Trhlina

Trhlina
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449009/mid_trhlina-Fko-449009.jpg 4 3992 3992

Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy, ktorú máte pred sebou. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska - nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor. Predkladá strhujúci hororový príbeh a necháva na čitateľovi, aby našiel odpoveď.... celý text

Horory Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: , Ikar (SK)

Trhlina, 2016

jejeja
19.01.2018 5 z 5

Trhlina je moje první kniha od Kariky, takže nemám srovnání třeba se Strachem, jako řada jiných čtenářů. Netuším, jestli je to celé smyšlenka nebo skutečnost, případně něco mezi tím, ale na mě to fungovalo. Trochu to připomíná Blair Witch a u toho jsem se fakt bála. Představivost makala na plné obrátky a nejsem si jistá, že bych to chtěla vidět zfilmované. Tíživá atmosféra, postupující "šílenství", komora a chlapeček v modré větrovce. Těžko to dostávám z hlavy.

janica09
18.01.2018 5 z 5

Na synův skoro nátlak a jeho nadšení z vánočního dárku jsem si přečetla a můžu říct, že už dlouho jsem od knihy neodtrhla do pozdních nočních hodin. A je fajn, že teď můžeme diskutovat a polemizovat... Já to vidím jako příběh zasazený do skutečně odehraných událostí a myslím, že Igor a spol neexistují, syn říká, že proč ne.... . Jen bych vytkla styl psaní, řekla bych takový jednoduchý jako od dítěte.

petrarka72
17.01.2018 4 z 5

Mazaně koncipované: odkaz na druhého vypravěče a reálné nahrávky zvyšují hru na pravděpodobnost, navíc jsou omluvou pro stylistické a formulační nepřesnosti či neobratnosti (a že jich tam je). Začátek banální - návštěv zavřených blázinců je fakt v literatuře tohoto typu zu viel a často s lépe chycenou atmosférou - zato proklamované propojení s webovými stránkami a www odkazy funguje bezvadně. Co se týče napětí, kdo si počká, ten se dočká - hrůza nastupuje plíživě, ale poslední třetina je vcelku jízda a některé hororové situace nepříjemně zapamatovatelné (bez spoileru těžko jmenovat). Ne že bych si musela další autorovy knihy nutně sehnat hned zítra - ale pokud na ně někdy narazím, ráda si přečtu.

sgjoli
17.01.2018 3 z 5

Kniha rozhodně zaujme již anotací - autor čtenářům klade zásadní otázku – jde o čistou fikci, legendu, nebo se děj zakládá na skutečných událostech? Už tato otázka vyvolává napjaté očekávání a navozuje se tím tajemná, mysteriózní, až nadpřirozená atmosféra. Zpočátku je kniha celkem poklidná, rozvláčná, ale čtenář podvědomě cítí, že s blížícím se koncem se děj bude silně zhutňovat, dokud neskončí dechberoucím vyústěním.

A to tady autor skutečně nabídl. Bohužel ne však v takové intenzitě, jako se mu to povedlo u předchozího románu Strach. A s tím já jsem bohužel trochu bojovala.

Z počátku jsem z knihy byla dost rozpačitá. Začátek knihy mi připadal až moc pomalý - nevtáhl mne to do děje tak rychle, jak jsem očekávala. První polovinu tvoří suché převyprávění vzpomínek, rozjezd se objevuje až v 2. půlce, ale pro mne to bylo bohužel příliš pozdě na to, abych ke knize víc přilnula, víc se v ději angažovala a aby to na mne více zapůsobilo.

I když kniha byla velmi solidně napsaná, v druhé polovině velmi čtivá s příjemně tísnivou atmosférou a skvělým vyústěním, zdála se mi o něco slabší než předchozí autorova kniha Strach. Každopádně pokud by autor napsal další mysteriózní román, ráda mu dám šanci. :)

Boboking
16.01.2018 4 z 5

Nečetl jsem od něj nic jiného a tak za mne skvělé čtení. Dokáže člověk přinutit číst i do brzkých ranních hodin. Ten pocit iracionálního strachu vyvolává dokonale. Scéna se světly na horách mne dostala, protože jako náruživý turista a lovec kešek jsem při sólo nočním přechodu Beskyd zažil úplně to stejné a dodnes to neumím vysvětlit. Knihu doporučuji :-)

Tanya007
14.01.2018 3 z 5

Dobrý den. Kniha nebyla špatná. Účel vyvolání strachu splnila dokonalé, ale jsou tam zbytečné dlouhé a bezdůvodné pasáže. Trochu slabší jak předchozí kniha od autora.

sssmile
11.01.2018 4 z 5

Nevím, co si mám o příběhu myslet. Celkově se mi dobře četl, slabší byla jen prostřední část. Ale stalo se skutečně něco takového? Zažila skupina 3-5 lidí věci za hranicemi lidského chápání? Dá se najít nějaká bláznivá teorie s červími dírami? Nebo se nic z toho nestalo a neexistuje ani samotný Igor? Nechce se mi tomu věřit, avšak je tu stále Co když? Spoustu otázek, na které s největší pravděpodobností nenajdu nikdy odpovědi.

jarin58
09.01.2018 4 z 5

Napínavé od začátku do konce,a je mi jedno jestli je příběh fabulace či pravda.Od teď pohlížím na Tribeč jako na na velkou záhadu.

