Sestry B. přehled
Milena Štráfeldová
Novela Sestry B. zachycuje nejen dramatické zvraty života herečky Lídy Baarové včetně jejího vztahu s Josefem Goebbelsem, ale hlavně problém její odpovědnosti a viny za osud mladší sestry Zorky Janů. Ta kvůli Lídě Baarové spáchala v roce 1946 sebevraždu. Zorka neunesla, že ji její herečtí kolegové po druhé světové válce odmítli jakožto „sestru nacistické kolaborantky Baarové“ vpustit do divadla. Kniha zachycuje klíčové okamžiky vztahu obou sester, jejichž osudy se stále více rozcházely, ale i tragický dopad historických událostí na život jednotlivců.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sestry B.. Přihlašte se a napište ho.
Všechno už jsem to někdy někde slyšela, ale Milena to dostala na jednu hromadu, protřídila a napsala. Není to špatné, ale chybí emoce.
Kniha Sestry B. v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) životopisné, biografické romány herci rozhlasové zpracování Joseph Goebbels, 1897–1945 Lída Baarová, 1914–2000 Zorka Janů, 1921-1946
2021 | To je on!: O té, co si říkala Toyen |
2022 | Krycí jméno Studentka |
2016 | Trestankyně: Příběh Růženy Vackové |
2016 | Sestry B. |
2014 | Guláš pro Masaryka |
Nic nového se nedozvíte. Jen na malou chvíli naskočíte do 30.let minulého století a jen tak jedete horskou dráhou se sestrami B. Vše už někdy, někde bylo řečeno. Přesto mě i tato kniha přesvědčila, že psané slovo je prostě lepší než film. Stačí poskládat slova do vět. A to něco co z nich lze vyčíst vám film nedá. To, že Zorka byla v mnoha ohledech lepší herečka i člověk než její sestra, je zde řečeno přímo. To, že Lída byla opravdu asi jen krásná tvářička ale víc nic, to už je jen na Vás. Zajímavé. Určitě se podívám po dalších knihách autorky. Super "oddychovka" k vodě.