Richard Ramirez: Night Stalker
Philip Carlo
"Byl jsem obviněn z téměř všech zločinů, které si dokážete představit." Život a zločiny satanistického zabijáka Richarda Ramireze. SÉRIE TRUE CRIME POKRAČUJE. Znáte z Netflixu. Šokující příběh o případu sériového vraha, který inspiroval oblíbený seriál na Netflixu! Kniha, která byla pečlivě zpracovávána po tři roky na základě téměř sta hodin exkluzivních rozhovorů s Richardem Ramirezem z kalifornské cely smrti, je definitivním příběhem nejobávanějšího amerického sériového vraha. Od Ramirezových prvních střetů se zákonem přes jeho nejvražednější pronásledovatelské výpravy až po bezprecedentní policejní hon, který vyústil v jeden z nejsenzačnějších soudních procesů v dějinách Kalifornie, je tato kniha děsivým a uhrančivým sestupem do samého nitra lidského zla.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2022 , JotaOriginální název:
The Night Stalker: The Disturbing Life and Chilling Crimes of Richard Ramirez, 1996
Jednu hvězdu nakonec přece jen ubírám a to kvůli příliš vleklému soudnímu procesu, který zabírá snad většinu knihy.
Jinak je to fascinující čtení. Hnusy, co Ramirez spáchal; jeho fanynky, které po něm prahly a hořely touhou; jeho drsné dětství (a to nepocházel z rozvrácené rodiny a nevyrůstal na ulici); Doreen, která mi lezla na nervy víc než ostatní ženy, co se do něj zamilovaly; to, že po odsouzení s ním ve vězení jednali jak s celebritou, dovolili mu svatbu, nosili mu sladkůstky a knihy, s vyšetřovateli si dával movie night sedánky..
No uf. Tohle budu vstřebávat dlouho.
Znásilňovat, zabíjet a mučit lidi v noci v jejich domovech, které mají být místem klidu a bezpečí. A pak ničeho nelitovat a ještě být za celebritu.
Neumím si ani představit frustraci pozůstalých a přeživších obětí. A ani si ji představovat nechci.
Jako zločinožrout, jsem si nemohla přát lepší knížku.
Strašně mě to bavilo. Byla jsem fascinovaná Richarda osobností. Miluji truecrime a tuto knihu řadím mezi velmi povedené.
A rozhovor na konci, mezi autorem a Richardem je dost zajímavý…
Určitě doporučuji všem kteří tak jako já, milují krimi.
Velmi krvavá jízda hned od samého začátku. Musím říci, že po Tedy Bundym byl tohle pro mě brutální šok a vystřízlivění. Ann Rule nám vše dávkovala postupně, a tak nějak „něžně“, ale Philip Carlo se do toho opřel a šlapal na plyn od první kapitoly.
Kniha je hodně brutální, autor nevynechal žádné nechutné detaily a s celým případem nás seznámil tak, aby si čtenář mohl udělat kompletní a ucelený obrázek o monstru jménem Ramirez. Na knize oceňuji i to, že jsme mohli nahlédnout i do dětství pachatele a možná i odhalit příčinu, proč tohle všechno dělal.
Nebudu úplně zabíhat do detailů, protože i teď, po několika týdnech, co jsem knihu dočetla se mi dělá zle. Příběh mě místy dojal a dohnal až k slzám, ale na druhou stranu jsem byla i tak rozzuřená! Bože, s jakou lehkostí Ramirez dokázal brát životy je až neuvěřitelné a já vám slibuji, že vás kniha určitě nenechá chladnými.
V závěru knihy možná přišla maličko zdlouhavější část, kdy se autor dopodrobna zabýval i samotným soudem, ale i tak to pořád bylo čtivé a velmi zajímavé. Určitě tuhle knihu z oranžové edice doporučuji a těším se na další pokračování téhle skvělé true crime série.
Občas mám pocit, že som sama psychopat keď sa nadchnem takouto knihou ale čo už s tým sa dá žiť.
Táto kniha sa mi dostala pod ruky vďaka štafete. Veď kto y si rád neprečítal o sériovom vrahovi?
