Trhlina
Jozef Karika
Tahle kniha vznikla zvláštním způsobem. Po vydání mysteriózního thrilleru Strach se autorovi ozval člověk, který mu povyprávěl opravdu děsivý příběh. Jozef Karika jeho vyprávění zaznamenal, mnohá tvrzení ověřil, doplnil o vlastní zjištění a zpracoval v knize, kterou máte před sebou. Na jejích stránkách rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska – nevysvětlitelné mizení lidí v pohoří Tríbeč. Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor. Předkládá strhující hororový příběh a nechává na čtenáři, aby našel odpověď. Titul na Slovensku získal ocenění Kniha roku 2016 v kategorii čtenářů. Román Jozefa Kariky byl jako jediný žánrový titul v historii nominován na nejvýznamnější slovenskou literární cenu Anasoft litera. Slovenský spisovatel Jozef Karika pracoval jako redaktor v televizi. Zaměřoval se především na politické a investigativní reportáže. Je držitelem Ceny Béla za nejlepší hororovou povídku a několika dalších novinářských i literárních ocenění. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005), posléze vydal publikace Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V USA vydal soubor esejí pod názvem Liber 767 (2009). V roce 2010 mu vyšla kniha pod názvem V tieni mafie (česky Ve stínu mafie, Knižní klub 2011), která se stala bestsellerem nejen na Slovensku, ale i v České republice. Také její volná pokračování V tieni mafie II – Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) se zařadila mezi nejprodávanější knihy na Slovensku. Za romány Ve stínu mafie a Čas dravcov získal ocenění Zlatá kniha, které se uděluje za víc než patnáct tisíc prodaných výtisků. V letech 2012 a 2013 mu vyšel dvoudílný román Na smrť o přátelství a lásce, které se změnily na smrtelnou nenávist. V příběhu se mu podařilo spojit tři zdánlivě protichůdné světy – prostředí židovské mafie v New Yorku, nacistické Německo a první slovenský stát. V roce 2014 vydal svůj první mysteriózní thriller Strach a v roce 2015 pak thriller Tma.... celý text
Horory Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
Trhlina, 2016
Čekala jsem víc. Ne příliš sympatický hlavní hrdina, konec nekonec... no a o těch vulgarismech už tu bylo také psáno. nicméně na druhou stranu čtení bylo poměrně napínavé.
U téhle knihy dost záleží na tom, jakou máte jako čtenář představivost, a jak se dokážete nechat vtáhnout do děje. Já osobně měla opravdu strach. Autor si mohl dát trochu víc práce s příběhem kolem vzniku knihy. Že mu všechno vyprávěl hlavní aktér celé story, mu opravdu nežeru. Ale to nic nemění na tom, že dokázal ze záhady mizení lidí v pohoří Tribeč, vytřískat maximum.
Kniha mne osobně zaujala. Sice tento žánr nevyhledávám, dostal jsem se k ní díky výzvě, ale nakonec mě natolik zaujala, že jsem jí jen z těžka odkládal. Každopádně výborný námět na příští dovolenou či výlet. Ty vulgarismy trochu kazili celkový dojem. Myslím že tam byly zcela zbytečně.
Kniha se mi zkrátka nelíbila. Vulgarismy co autor pouziva jsou dost trapne v beletrii a nakonec nebyla ani moc zajímavá ani napínavá.
Meh, rozhodně jsem se neklepala nebo nebála, jak někteří píší, nicméně do té oblasti se raději vydávat nebudu. Čekala jsem trochu lepší odhalení/vysvětlení, ďatlev to taky úplně nebyl ovšem nápad a zpracování celkem dobré, takže pro zajímavost asi můžete otevřít.
Kniha obsahuje zajímavý námět. Takových možností na skvělých zpracování, ale tohle? Ze začátku jsem si říkala, ok - nějaká změna, třeba to bude dobrý. Těšila jsem se jaký to bude vzrůšo. Nikoliv, jestli jsem na začátku knihy s vyprávějícím nějakým způsobem rezonovala tak ke konci bych ho v tom lese fakt nechala.
Takováto témata jsou mi blízká, věřím, že to co se tam děje je i možná skutečnost. Čekala jsem že to budou fakt Jevy, když už je to na knihu a film, věci mezi nebem a zemí, a né takovéhle "záhady", které ještě vyprávějící zkazí. Ale tomu týpkovi co to vypráví, bych nevěřila ani nos mezi očima a to ho ani nemusím vidět. Z vlastní zkušenosti vím, že feťákovi se plnohodnotná realita věřit opravdu nedá.
Knihu je pro mě zklamáním a dočítám jen z povinnosti abych jí mohla odškrtnout.
Mít jí fyzicky v ruce (čtu e-knihu) vyhodím jí z okna.
