To je on!: O té, co si říkala Toyen přehled

To je on!: O té, co si říkala Toyen https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467127/bmid_to-je-on-o-te-co-si-rikala-toyen-1nb-467127.jpg 4 200 200

To je on! – Tři slova, ze kterých možná vzniklo umělecké jméno surrealistické malířky Toyen. Jméno stejně záhadné, jako byla sama. Jako by za sebou stále zametala stopy. Svá svědectví tak o ní podali jiní. Malíř Jindřich Štyrský, se kterým vytvořila celoživotní uměleckou dvojici. Židovský básník Jindřich Heisler, kterého až do konce války skrývala ve své žižkovské garsonce, protože odmítl nastoupit do transportu. Její přátelé z Devětsilu Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert nebo Karel Teige. Nebo francouzští surrealisté, když v r. 1947 odešla do pařížského exilu. Díky těmto svědectvím, ale i na základě pátrání v archivech v Česku a ve Francii, napsala Milena Štráfeldová její beletrizovaný životopis. Příběh Marie Čermínové, rodačky z pražského Smíchova, kterou sám André Breton zařadil mezi deset nejvýznamnějších světových umělců 20. století.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize To je on!: O té, co si říkala Toyen. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (62)

Annicka
02.05.2024 4 z 5

Když jsem si knihu půjčila, čekala jsem nějaký obyčejný životopis. Ale ne, není to jen suchopárné jmenování faktů, naopak je to velmi čtivé. Není to úplný román, spíše takové střípky, doplněné sem tam nějakými faktickými poznámkami. Trošku mi to připomnělo "hrané historické dokumenty". Jen ty pasáže s "tou z Batignolles" mě nudily, byly takové krátké, vytrhávaly z děje... Celkově je to však povedené dílo.

anibeni
24.02.2024 4 z 5

Čekala jsem něco jako životopis Toyen, dostala jsem ale celou plejádu umělců srocených kolem Devětsilu. Což by mi nevadilo, plno věcí a lidí jsem neznala.. Tahle kniha by si ale zasloužila výtvarné vsuvky, aby si mohl člověk ihned promítnout přesně ta díla, o kterých čte. Co mi vadilo, byl styl psaní a vsuvky "té druhé".. Každopádně kniha mě úplně vtáhla do centra české avantgardy a sledovat růsty i pády jednotlivých umělců bylo prostě parádní..


Margherita_N
09.01.2024 4 z 5

Toyen mám moc ráda, před pár lety jsem byla v Praze na její výstavě a byla jsem nadšená. Její osobnost ke mně v něčem velmi promlouvá, jak byla uzavřená a přitom nebojácná, jak si šla po své cestě, přestože se narodila do rodiny s ráznou matkou, kde se předpokládalo, že se po škole vdá a zdědí barák a hotovo. Místo toho se velmi mladá Marie začala scházet v kavárně s uměleckou skupinou a zakrátko už seděla ve vlaku do Paříže. Prostě si neuměla představit, že by se nutila do něčeho jiného, tak jela jen tak na blind se stejně nepřipraveným kamarádem a vidinou Montmartru v hlavě. Samozřejmě se začala stýkat s malíři a umělci, proto tam taky přijela. A tak to samozřejmě vyšlo. Působivá, silná žena, které byl dopřán dlouhý a plodný život.

všechny komentáře

Související novinky (2)

To je on! O té, co si říkala Toyen

21.05.2021


Knižní novinky (19. týden)

09.05.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha To je on!: O té, co si říkala Toyen v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených265x
ve Čtenářské výzvě55x
v Doporučených13x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst189x
v Chci si koupit64x
v dalších seznamech1x