A musím povedať, že sa mi žalúdok obracal kvalitne.
Kniha je delená na 4 časti
Prvá časť rozpráva s pohľadu samotného Ramireza a jeho vrážd, príšerné a nepochopiteľné činy
Druhá časť rozpráva o jeho detstve, rodine a ako sa dostal k vraždeniu
Tretia časť je jeho dolapenie a samotné prípravy na súd a odsúdenie
Štvrtá časť rozhovory, a pokračovanie jeho života vo väzení.
V prvej časti mi bolo zle ako to mohol? Ako človeku tak hrabne, ze povraždí toľko ľudí bez špetky súcitu :( V druhej časti mi ho bolo trošku aj ľúto pretože to hovorím vždy, najviac človeka ovplyvní detstvo a to jeho bolo v partii zlých ľudí a s toho si dobrý príklad nezoberie. V tretej časti som mala neskutočne zimomriavky a jásala som spolu s obyvateľmi mesta, konečne bol dolapení a uz mohli v kľude spávať - minimálne tý, čo s ním neprišli do styku.
No čo ma neskutočne vytáčalo bol boj právnikov o jeho obhajobu - ako vážne? Na taktom hajzlovi? S tejto časti mi bolo ešte viac zle ako zo samotných vrážd toho psychopata a posledná kapitola to už ani nehovorim! So sériového vraha si urobili poloboha a pri toľkých odsúdeniach na trest smrti sa čudujem preco pre boha ho hned nepopravili?!!
Predpokladám, že keby nebol skapal sám tak ho ešte pustia za "dobré správania".
No veľký hnev som mala pri tejto knihe ale bola perfektná a koho tieto knihy fascinujú rozhodne sa do nej pustite
Nemá smysl bádat nad tím, zda tím, že čteme o sériových vrazích, legitimizujeme zlo, protože od počátku věků podobné činy lidstvo zajímají a fascinující a vskutku nemá cenu se alibisticky podobným knihám / seriálům / filmům vyhýbat, navíc když už je pachatel v cele, nebo po smrti. Philip Carlo na knize Night Stalker odvedl precizní práci a jeho dílo se de facto může ukazovat jako naprosto typický zástupce žánru true crime v podobě, v jaké ho známe nejlépe. To znamená, že autor skoro chronologicky staví portrét lidského monstra, které formovalo drsné dětství, tyranský otec, nevyrovnaná matka a velmi špatné okolí, které ho velmi brzy přivedlo k drogám a tomu nejhoršímu zločinu. Popisy všech vražd a napadení jsou děsivé a detailní a je vskutku zrůdné, že si někdo vybírá oběti zcela náhodně a je vzrušen z toho, když může znásilnit a zabít. O to větší je škoda, že autor v závěru malinko ztratil soudnost a soudní proces s Ramirezem pojímá takřka deníkově a velice podrobně, což není úplně šťastné rozhodnutí, protože víc než co jiného je závěrečná třetina zdlouhavá, defiluje v ní hromada postav, v nichž má čtenář zmatek, dost situací se v ní opakuje (neustálé upozorňování na přítomnost vrahových fanynek u soudu, střídání jeho advokátů) a navíc se ještě zabývá nepříjemnou situací u porotců, což už je opravdu až moc. A také kvůli tomu pak nevyzní samotný závěr, který se zaobírá fenoménem žen, které se zamilují do ohavného vraha a mají zvrácené představy o jejich vztahu, což by stálo za samostatnou knihu. Night Stalker tak ty, kteří tuší, jak strukturované knihy z žánru true crime jsou, ničím nepřekvapí, protože přesně naplňuje žánrovou šablonu, nikterak z ní neuhne, ale svůj účel splní. A nebýt zdlouhavého popisu soudního procesu, bylo by hodnocení o deset procent lepší. 70 %
Čtivá kniha , která si určitě razí cestu ke čtenářům true krimi. Co dodat ??
Hodnotit lze tedy čtivost, bohužel nikoliv akci. Ano, jisté části byli zdlouhavé, ale asi se není čemu divit.
