Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie
Eric H. Cline
Nejvýznamnější archeologické objevy posledních desetiletí Úvod do archeologie z pera historika starověkých dějiny a archeologa prof. Erika Clinea nabízí čtenáři vedle známých příběhů, jako například Schliemanova odkrývání Troje či objevení Tutanchamonovy hrobky v Egyptě, přehled zásadních archeologických objevů posledních desetiletí - , od objevení pozůstatků předchůdců člověka v Africe z doby před více než třemi miliony lety po objev válečníků terakotové armády či ledového muže Ötziho v Alpách a mnoho dalších.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: 2020 , VyšehradOriginální název:
Three Stones Make a Wall: The Story of Archaeology, 2017
Vynikajúca kniha pre všetkých milovníkov histórie, najmä staroveku. Autor je renomovaný americký archeológ, ktorý sa už niekoľko desiatok rokov podieľal na archeologických výskumoch na celom svete. V jednotlivých kapitolách rozoberá všetky významné náleziska. Počnúc objavením Tutanchamónovej hrobky, cez Schliemannovu Tróju až po vytiahnutie prvej ponorky použitej vo vojne. Pre mňa zaujímavá časť bola o zvitkoch od Mŕtveho mora. Eric H. Cline v niekoľkých kapitolách objasňuje aj prácu archeológov, ich postupy a akým spôsobom určujú vek nájdených artefaktov. Kniha je zaujímavá a dozviete sa základné vecí o všetkých veľkých objavov.
Velmi čtivá kniha s pěknými ilustracemi o historii a současnosti starověké archeologie. Překvapilo mne, kolik se toho stále objevuje.
Je to jízda! Od prvních archeologů, kteří o tom, že zakládají nějakou novou vědu vlastně ani nevěděli, po ty nejmodernější metody a objevy. Obrovsky cením dvojakost tohoto počinu, konkrétně v tom, že se čte skoro jako povídkový román (co příběh jednoho archeologa/jedné lokality, to jedna "povídka"), ale zároveň mu nechybí precizní poznámkový aparát (a najdete odkazy i na články a publikace z opravdu nedávných let). Takže za mě jednoznačně 5*. :D
Podle mě se autorovi jeho úmysl vydařil beze zbytku. Archeoložkou už se stát nestihnu, ale aspoň si to přečtu znova celé od začátku.
Výborná kniha, která vás uvede do nádherného světa archeologie po celém světě. Seznámíme se s těmi nejvýznamnějšími nalezišti, archeology i méně známými lokalitami.
Velkým plusem jsou kapitoly, které přibližují archeologickou práci, metody, přináší odpovědi na spoustu otázek apod.
Škoda jen, že tam nebyly barevné fotografie.
Spokojenost. Čtivá kniha, shrnující spoustu velkých či významných archeologických objevů.
Líbily se mi také kapitoly s praktickými otázkami kolem archeologie, zvláště ta čtvrtá, poslední, s názvem
“Můžete si nechat to, co najdete?”
Odpověď není těžké uhádnout.
Souhrn nejslavnějších archeologických objevů a lokalit s popisem, jak se to všechno vlastně našlo a vykopalo. Autor je archeolog, některé kapitoly jsou věnované přímo praxi a starším i moderním technikám průzkumu. Výborná a čtivá kniha hodně podobná stylu, kterým psal Ceram.
Veľmi príjemne previazané príbehy jednotlivých archeologických lokalít a praktických otázok archeológie.
2019 | 1177 př. Kr.: Zhroucení civilizace a invaze mořských národů |
2020 | Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie |
Nic složitého, co by odbornými výrazy odradilo amatéra a milovníka historie. Vyprávění, které se spíš podobá beletrii.