (pro mne) nejlepších českomoravských autorů tohoto žánru...
Mé první setkání s Františkem Kotletou mi hodně připomělo Jiřího Kulhánka, jako kdyby to byli bratři spisovatelé. Povídky jsou čtivé, akční a oblíbená zbraň je CZ 75 (narozdíl od Kulhánka, který preferuje Glock).
Povídky nemám moc ráda, ale u těchto jsem se velice bavila. Knížka je velice čtivá a zajímavá. Nejvíce se mi líbila asi první povídka. :)
Toto je moje první přečtená kniha od Kotlety a musím říct, že jsem konečně našel nějakého českého autora, který mě zaujal svoji tvorbou. Je to akční, vtipné, morbidní, plné sexu, magie a různých nadpřirozených potvor. Co víc si můžeme od knížky přát? Za mě absolutně dokonalý zážitek, i když chápu i lidi, které tato kniha neosloví, a kteří budou nad ní ohrnovat nos.
Má první kniha od F. Kotlety. Mám rád J. Kulhánka , let ten už dlouho nic nennapsal , tak jsem si řekl, že zkusím i F. Kotletu. Kulhanek je Kulhánek., ale u této knihy jsem se nenudil a přečetl ji rychle.
Po trilogii Bratrstvo krve a duetu nazvaném Perunova krev,
každý čekal podobné téma, ale to není pravda.
Kotleta nám tu vyvrhnul zcela nový a nečekaný zážitek.
Jedná se o pět povídek,
které spojuje čtveřice vyšetřovatelů přes okultní vědy a vyvolávání démonů, sukub a jiné havěti.
Samozřejmě, že podle názvu je každému jasné, že tu bude hodně sexu,
ale není tu hodně sexu, je tu strašně hodně sexu.
Povídky nesou názvy:
Boží tango,
Příliš dlouhá swingers party,
Srdeční záležitost,
Pražské kobky
a Artefakt.
Když pominu to, že jsem knihu dostala jako dar, a vůbec jsem neuvažovala o tom, že si ji přečtu, ale že jí dám dál. Tak musím nakonec uznat, že jsem ráda, že jsem tak neučinila a na poslední chvíli ji otevřela a začetla se. Pro mě můj první Kotleta a nějak sebe samu nechápu, proč jsem od knihy dávala ruce pryč dříve, než jsem ji vůbec otevřela. Asi jsem se dle názvu bála, že je až moc morbidní a sexuální. Ale byla naopak napínavá, četla se rychle a poutavě. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Příběhy na sebe navazovaly, děj byl plynulý a "magický" a celkový dojem z knihy je pro mne za pět hvězdiček.
Takže já ji doporučuji, ale nemohu ji srovnávat s jinými autorovými knihami.
Každopádně si beru ponaučení, že nebudu odsuzovat knihu před tím, než se jí vůbec pokusím otevřít a aspoň kousek si přečíst.
Kotleta se čte kvůli akci a hláškám. Tady přidal ale něco navíc - hrdinu, který (většinou) není superhrdina. Za mě jeho nejlepší kniha.
O něco lepší než Perunova krev. Tenhle formát kratších povídek, kde je letmo načrtnuta zápletka, která je vzápětí nějak brutálně uzavřena, se k tomuhle stylu hodí víc než delší příběh, kde se furt dokola někdo mlátí. Akorát už mi to občas přišlo na hraně dobrého vkusu, hlavně ve druhé povídce. Ne že bych to vzhledem k názvu a obálce nečekal, ale kdybych chtěl porno, koupím si Fifty shades of grey :) Jo a ještě co se týče obálky - nakladatel by mohl být trochu ohleduplnější ke čtenářům, kteří se s ní chlubí v MHD :) Jinak ale dobré a klidně bych si dal druhý díl.
Zadnou "kulhankovinu" ani "kotletovinu" jsem jeste nikdy necetl. Toto byla ma prvni zkusenost. Po prvnich dvou pribezich jsem myslel, ze ji zajdu vratit zpatky do knihovny. Nechal jsem ji ale lezet na nocnim stolku a zhruba po tydnu jsem se ke cteni vratil. Potreboval jsem asi trochu casu na to, abych si zvykl na tento styl psani a behem tretiho pribehu me to zacalo celkem bavit. Posledni dve povidky me pak bavily hodne, takze zkusim i neco dalsiho.
Po knize Lovci, která se mi líbila jsem se rozhodl i pro další knížky od Kotlety.
Příliš dlouhá swingers párty je soubor povídek propojený týmem, který vyšetřuje
různé případy s nádechem tajemna a erotiky.