- Když chce bejt člověk dobrej vrah, musí si všechno pečlivě naplánovat. -
Čtete, díváte se nebo posloucháte true crime? Cítíte někdy vinu, že jste přispěli svým dílem k dalšímu zviditelnění daného vraha?
Odpovím jako první: ano, cítím. Vím, že to je část problému, protože lidi to zajímá a daný vrah tím dostane, co chtěl a já si nemůžu pomoct. (Na toto vřele doporučuji Don't fuck with cats - Od koťátek pracky pryč.) Možná měl v něčem Ramirez pravdu, společnost je posedlá smrtí.
Prvně je potřeba ocenit naprosto precizní práce autora kniha. Opravdu, smekám klobouček, protože je kniha zpracována velice věcně, předkládá fakta a neubírá se k emočním podbarvením. To v tomto žánru oceňuji.
První polovina knihy popisuje Ramirezovo běsnění a také jeho dětství, osoby, které ho ovlivnily, ale také prostředí. Chudoba, testování atomových bomb, těžká práce s nebezpečnými látkami a šikana byla v životě přistěhovalců z Mexika naprosto běžná.
Poslední část představuje opravdu DETAILNÍ popis soudního procesu. U této části jsem několikrát jen projížděla text očima, opravdu jsem nemohla číst, jelikož je to psáno zdlouhavě a nezáživně. Právníci se dohadují, svědek střídá svědka, Ramirez mrká na fanynky, fanynky šílý. To vše v téměř ve 300 stranách.
Príbeh Ramireza začína dosť zhurta - opismi jeho zločinov. Jedna strana za druhou sa zapodieva jeho vraždami, znásilneniami, vlámaniami. To sa mi čítalo miestami dosť ťažko, keďže opäť úplne nezmyselne niekto bral životy a ešte aj úplne náhodne v domoch obetí, kde sa mali cítiť najviac bezpečne a navyše počas ich spánku. Trošku ma zarazilo, že aj pri tom, ako chaoticky na mňa Ramirez pôsobil a veľmi nič neplánoval, tak na miestach činu nenechával skoro žiadne dôkazy, aj keď dnes by to už také jednoduché nemal. A tiež ma zarazilo to, ako odmietali spolupracovať rôzne policajné zložky. Ďalšia čast knihy sa zaoberá jeho detstvom a tá, sa musím priznať, ma veľmi nebavila. Prišlo mi to celé dosť rozťahané, rôzne popisy udalostí z jeho detstva a rozbor jeho rodiny. Potom sa dostávame k zatknutiu a súdu. Aj časť so súdom bola dosť rozťahaná, keďže to bol vleklý súd, ale to ma celkom bavilo. Čo ma zas tu zarazilo, boli jeho fanynky. Naozaj nechápem, ako ich mohol mať toľko a prišlo mi to dosť nechutné, veď znásilňoval ženy, preboha. A ešte k tomu to bol feťák, ktorý sa o seba nestaral a zjavne aj smrdel. A tie ženy mu tam na súde rozťahovali nohy... akože vôbec to nechápem a ani nechcem.
Celá kniha je veľmi podrobná, čo je miestami až na škodu (mená vyšetrovateľov, niekedy aj ich rodín a podobne), ale napriek tomu, že je to náročné čítanie, tak ma to dosť bavilo. Teším sa na ďalšiu knihu z tejto edície.
(Bohužel) jsem taky jedním z těch lidí, kteří nevědí, co je nejlepší pro jejich duševní zdraví a téma sériových vrahů je zkrátka zajímá. Zločiny RR pro mě teda nebyly novinkou, viděla jsem dokument na Netflixu, kde vystupují mj. i Carillo a Salerno, přesto mě tahle kniha hodně bavila. Paradoxně nejméně zajímavá mi přišla asi část, která obsahovala popis samotných vražd (jak tady někdo zmiňoval, autor jde hodně do detailu). Dětství, soud i konečný epilog pro mě byly daleko poutavější, třebaže ze začátku jsem měla problém se "začíst."
