Trestankyně - Příběh Růženy Vackové
Milena Štráfeldová
Co má větší cenu: žít v bezpečném závětří, ovšem za cenu kompromisů, nebo si stát odvážně za svým a uchovat si čisté svědomí? Kolikrát ve 20. století stáli lidé v Československu před touto volbou? Pro Růženu Vackovou ale otázka takto vůbec nestála. Neochotu přistoupit na kompromis dokázala tato univerzitní profesorka už za nacistické okupace, kdy byla za účast v odboji odsouzena k smrti. A znovu po únoru 1948, kdy ji soud poslal za mříže na dvaadvacet let za „špionáž ve prospěch Vatikánu“. V komunistických věznicích nakonec prožila 15 let. Přesto je její jméno veřejnosti málo známé. Román Trestankyně přibližuje její život na pozadí „šťastného“ 20. století.... celý text
Doporučuji, silné.
Trochu se vleče popis dětství, vzpomínek na mládí, výchovu. Pro pochopení životních postojů Hrdinky je ale formování osobnosti důležité.
Dodržování vštípených mravních principů přivedly tuto zapomenutou, neuchopitelně chytrou a činnou ženu k velkému strádání, k utrpení i díky víře pokorně snášenému. Dnes, v konzumní době, těžko promýšlet.
Kdo přečetl Doktorku z domu trubačů, tak podobná kniha tématem i zpracováním.
Tyto knihy vždycky vnímám hlavně jako moji povinnost dozvědět se. Myslím si, že už jsem otrlá. Nejsem. Znovu a znovu žasnu nad krutostí a znovu zase nad odvahou, morální čistotou a životem v pravdě těch druhých. Navíc M. Štráfeldová by uměla napsat zajímavě a čtivě i jízdní řád.
Výborná a obohacující kniha. Mnoho lidí by takový život považovalo za zmařený, nenaplněný, ona a další ženy ale dokázaly i v šílených podmínkách nesmírně obohatit lidi kolem sebe. Její myšlenka, že nejhorší tragédie není to, co si lidé většinou pod tímto označením představují, ale to, když člověk zahořkne a začne nenávidět, mi zůstane v mysli, doufám, do konce života. Díky za takové knihy!
O profesorce Růženě Vackové, jsem se dozvěděla, jako ostatně většina čtenářů, až z této výborné knihy.
Děkuji autorce , za přiblížení životního příběhu, této bezesporu velmi statečné, vzdělané a nesmírně pokorné ženy.
Knihy paní Milena jsou mimořádné. Umí psát bez patosu a navíc se vyzná v historii, takže vše podává s přesností, která ale nenudí.
Krásná kniha. O profesorce Růženě Vackové jsem nikdy neslyšela, ani nečetla , jsem ráda, že jsem se mohla díky této knize dozvědět o této úžasné paní.
Zajímavě podaný životopis Růženy Vackové, která jistě patřila k výjimečným českým osobnostem 20. století. Musím přiznat, že o této ženě jsem se dozvěděl teprve díky přečtení knihy Mileny Štráfeldové. S použitím historických skutečností, osobních dopisů a řady lidských osudů "Trestankyně" mapuje českou historii téměř celého 20. století, a to v její složitosti. Běh událostí, ani historické osobnosti nejsou v knize podány optikou černobílého vidění, jež je dnes tak časté a vždy pokulhává na obě nohy.
Velmi poutavě psaná biografie 2. profesorky na Univerzitě Karlově Růženy Vackové, která byla vězněna jak fašisty, tak komunisty. Její mírumilovná povaha pomohla politickým spoluvězeňkyním přežít a stmelit je. Kniha se čte jedním dechem a je psaná na základě skutečných historických a politických událostí. Doporučuji.