Upíříměsíc
08.01.2018 4 z 5

asi žádný literární klenot, ale velmi chytlavé, autor umí navodit pocit strachu, což oceňuji, neboť to jen tak někdo nesvede..
SPOILER:
zajímalo by mě, zda se např. Igor podíval do historie skypu a ověřil si, zda s Kerčelem komunikoval (a tedy zda někdo takový vůbec existuje)
každopádně dle mého názoru je to celé smyšlené, žádný Igor není.. a tudíž i dobře promyšlené od autora - originální nápad..
Přestože, jak výše tvrdím, příběhu nevěřím, do Tribeče bych se vypravila.. případní další zájemci, piště :)

jindrich5708
07.01.2018 5 z 5

Co nato říct?! Způsob jakým je román napsán mě vtáhl do děje a vyvolával ve mě nepříjemný a mrazivý pocit. Příběh se mi vryl pod kůži a nemohu ho dostat z hlavy. Ale právě to byl jeho účel a Trhlina tento účel splnila na jedničku. Není to vůbec děsivé, ale je to absolutně děsivé ...... Myslím, že Trhlina nebude poslední počin, který od pana Kariky přečtu. Díky.

Dani25
03.01.2018 2 z 5

Hmm, no mna az tak velmi neohurila tato kniha. Cakala som od Kariku viac.

Patrik02
02.01.2018 3 z 5

Anotace mne dostala, začátek knihy jakbysmet. Ovšem s přibývajícími stranami mne kniha postupně ztrácela. Postavy mi svým chováním vypadli z oka takovým způsobem, až mi ve finále bylo téměř fuk, jak dopadnou. Hlavně, aby už byl konec.
Pan Karika mne dostal svým Strachem, a proto jsem se na podobnou knihu velmi těšil. Podobné, však ne vždy bývá stejné. Škoda.
Hodnotím 3/5 a to hlavně za pravdivé informace pod čarou, které mne nejedou, čistě ze zvědavosti, posadili k notebooku.

Daenerys
01.01.2018 4 z 5

Zvláštní. Občas mi to přišlo zbytečně natahované, především prostřední část knihy, naopak konec svištěl rychlostí kulového blesku ;-). Nějak jsem se nestihla začít bát, bohužel, přitom námět i způsob zpracování byly více než slibné. Ovšem zmiňované oblasti se raději obloukem vyhnu :-)

Skripi
31.12.2017 3 z 5

Prvá polovica ma nebavila, kým sa to rozbehlo mi trvalo. Asi niekedy vybehnem do hôr, veď Tribeč mám pred nosom... :D

Ivana11
28.12.2017 3 z 5

Knížku jsme nemohla pořád dočíst, nemělo to náboj, který by mě k ní táhl. Některé části knihy byly velmi zdlouhavé. Přesto jsem dočetla a jsem z toho tak trochu rozpačitá. Určitě někomu, kdo má rád horory a tajemno, knihu doporučím, já se k ní už znovu nevrátím.

Knihomolík2017
28.12.2017

Katastrofa... Autor se neustále opakuje a děj je velice slabý a je to v duchu hororového klišé a myslím, že na takové knihy už není v dnešní době místo, musíme chtít číst nové věci. Slováci to nemají v hlavě v pořádku... jak tohle mohlo získat cenu čtenářů na Anasoftu? :o HNUS a DĚS!!!

ŠtěpánkaB.
27.12.2017 4 z 5

Pokud se budu držet autorova doporučení vnímat vše v širších souvislostech a nezabývat se příliš jednotlivostmi, pak musím říct, že celý ten fenomén je velmi zajímavý a nezdráhám se uvěřit, že v té lokalitě se nějaké zvláštní jevy opravdu vyskytují, ať už z vědeckého nebo naopak "nadpřirozeného" hlediska. Samotná kniha mě bavila hlavně ze začátku, před první výpravou. Pak už sympatie k hlavnímu hrdinovi ubývaly a konec mě až mírně zklamal. Ale za přečtení to rozhodně stojí.

miuk
22.12.2017 3 z 5

Čekala jsem bombu, něco, u čeho se budu bát a neusnu. No, nekonalo se nic takového. Napětí tam bylo, ale nic, co by mi nedalo spát. Zajímavé je to, že se to odehrává někde blízko, kde se můžu vydat, není to daleký sever.

alnahu
18.12.2017 3 z 5

Trhlina by měl být mysteriózní thriller s prvky hororu .Kniha začínala děsivě mizení lidí ,kteří se vydali pěšinou okolo Tribečského vrchu .Druhá část knihy byla již docela zdlouhavá a nesourodá, příběh skupiny ,která naprosto nepřipravená se vydá na Tribeč a zabloudí,přitom prožijí spoustu děsivých chvilek.
Dávám pouze tři hvězdičky, za mě nic moc.

MMacicekk
13.12.2017 5 z 5

Čeká vás příběh plný tajemství, děsivých skutečností, odhalování pravdy a nejedné tragédie. Trhlina je mysteriózní thriller s prvky hororu, který vás bude strašit i ve snech. Pokud jste nikdy neslyšeli o Tríbečské záhadě, tato kniha vám ji odhalí dopodrobna a ze všech možných stran. Mě samotnou překvapilo, že tajuplné mizení lidí probíhá celkem nedaleko, u našich slovenských sousedů. Čtení Trhliny bylo mrazivé, na knížku jsem za tmy vůbec nesáhla a četla ji jen za denního světla. Často jsem slyšela tlukot vlastního srdce, ale přesto jsem na knížku myslela, kudy jsem chodila. Byla pro mě jakýmsi magnetem, stejně tak, jak pro Igora zamčený trezor.