Andrej Drbohlav je docela známé jméno a myslím, že kdo ho slyšel o sériových vrazích vyprávět byť i jen malou chvíli, pochopí, že v životě RR se prostě objevily takřka všechny faktory, které jsou vnímány jako zásadní v životě (dětství) těchto lidí. Toxické prostředí, kde pracovala matka jako těhotná, úrazy do hlavy, násilnický otec (který je ke konci vyobrazen jako úplně zlomený člověk, trochu zvláštní rozpor), epilepsie, chudoba, drogy, násilí, kontakt s psychopatem v kritickém období dospívání... jeden si říká, že Richardova budoucnost nikdy nebyla nijak růžová. Netroufám si soudit, jak moc měl nebo neměl na výběr, rozhodně si ale myslím, že nikdo není ztracený od samého začátku.
Překvapila mě monstróznost soudního procesu. Té práce, času a peněz, které zůstaly na jednom jedinci, který je skrz naskrz zvrácený a je mu všechno ukradené, to je prostě neuvěřitelný. Samozřejmě kapitolou pro sebe jsou fanynky RR. Jak je naznačeno v samotném závěru knihy, kde jsou uvěřejněné výpovědi několika z nich, všechny do jedné si zcela jistě nesou vlastní traumata (a Doreen je za mě prostě naivní a hloupoučká). Kdyby RR vypadal např. jako Gary Ridgeway (Green River Killer), neštěkne po něm ani pes.
Tak tenhle díl? Bezvadný! Veliká škoda té části samotného procesu u soudu, ta byla taaaaak zdlouhavá, podrobná, velice, čtenářsky ne moc atraktivní. Kvůli ní prostě nemůžu dát knize plný počet bodů :( jediná a největší slabina celé knihy! Jinak velká paráda, připravte se na velmi znepokojující a silné popisy jednotlivých Ramirezových útoků, neskutečně mě pohltil autorův přepis jeho rozhovoru se samotným Ramirezem. Tohle byla poctivá žurnalistická práce, opravdu moc doporučuji!
druhá kniha ze série truecrime od Joty, do které jsem se pustila a byť jsem ji přečetla za 3 dny, tak mi dlouho u čtení žádné knížky nebylo tak fyzicky zle a nechutno, jako tady. Oproti Tedovi byl pro mě Ramirez totiž opravdu nechutná postava od základu. Jestli něco nesnáším, tak jsou to feťáci a tím Ramirez prostě byl. Že byl satanista pro mě není v tomhle příběhu až tak stěžejní, protože ani on sám vlastně nechápal co satanismus je a žil v jakési svojí vizi a představě. Že okrádal a vraždil staré ženy, ke kterým se vkradl pod rouškou noci je nechutnost sama o sobě a když už si myslíte, že máte to nejhorší za sebou, přijdou na řadu jeho skalní "fanynky". Ženy, které se do něj bezmezně zamilovaly, vytvářely si doma oltáře s jeho fotkami, psaly mu do vězení a usilovaly o to, aby si je vzal. Tohle je jako hodně někde. Při čtení některých pasáží by to vážně chtělo kýbl na zvracení někde hodně blízko.
Že je to ale jinak kniha dokonalá asi netřeba zmiňovat. jedná se o komplexní příběh začínající ještě před jeho narozením a končící jeho smrtí.
Pokud máte rádi truecrime, tak je tohle záležitost, kterou musíte číst.
Moje hodnocení: 10/10
Edice True crime mě opravdu baví. Philip Carlo skvěle zpracoval život a zločiny Richarda Ramireze, který fascinuje celý svět. Nikdy nedokážu pochopit, proč někdo dělá takové hrozné věci.
Na knihu jsem se velmi těšila. Tento žánr je můj oblíbený. Ale ...
Kniha je rozdělena do několika částí: vraždy, dětství, proces. Očividně jsem jedna z mála, kterou kapitola s vraždami moc nenadchla (pozor, neříkám, že nebyla zajímavá). Každá oběť je popsaná velmi dopodrobna, někdy možná až moc...
Jako u každého sériového vraha zjistíte, že počtu mrtvých se dalo zabránit, pokud by jednotlivé policejní složky spolu spolupracovali. Občas jsem měla dokonce dojem, že některé policejní stanice dělali spíše naschvál jiným stanicím.