Co se týče erotiky tak to na můj vkus bylo místy skoro až "překořeněné",
co se týče tajemna tak dobré. Ale podle mě občas zabrousil do zákoutí o kterých
možná moc neví.
František Kotleta, narozen pravděpodobně 1981, vtrhl na scénu české akční fantasy trilogií Bratrstvo krve až v roce 2010 a získal si srdce mnohých čtenářů tohoto žánru. Ponechme stranou otázku kdo je František Kotleta, známý též jako Řezník z Bruntálu, (mnozí si myslí, že je odvrácenou tváří mistra Jiřího Kulhánka a jsou i tací, kteří v jeho existenci vůbec nevěří), a přejděme k jeho první povídkové sbírce Příliš dlouhá swingers party.
Hlavním hrdinou pětice povídek je religionista Tomáš Kosek najatý tajnou vládní agenturou zabývající se případy souvisejícími s magií a nadpřirozenem, takže v knize není nouze o staré bohy a démonické bytosti. Přesto je Příliš dlouhá swingers party dospělejší, než by se mohlo na první pohled zdát.
Každá povídka jesenického Mauglího je tak rozdílná, jak jen ženy dokážou být… Úvodní Boží tango se o erotiku otřelo jen tak lehce (asi jako panic o třídní krásku na diskotéce). Spíš mi připomnělo pozdního Kulhánka než Kotletu a jeho řeznické orgie prošpikované drsným humorem. Přesto, nebo snad právě proto, byla povídka natolik znepokojivá, až mi běhal mráz po zádech. Kam se hrabe Neil Gaiman a jeho Anansi Boys.
Zato druhá povídka - Příliš dlouhá swingers party - už je ryzí Kotletovina. Přináší čtenáři autorovy osvědčené atributy - břitký humor, frenetickou akci i erotické dusno, které mě osobně přiváděly k výbuchům smíchu a zvrácené chuti citovat úryvky spolucestujícím v tramvaji. Nicméně, závěr byl pro mě dost drsný. Asi jako když chlap dostane při souloži infarkt a exne na partnerce.
Srdeční záležitost je ryzí detektivkou a já jen doufám, že si to František celé vymyslel. Dává v ní totiž čtenáři okusit tolik šílených věcí, že po jejím přečtení se už na zprávy ze sněmovny a parlamentu nebudu dívat jako dřív. Ale to asi nikdo z těch, kteří si Srdeční záležitost pustí k tělu.
Pražské kobky jsou oproti předcházejícím povídkám spíše takovou rychlovkou v kanclu o polední pauze, nicméně i ony mají své vtipné momenty, které k autorovu stylu jednoduše sednou. Navíc dotvářejí celkovou atmosféru knihy a doplňují charakter hlavního hrdiny.
Závěrečný Artefakt je vlastně takový Indiana Jones v podání Františka Kotlety. Ale na rozdíl od příběhů okloboukovaného hrdiny se Artefakt odehrává v Praze. To však neznamená, že se do hry nezapojí německé ambice a izraelské komando. Povídka je onou pověstnou třešničkou na dortu. Její otevřený konec dává tušit, že se s protagonisty této knihy nesetkáváme naposledy, což je jen dobře.
Kniha na mě působila mnohem dospělejším dojmem než trilogie Bratrstvo krve, a to nejen svým erotickým pojetím, ale i celkovým vyzněním. Je zřejmé, že autor má stále co nabídnout a že se ve svých příbězích neustále zdokonaluje.
Závěrem lze říci jediné - Příliš dlouhá swingers party je vlastně příliš krátká. Ne, že by člověk nedostal pořádnou porci dobré zábavy, ale po zavření knihy má chuť na další nářez. Pokud tedy chcete poprvé ochutnat Kotletu, začněte spíše tímto hutným předkrmem a teprve pak přejděte k hlavnímu chodu.
Jak je napsáno na obálce- kniha od knihy je lepší a lepší. Zatím jsem přečetla všechny a moíhu jen doporučit. pouze pro ty, kteří mají rádi drsnější humor, ale ne sprostoty. Autorovy přirovnání nemají chybu, jsou vtipné a neotřelé. Po každé stránce se budete smát a pokud ne, tak usmívat se budete určitě. Jako já!
Solidní prasárnička co se prasárniček týká :D
Po dlouhé době zase jednou knižka, kde hlavní postava není nadčlověk.
Kniha zcela zapadá do oddělení podobné tvorby. Takže se dobře čte, je akční a nenudí.
Přirovnala bych ho trochu ke kulhánkovi. Všechny povídky kromě poslední jsou zabávné a čtivé.
sex Praha prostituce česká fantasy démoni česká fantastika
Část díla
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Hezké, ale čekal jsem víc. Taková sbírka detektivek.