Třiatřicet stříbrných střech
Jan Vladislav
Kniha s podtitulem Pohádky černého kocoura Tomáše Tumáše představuje výběr pohádek z celého světa.
uf, hodnotim z pozice unaveneho rodice, ktery cte detem pred spanim a hodnotim velmi kriticky. Vsechny pohadky jsou hooodne dlouhe a hooodne natahovane. Ve stylu Tri vlasu deda Vseveda, ktery se porad budi a porad pta, proc ho matka nenecha spat... nebo ve stylu Jezibaby, ktera trikrat vyjde pred pernikovou pohadku s otazkou, kdo ji to tu loupa pernicek... Detem by se to asi i libilo, ale tak dlouhou pohadku pred spanim nevydrzi - takze ve finale jim pointa unikne... a ja zustavam frustrovany uprostred nekonecne rozectene pohadky...
to, ze jsou pohadky na 10-20 stran by se jeste dalo vydrzet, ale zkuste detem, ktere se snazite ulozit, v prubehu cteni vysvetlovat, co je to: jařmo, kleč pluhu, dýhy sudu, vřeteno, kolovrátek, carevična, pastorkyně, spanilost, kuš, šumař, roubení, kořenáč, ... petilete deti jsou fakt zvedave a nejradeji by vsechno videly na obrazku (ukaz na pocitaci!), proto jsou tyto pohadky pro cteni pred spanim zcela nevhodne.
knihu mám od svého dětství pořád, sice už bez prvních desek, ale jsou to pohádky, které si nechám i až dítka odrostou. Já ji milovala :D neotřelé pohádky, které nejsou všude
Velmi pěkná sbírka pohádek z celého světa, ale když jich člověk přečte několik - sbírek - nevyhnutelně se v nich časem začnou pohádky opakovat, takže s dílem Jana Vladislava bohužel už končímě. Bylo to ale krásné, pro děti i předčítače :)
2008 | První strom pohádek z celého světa |
1960 | Pohádky ze země draka |
1992 | Keltské pohádky |
2009 | Druhý strom pohádek z celého světa |
1971 | O Bílé Karolíně a Černé Karolíně |
Výborné pohádky. Měla jsem nejraději o Jankovi se zlatýma nohama.