Nicméně za mě jednoznačně nejlepší kapitola byl soudní proces, který jsem přečetla prakticky na jeden nádech. Bylo neskutečně zajímavé sledovat jak probíhá soudní jednání během takovéhoto "mamutího" procesu. Občas mě i napadla myšlenka, jak se cítí obhájci, když mají za klienta člověka, který prokazatelně zavraždil X lidi.
Soudní proces je popsán celkem hodně podrobně, včetně výslechů svědků.
Bylo vidět, že si autor dal opravdu práci s knihou. V knize jsou i fotografie jak Ramireze, tak i z místa činu. Na konci knihy je uveden i rozhovor s Ramirezem, který je zajímavý tím, že Vám dává trošku nahlédnout do mysli vraha.
Nicméně musím zmínit, že kniha spíš než čtenáře, by potřebovala pořádnou korekturu.
Myslím, že kniha ji neviděla ani ze shinkanesunu. Počet chyb, zejména v první části knihy je naprosto tristní. Nějaké skloňování, časování, natož čárky ve větách, ale i jména lidí v knihách je prostě v literatuře faktu neomluvitelná.
Díky soudnímu procesu sem knize nakonec dala 3*
True crime je moje vášeň a proto mi toto políčko v #bingovýzva udělalo radost.
Původně jsem měla doma Teda Bundyho, ale tu jsem před časem vyslala do světa v rámci štafety, takže jsem měla skvělou výmluvu ke koupi této krásky.
Každý kdo se alespoň trochu zajímá o sériové vrahy určitě Richieho zná, ale popravdě ani já se nikdy nezabývala jeho zločiny tolik do hloubky jako autor této knihy.
Kniha je strukturovaná do několika větších kapitol, které rozdělují kniha na soudní proces, Richardovy zločiny a tak dále. Tím mě kniha dost překvapila a musím říct, že jako každý seriový vrah má i Noční lovec trauma z dětství.
Nevím proč, ale celkově se mi kniha četla strašně pomalu a těžkopádně a ke konci (kde se projednává případ u soudu) jsem už úplně ztrácela zájem. Bylo to z mého pohledu trochu moc zdlouhavé. Ze začátku jsem měla problém i se všemi jmény detektivů, strážníků, sousedů, obětí a rodinných příslušníků, kterých tam bylo snad bambilion a nejlepší bylo, když se nějaké jména opakovala.
Každopádně příběh je poutavý a zločiny tohoto vraha byli opravdu ohavné.
Bohužel na kráse knížce opravdu ubírá její korektura. Takových chyb jsem ještě nikde neviděla. Já se rovnou přiznám, že co se týká gramatiky a psaní čárek ve větě jsem marná, ale tohle nebyli překlepy. Někdo se na to asi vyfláknul a mě to neskutečně štvalo.
Takže knihu doporučuju, je to opravdu zajímavé téma probrané do hloubky, ale kdo má problém s chybami v textu, tak bacha.
Proto nakonec hodnotím 3,5/5
Kvalitně zpracovaná kniha o sériovém vrahu Richardu Ramirezovi. Kniha je rozdělena do několika částí, které do sebe postupně logicky zapadají a tvoří kompaktní celek. První část byla poměrně drsnějšího rázu, jelikož popisovala činy, kterých se Richard Ramirez dopustil. Další část pojednává o jeho dětství a životě, poté následuje zatčení a nakonec samotný proces. I přesto, že byl proces opravdu poměrně dosti detailně popisován, tak hodnotím 5 hvězdami, jelikož z hlediska literatury faktu se jednalo o opravdu kvalitní kousek a kniha byla velmi zajímavá i vzhledem k nahlédnutí na to, jak procesy většího rázu v USA probíhají. Jsem zvědavá na další díly série True Crime. A tuto knihu doporučuji.
Co může být horšího než že vám někdo vleze v noci do vašeho domu když spíte? Každý se u sebe doma cítíme v bezpečí. Je to místo kam na nás nikdo nemůže...ale co když je někdo tak vyšinutý, nebezpečný a zručný že vás přijde brutálně zabít až k vaší posteli.....
