Trhlina
Jozef Karika
Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy, ktorú máte pred sebou. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska - nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor. Predkladá strhujúci hororový príbeh a necháva na čitateľovi, aby našiel odpoveď.... celý text
Horory Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
Trhlina, 2016
Četla jsem s chutí. Navíc patřím k těm, co jim chybí smysl pro orientaci a jsem strašpytel, takže jsem si příběh docela prožila. Jsem zvědavá jestli turistika na Tríbeči stoupne či naopak.
Na masív Tríbeče koukám často z oken našeho slovenského bytu – chybí mi šumavské kopečky a právě toto pohoří jako jediné rozbijí na horizontu mou paniku z rozlehlé roviny. Jenom si nejsem teď jistý, jestli tomu po přečtení Trhliny není naopak. Od „tríbečské“ paniky mě děli bezpečná přehledná pole a městečka bez záludných zákoutí…
Na knize mě bavila jedna zásadní věc. Interaktivita. S mým světem. S mou realitou. Velmi dobrý nápad a skvělý fór. Jednoduché a skvěle fungující. Další plus je výše zmíněná blízkost Tríbeče od mého nového bydliště. Ale hlavně – kniha je vskutku dobře napsaná. Karika umí navodit atmosféru, umí udržovat napětí, umí vyprávět. Vše, o čem se v knize Karika zmiňuje, si skutečně můžete najít na netu. Písničku Hýkal od kapely Zrní jsem sjížděl během čtení několikrát a opravdu do příběhu sedí jako ulitá.
Kniha se velmi dobře četla a zpočátku mě docela pohltila. Jakmile však děj dospěl k samotné návštěvě Tribeče, začala jsem mít smíšené pocity. Trocha turistického PR a průvodce krajem, trocha Blair Witch, hodně sci-fi povídání. Do toho spousta hororových kulis a klišé. Na konci mi z této knihy v hlavě zůstala jediná myšlenka: "Asi slušnej materiál". :-D Možná by bylo lepší, kdyby kniha byla od začátku na férovku prezentována, jako fikce zasazená do reálného prostředí. Pak bych nemusela ubírat hvězdy za nepovedený pokus o mystifikaci. Navíc jsem přesvědčena, že by oblasti pohoří Tribeč více slušel napínavý příběh s mystickými prvky, ale zasazený do minulosti.
Úžasná psychojízda. Kdo čeká klasický horor, kde se vyskytují různé příšery či jiné nadpřirozeno, bude asi zklamán.
Celou knihu bych rozdělil do čtyř částí.
V první části hlavní protagonista objeví zajímavé dokumenty. V druhé části se seznámí přes svůj blog se dvěma lidmi a domluví si reálnou schůzku. Třetí část mapuje první výlet a čtvrtá druhý výlet.
Všechny tyto části jsou čtivé a napínavé.
Takže jak je psáno ke konci knihy, dávejte pozor aby se vám nestalo, že pro Vás už "dvě a dvě nebudou čtyři" a také aby jste se neoctli ve světě, kde se dvanáct píše jako deset.
Celkové hodnocení 90%
Jozef Karika je vynikající fabulátor, což dílem Trhlina jasně dokazuje. Pro mě byla kniha strhující, přečetl jsem ji během víkendu a zanechala ve mě spoustu silných dojmů.
POZOR SPOILER!!!
Karika zde dokázal spojit mýty, legendy, domněnky, historická fakta, články a příspěvky, jež lze nalézt na internetu, fantazii, pokřivení lidské mysli a ještě do toho přimotat trochu vědeckých teorií o multiversu. Navíc se nám, čtenářům, snaží drnkat na strunu strachu hned od začátku tím, že se příběh mohl stát, protože mu ho údajně vypráví jistý Igor, čtenář jeho předchozí knihy Strach (za mě rovněž vynikající dílo) a jak autor několikrát zmíní, nejděsivější věci jsou ty nejobyčejnější.
KONEC SPOILERU!!!
Za mě parádní jízda, emoční šleha a výborný čtenářský zážitek. Plným právem zasloužené ocenění kniha roku 2016 od Slovenských čtenářů. Pro mě jedna z nejlepších knih vůbec a velká poklona autorovi. Pane Kariko, těším se že příští rok, až zase začne zima, budu opět moci držet v rukou nějaké Vaše nové dílko, které bude jako vždy o dost mrazivější, než jakékoliv počasí venku.
Ze začátku se mi to zdálo moc natahované a nudné (na záhady jsem skeptik jako David),ale dostaly mne popisy tůry a zabloudění( trochu rekreačně chodíme s manželkou po Beskydech),po setkání skupiny s dítětem ve větrovce mne to začlo bavit a pak jsem se od toho nemohl odtrhnout,i když si myslím ,že to není žádný zázrak,tak zjišťuji,že už třetí den po přečtení na tu knihu pořád myslím-že by vliv Tríbeče? :-)
Koupil jsem knihu pro přítelkyni do "výzvy" aby měla autora ze sousedního státu..
Vzhledem k probíhající nemoci jsem ji přečetl dřív a nejspíš jí knihu přečíst nedám - rádi stanujeme a myslím, že teď by s tím byl konec... :-)
Jiz od prvnich stranek me napadlo prirovnani k Blair Witch. Nebudu hodnotit nakolik se zaklada na pravde nebo ne. Kazdopadne jsem byla vtazena do deje a chvilemi jsem se opravdu bala. To se mi u knihy uz dlouho nestalo.