Mysteriózní horory leží dost stranou mých literárních zálib, ani vyděšení paranormalitou není mou čtenářskou emocionální metou...ale když už vědomě vybočit mimo zajeté koleje, nemá smysl brblat, že je to něco jiného než obvykle. Po literární stránce mne Karika nenavnadil přečíst si od něj něco dalšího, ani postavy mne nedokázaly vtáhnout tak, abych se o ně bála, na to to byly jen vcelku nezajímavé, ploché typy, odlišené hlavně svým postojem k záhadě a různě a/sociálním jednáním v krizové situaci. Vystavění příběhu z jedné (typuji do té doby nepříliš známé) záhady nebylo špatné, propojení minulosti, přítomnosti a soudobých technologií i fyzikálních teorií jakbysmet (pravda, zničení veškerých existujících i pořízených záznamů je také pech fakt začarovaný), a z nějaké nabídky svého vysvětlení Karika vybruslil také šikovně tím, že tváří v tvář logicky nevysvětlitelným, nepochopitelným jevům mimo naši běžnou "desítkovou soustavu" je naše mysl krátká, nespolehlivá a rozbitná. Sice tím Tribečskou záhadu neposunul vlastně nikam ani v rovině spekulativních teorií, ale je to literární příběh, takže ani nemusí, jde o děj, tajemnost, spád a napětí, což i přes otravné Igorovo avízování a odstup od postav, kniha naplnila.
Dobré, atmosférické počteníčko, zprvu zdlouhavé, se mění v napínavé, záhadné, děsivé, výš a výš a výš, až k vrcholové knize šílenství!
Nebral bych to tak vážně nebýt zmínky o silnici smrti na úpatí Tribeče, mezi Zlatými Moravci a Nitrou. A že prý už to neplatí, protože ji před pár lety nahradila rychlostní silnice R1 a počet tragických nehod poklesl k nule! Ale v knize něco chybí, protože kniha vyšla v roce 2016.
V roce 2019 došlo na této silnici k jedné z nejhorších nehod v historii Slovenska. Nákladní auto naložené štěrkem narazilo do autobusu, který se převrátil do příkopu. Zemřelo 12 lidí, z toho 5 dětí. A stalo se to v listopadu. Takže tak…
Byť mi od začátku neseděl hlavní hrdina a jeho styl vyprávění, musím konstatovat, že se celá myšlenka autorovi opravdu povedla - nikdo neví, jak to je, kdo si co vymyslel. Hlavní hrdina je "na přesdržku," a proto je dost těžké mu věřit. Ostatní vidíte jen jeho očima, takže taky nic moc. I z jeho přítelkyně je spíš jen takový nástin. Občas ve vyprávění něco nesedí - postavy se chovají v rozporu s tím, co o nich už víte a podobně. Napětí čtenáře a jeho zájem o Tribeč se tvoří postupně - občas jsem si říkala jaká je to blbost, občas jak je to zajímavé. Na začátku mi bylo celé Igorovo vyprávění, i on samotný, nepříjemné a přemýšlela jsem proč bych to jako měla číst dál. Tohle vystřídala dychtivost a zájem o další střípky informací ohledně Tribeče. Při čtení prostřední části se dostavila chuť udělat si pěkný výlet (jako běžný turistický zájem, žádný lov záhad, a nejen proto, že "svaté obrázky" jsem už potkala na spoustě míst - i ve spojení se zbytky dřívějších osídlení, prostě mi to místo přišlo normálním způsobem zajímavé), no a poslední část - střídavé kolísání - chvíli tomu věříte, chvíli se to pokoušíte vysvětlit, pak si říkáte jaká je to blbost. No prostě nikdo neví, jak to je, a kdo si co vymyslel. Prostě ano - The Blair Witch Project po Slovensku a podle mě vskutku podařeně.
Ajajaj! Přiznám se, že horší knihu jsem letos ještě nečetla :( Dle ohlasů čtenářů uvedených na obálce jsem čekala, že se po dobu čtení knihy budu bát... A upřímně - nebála jsem se ani trošku, a to jsem všeobecně velký strašpytel. :D Nehledě na to, že Igor mi byl velice nesympatický.
Audiokniha, interpreti David Viktora, Josef Kaluža, Norbert Lichý.
Pomalý začátek, postupně zvyšující napětí. Vše je fantazie vypravěče. Slibovaná hrůza a strach se u mne nedostavily. Z knihy mám rozpačitý pocit. Po mne nový autor. Zvláštní námět. Pokud máte rádi záhady, přečtěte nebo poslechněte si.
Dobrá kniha. Oceňuji, že spisovatel připouští, že je to celé jen fantazie hlavní postavy. Příběh byl zajímavý a ve správných chvílích napínavý. Další plus za to, že nebyl příběh umělé prodlužován, aby kniha byla co nejdelší.