Příběh a životní cesta Richarda Ramireze je více než děsivá a při čtení jeho počinů jsem k němu cítila nepřekonatelný odpor.
Číst knihu s vědomím že se to skutečně stalo a všichni ti lidé zemřeli tak brutálním způsobem bylo opravdu hrozné.
Autor čtenáře chladně provede každým detailem každého činu který Remirez spáchal. Není tu nouze o brutální detaily násilí všeho druhu.
Když překonáte bestiální řádění tohoto maniaka dostanete se k Ramirezovu dětství a nakoukete do jeho choré mysli přeplněné satanem.
Pak tu máme samotný soudní proces který je opravdu dlouhý a velmi detailní tudíž to bylo občas trochu matoucí. Nicméně i když to pro někoho mohla být nuda mě to přišlo zajímavé... nejhorší na tom všem kromě činů samotných je ta popularita a obdiv který Richard Ramirez dostal. Zástupy žen které po něm toužily byl až nesmyslný. A když k bandě nadržených ženských připojíte bandu satanistů kteří podporují sériového vraha..........co dodat svět v LA byl jeden velký bordel.
I když mám true crime ráda čte se mi to dost špatně. Ne kvůli hrůzám, vraždám atd....ale když vím jak to skončí čte se mi to hůře.
Příběh Richarda Ramireze je sice děsivý a plný brutality nicméně mohu tuto knihu doporučit. Jedná se o přelomový případ sériového vraha který dozajista změnil vyšetřování dané doby.
První polovina knihy super, hodně drsná, ale zajímavé. Další polovina už ale bohužel nudná, nedočetl jsem :(
Musím říct, že jsem nad hodnocením hodně dlouho váhala, nakonec tedy zvítězil obsah nad formou :-) Což tady platí opravdu doslova.
Richard Ramirez byl bezohledný vrah, lupič...atd. To už víme, kniha popisuje souhrn všech jeho zločinů, Richieho dětství, dospívání, vše co jej formovalo. Popisuje jeho zálibu v Satanovi a krutosti....popisuje přípravu na soudní proces a pak samotný zdlouhavý proces, který trval téměř dva roky :-O
Co mě paradoxně zaujalo v tom všem úplně nejvíc, byly ty jeho davy fanynek.....fandí člověku, který znásilňoval, zabíjel ženy....chtějí být s ním..... milují ho.... neskutečné, nepochopitelné.....
Stojí za přečtení, i když je to velmi náročné čtení nejen obsahem, ale právě tou formou :-)
Nebudu hodnotit, knihu odkládám na straně 85 a to ne díky tomu co popisuje (ostatně, proto jsem si knihu půjčil), ale kvůli literární formě, která odpovídá tak studentovi osmé třídy základní školy.Nechápejte mě špatně, skládám obrovský hold za ty hodiny příprav které nad tím musel autor strávit, ale číst to - to bylo utrpení. Kdyby každá věta měla odrážku vyšlo by to nastejno.
satanismus sérioví vrazi skutečné kriminální případy podle skutečných událostí
2014 | Ledař: Zpověď nájemného vraha |
2022 | Richard Ramirez: Night Stalker |
2010 | Mafiánsky hrobár |
2012 | Gaspipe |
True crime kniha o vrahovy, který terorizoval celé své okolí. Jeho dětství, vraždy i proces.
Knihu jsem docela dlouho odkládal, protože má přeci jen docela dost stránek. Po "přečtení" musím říct, že kromě toho nebyla vůbec čtivá. Kdyby měla kniha tak o sto stran méně, tak by jí to určitě prospělo. První a druhá část knihy jsou skvělé, ale potom se dostaneme k procesu, který je prostě nuda (tuto část jsem dost přeskakoval). Nakonec přišel na řadu rozhovor se samotným vrahem - přestože je tam pár zajímavých částí, tak mi opět přišlo, že se to dalo nějak seškrtat.
Pokud hledáte knihu, která všechno popíše až do moc zbytečných detailů, tak tohle je kniha, kterou hledáte.
Osobně si knihu znovu nepřečtu, ale určitě nebyla nějak špatná. Prostě mi akorát neseděla ta forma...