Dobrý tahák pro čtenáře je fakt, že je to zápis autentické výpovědi konkrétního člověka. Ovšem přišlo mi to tak nějak zbytečně natahované. Byla by z toho krásná povídka, ovšem na celou knihu roztažený příběh mě moc nebavil. Ovšem dávám o hvězdičku více kvůli faktu, že je to převyprávěný zážitek existujícího člověka.
Super počtení. Českým a slovenským autorům se spíše vyhýbám, ale tady jsem udělala výjimku a jsem za to ráda. Autor skvěle popsal atmosféru tajuplných hor a po celou dobu jsem se bála spolu s hlavními hrdiny. Knihu jsem musela číst přes den, večer to nešlo.
Trochu problém jsem měla pouze s hlavním hrdinou, docela nepříjemným hajzlíkem. Povedené lekačky to však vyvažovaly.
Už se těším na další knihy od Kariky.
Za mě zklamání. Objevující se tajemné místnosti - v tu chvíli to člověk dočetl snad jen ze zvědavosti, setrvačnosti. Nafouknutá bublina, bohužel. Jak tu kdosi vtipně napsal - nakonec se vypařilo úplně všechno... nahrávky, fotky, blog a nakonec i „autor" sám. :-)
Super knížka.
Ze začátku mi tam celkem překážela ta sprostá slova. Přišlo mi, že se to občas úplně nehodilo. Když už se ale děj trochu rozjížděl, tak jsem nějaké to k*rva opravdu chápala. :D
Napínavá a zároveň i celkem děsivá kniha. Překvapil mě ten konec. Čekala jsem, že se to uzavře tak, jakože nijak, ale stalo se tam toho dost a hodně se mi konec líbil.
Teď jestli je to teda pravda nebo ne...
Každopádně myslím, že návštěvnost Tribeče náramně stoupne. :D Možná i já se tam vydám...myslím, že nějaký ten čas v rozmezí listopadu a března najdu :D
Pošefíme to společně? :)
Tak tahle knížka mi vystřelila mozek z hlavy. Přečetla jsem jí za dva dny, doslova jsem se nemohla odtrhnout a normálně jsem se bála doma na gauči. Nejhorší ze všeho je ten pocit, že by to tak fakt mohlo být a třeba i je...Určitě doporučuji číst ve slovenštině, aspoň pro mě to dodalo knize na autentičnosti (nechápu, proč se vůbec slovenština do češtiny překládá).
Autorovi sa podarilo namiešať zaujímavú zmes. Samotný zážitok kontroverznej skupinky je doplnený príbehmi o zmiznutiach z minulosti. Lokálne zasadenie celú knihu umocňuje. Áno po prečítaní zostanú otázky - minimálne o hranici medzi faktom a fikciou - ale práve to robí knihu zaujímavou.
Po výbornej knihe na Smrť. Som si vzal ďalšiu Karikovu knihu. Na základe odporúčania nevediac o com je ani o aký žáner sa jedna.
Zo začiatku som bol zvedavý o com to bude. dočítal som s vypätím posledných síl aby som definitívne zistil že kniha sa minula účinkom nič desivé. Žiadny horror. Nič mysteriózne. Takze najnižšie hodnotenie a ďalšiu knihu od Kariku si určite nekúpim.
Přiznám se, musela jsem číst a číst, dokud jsem ji celou nedočetla. Zajímalo mě, co se tak hrozného stalo, jak to celé dopadlo... A on to autor nechal na mně, což je horší než kdyby napsal jakýkoliv závěr. Pořád nad tím musím přemýšlet. Strhla mě hodně, neříkám že mizení v Tríbeči a vše, co je tam popsané, je pravda, ale mrazí mě jenom z toho, kdyby byla...
tajemno záhady fyzika horory šílenství rozhlasové zpracování zmizení lidí Tribeč slovenské horory zfilmováno – TV seriál
2016 | Trhlina |
2014 | Strach |
2015 | Tma |
2020 | Smršť |
2010 | V tieni mafie |
Karikova „Tribeč witch“ se veze na děsivé legendě slovenské černé díry kdesi uprostřed nevelkého a nevysokého, o to víc atmosférického pohoří, ve kterém se, podle pověstí, občas ztrácejí lidi. Někdy se zase objeví, zmatení, dezorientovaní a „smazaní“, hory je vyplivnou potom, co z nich vymačkají veškerou lidskost. Zbyde jenom schránka, ze které se člověk vypařil potom, co se setkal s něčím, co daleko přesahuje hranice jeho skromného chápání. Tribečskou záhadu autor vykreslil jako mýtický kult kraje, ba přímo celé země. Prostřednictvím příběhu anonymního mladíka, který se rozhodl na tribečském tajemství vytvořit svého blogového sólokapra, Karika přiživuje legendu - dává jí konkrétní obrysy celistvého a téměř kontinuálního vyprávění, nechává mluvit postavy, které se ve „skutečném“ příběhu jen mihly. Zůstává na čtenáři, zdali se nechá unést a ukolébat vlnou „Věřte, nevěřte“, nebo se událostem vzepře a knihu spolkne s pocitem dobré žánrovky - dobrého fantastického hororu. Na konci, ostatně i na začátku, to totiž Karikovi skřípe. Náhlé utnutí vyprávění nedává smysl a je vidět, že se autorovi pouze hodí k tomu, aby nemusel příliš vysvětlovat. Je mu jasné, že čtenáři slyší na „podle skutečných událostí“, tudíž v celém obsahu textu mystifikuje. Někde to funguje, v některých místech, jak již bylo zmíněno, se naráz sype důvěra v pravdivost celé výpovědi.
Nicméně příběh zůstává, a to sice v jiné rovině než nejspíš autor původně zamýšlel - ale i tak jako dobře strašidelná domácí žánrovka.