Moje druhá knížka od autora, a opět né můj šálek kávy. Začátek na můj vkus hrozně zdlouhavý a místy i nudný, ale chápu, že autor nás musel seznámit s příběhem. Vypravěč Igor mi byl nesympatický a chvílemi i na ranu. Druhá půlka, výprava na Tribeč, byla zajímavější, napínavější a měla spád. Ale každý sám za sebe si musí udělat názor na tuto knihu,
a posoudit, kolik toho je pravdivého a kolik vymyšleného.
V knize se opakovaně zmiňuje legendární The Blair Witch Project, no kdybych měl Trhlinu k něčemu připodobnit, myslím, že lepší příměr bych nenašel. A tak, jak mě před lety vyděsila čarodějnice z Blair (a jak jsem si myslel, že už mě nemá šanci nic obdobně vyděsit), tak přesně tak mě vyděsil Karika se svým jistě zaručeně pravdivým příběhem. Ale to je vlastně jedno, pravdivý-nepravdivý, i kdyby to byl, stejně jako u Blair Wicth, celý jen šikovně vystavěný pseudodokument, opět se potvrdilo, že zlo neviděné/neviditelné je mnohem děsivější než nějaký konkrétní a hmotný bubák. Jediným mínusem je pro mě fakt, že jsem se absolutně nedokázal ztotožnit s hlavním (anti)hrdinou, pač to byl takový arogantní bambula, že jsem mu po pár stránkách přál to nejhorší :-) Ale to byl dost možná autorův záměr, takže i tady vše v cajku. Jo, jsem nadšen, pusťte si k tomu na YT nějakou creepy muziku (za mě třeba video Haunted Forest), začněte číst samozřejmě po setmění a uvidíte, že se budete bát taky.
Pro mě doteď neznámý Tribeč zůstane i nadále místem neznámým. Místem, které nenavstivim. Protože co kdyby...
Jinak kniha napsaná jako reportáž se mi líbila. Pomalejší rozjezd s neustálým náznaky, že se TO brzy stane a že se TO nemuselo stat vykompenzuje, když se TO zacne dit. A v tu chvíli knížka nešla odložit.
Jen zřídka mě literární horory rozhodí tak, abych se skutečně bála. Karikův "Strach" to dokázal a totéž jsem očekávala od "Trhliny". Ta sice v tomto ohledu příliš neuspěla, nechodím do práce v obavách ze zmizení v jakési pokřivené realitě (strašákem č.1 zůstávají divočáci - zvláště od podzimu, kdy jsem za ranní tmy, vybavena čelovkou, neohroženě nakráčela mezi svítící očka "srnek", které vzápětí začaly chrochtat). U té staré boudy, kde dříve asi myslivci skladovali žrádlo pro zvěř, se nepříjemně cítím odjakživa (co když tam uvnitř někdo je a sleduje mě tím temným okénkem?!), tribečská mystéria nic nového nedodala.
Zdá se, že remcám, což nemám v úmyslu: "Trhlina" mě opravdu zaujala a bavila od první do poslední strany, tématem, prostředím i stylem vyprávění. Samozřejmě panu Karikovi žádného Igora moc nevěřím, beru to všechno jako autorův šikovný marketingový tah... ale v zimě byste mě na Tribeč nedostali ;-). Místním to bohužel nepomůže, díky románu a filmu jsou zavaleni lavinou čurbes dělajících turistů - jeden z mála důvodů, proč bych strhla hvězdu. Dalším jsou občasné opakující se fráze a situace zbytečně roztáhnuté. Nic však strhávat nebudu, naopak uznale smekám kapuci své mikiny a jdu si pořídit píšťalku... protože co kdyby? 90%
P.S.: Zvolila jsem slovenské audio, velmi povedené, a nepochybně se ke knize v budoucnu vrátím formou četby - až budu třeba za pár let na dovolené na horách.
(SPOILER) Hrozně dlouho jsem přemýšlela, co ke knize napsat. Za mě byl Strach větší horor. Já asi nemám moc ráda takový to přesvědčování "Hele fakt fakt se mi to stalo." Jasně, na Tribeč jako na vejlet s rodinou v zimě úplně nepojedu, ale nějak jsem čekala víc. 3/4 knihy se k TOMU blížíme, až se to odbude na pár stránkách a vlastně nic moc... joo, když objevil ten příspěvek na blogu, co nebyl jeho (nebo? Byl už v tý chvíli nastřelenej?) tak mě trošku zamrazilo. Čekala jsem v telefonu třeba fotky, jak parta celá spí :D a taky by mě teda zajímalo, když nevíme, jestli David existoval nebo ne... to nikdo nějak neprověřil, s kým si teda skypoval? Nevím... potenciál to mělo obrovskej, ale asi jsem se "těšila" až moc...
tajemno záhady fyzika horory šílenství rozhlasové zpracování zmizení lidí Tribeč slovenské horory zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2016 | Trhlina |
2014 | Strach |
2015 | Tma |
2020 | Smršť |
2010 | V tieni mafie |
Zatím nejlepší kniha od Kariky. Má to děj, jde to rychle dopředu. Jdu kouknout na filmové zpracování.