Velmi zajimavá a čtivá kniha, která nám vypráví příběh Růženy Vackové od jejího útlého dětství, přes popis událostí naší země za první a druhé světové války, nástupu komunismu a jeho tyranství, až po návrat statečné Růženy z vězení. Vždy po dočtení podobného příběhu si pokládám otázku, o co jsme my Češi, byli v době komunismu lepší, než nacisti za války? V brutalitě, věznění a v pomstychtivosti jsme od nich určitě nebyli daleko. Je mi z toho smutno. Knížka je psaná velmi srozumitelně, určitě by byla vhodná i jako povinná četba. Na některé události by se nemělo zapomínat.
Neskutečně čtivá a zajímavá kniha popisující hrůzy naší historie. Je dobré si něco takového přečíst .
Rozhodně doporučuji přečíst. Není to žádná suchá biografie, která by vás nudila spoustou nudných dat. Růžena Vacková vám bude blízká, uvidíte ji jako malou holčičku, ráznou studentku i inteligentní a statečnou dámu.
Další z knih, která by měla být pro vyznavače komunismu povinná a pro ostatní minimálně velmi doporučovaná. A zároveň s ní kniha "Byly jsme tam taky" od Dagmar Šimkové.
Velice zajímavá kniha, kterou mohu jenom doporučit. Postupně popisuje Růženino krásné dětství a dobu první republiky. Moc se mi líbí i příběhy ostatních známých osobností a taky, jak autorka zmiňuje, že se narodil Toník nebo Pepík, kteří jsou také vlastně postavy knihy, ale velice negativní.
Kniha ukazuje, jak komunisti zničili jednotlivce a vlastně i společnost, která je zničená vlastně do dnešních dob.
Obdivuji lidi, kteří si stojí za svou pravdou a jsou schopní takových obětí jako přijít o svobodu a vlastně celý život, že i když Růženu propustili z vězení a vrátila se do světa, který je úplně jiný než, ten ze kterého odcházela, a neřekla si současný svět nestojí za nic nestálo za to bojovat, ale bojovala dál. Velmi silní lidé. Díky jim.
Některé příběhy člověk vnímá příliš osobně... Růžena Vacková byla obdivuhodná bytost. Díky za ni.
Velmi zajímavý a drsný život Růženy Vackové. Její život nebyl vůbec jednoduchý, začínající od první republikou po komunismus. Velmi poutavý příběh.
Krásný průřez dějinami, strhující životní příběh, odvaha, láska, odhodlanost, boj za svobodu, ale taky strach, ubohost, ponižování. Hezky napsané, co nebylo napsané, vnímavý čtenář najde mezi řádky.
Drsný příběh ženy,která se stala obětí nacismu a komunismu.Velmi dobře popsaná doba nástupu komunistů a jejich zvěrstev.Lidé by tyto příběhy měli číst,aby se už žádná totalita nevrátila.Velmi poučné čtení.
válečné zločiny emancipace politické soudní procesy první republika, 1918-1938 političtí vězni ženy v 2. světové válce protikomunistický odboj ženské věznice zločiny komunismu třetí odboj (protikomunistický, 1948-1989)Autorovy další knížky
2021 | To je on!: O té, co si říkala Toyen |
2022 | Krycí jméno Studentka |
2016 | Trestankyně: Příběh Růženy Vackové |
2016 | Sestry B. |
2014 | Guláš pro Masaryka |
Opět se mi potvrdilo, že paní Štráfeldová má vkus? Stejně jako u knihy D.Anýže o Miladě Horákové, tak i tady platí - jak je to možné? Jak je možné, že je ani nacisti ani bolševici nezlomili? Jak je možné, že i když jsme se po revoluci začali najednou hrdě hlásit k těmto hrdinům, stejně do školních čítanek cestu nenašli a musíme je nacházet až v této beletrii? Autorce patří opravdu velký dík. Za práci kterou si dala aby našla tuto hrdou, statečnou ale hlavně chytrou a vzdělanou ženu. Každý režim se takovýchto lidí bojí, a myslím že oprávněně. Jen oni ukazují jak je hamižnost, ubohost a hloupost režimů, a každé vládnoucí společnosti, přízemní a nicotná. A platí to i teď i v minulosti. Kdyby bylo možno dát více hvězd, dám. Takhle jen 5.