Jak tukoni zachránili strom
Oksana Bula

Tukoni. Poznejte blíže kouzelné bytosti lesa v nové knížce Oksany Bula. Kdo jsou tukoni? Kouzelné bytosti, které se s radostí a láskou starají o les — někteří pečují o stromy, jiní o květiny a další zase o zvířátka a ptáčky. Jedni si s jeho obyvateli hrají, jiní je připravují na střídání ročních období a ukládají zvířátka k zimnímu spánku. Vzpomínáte, jaké trápení měli se zubrem, který chtěl prospat zimu, přestože zubři v zimě nikdy nespí, nebo s medvědem, který zase za žádnou cenu nechtěl jít spát? Jedním z tukoňů je i Tuláček. Poznáte ho snadno podle batůžku — vypadá jako žalud. Jen tak si chodí lesem a navštěvuje přátele. Zrovna dnes si chtěl dát čaj se svým přítelem stromem. Jenže v noci byla veliká bouřka a stalo se něco ošklivého. Poradí si s tím Tuláček i ostatní tukoni? Pro děti od dvou let i všechny milovníky knížek Zubr si hledá hnízdo a Medvěd nechce jít spát.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2019 , HostOriginální název:
Tukonì - meškanec lìsu

Ilustrace opravdu krásné, je příjemné se ponořit do světa tukoňů. Nicméně, buď tedy mělo zůstat jen u nich, nebo by bylo vhodnější přidat více textu. Kniha je určena dětem ode dvou let (?!), ale dost pochybuji, že by se jim podařilo příběh rozklíčovat. Musím přiznat, že jsme celý příběh pochopili až napotřetí a stejně jsem měla co dovysvětlovat. Zdá se mi, že je to spíše kniha pro starší, pro dětské čtenáře (i nečtenáře) mi přijde zbytečně komplikovaná. Mně se líbila, ale děti v podstatě nezaujala, protože jí nerozuměly.

Další kniha od této autorky do sbírky a opět nádherné ilustrace z Tukoního světa. Tukoni jsou zvláštní stvoření, která se s láskou starají nejen o všechny tvory, ale také o les. Snad se dočkáme i dalších knih z tohoto krásného světa :)

Kouzelná kniha pro budoucí malé čtenáře, kterým tuto knihu bude číst maminka. Bohaté celostránkové ilustrace, nový svět tukoňů - skřítků starajících se o les.
Kniha dítěti předává myšlenku, jak jsou stromy důležité, jsou to naši přátelé a je potřeba jim pomáhat a chránit je. To vše skrze příběh Tuláčka, který chce navštívit svého kamaráda strom, ale zjišťuje, že se mu něco přihodilo.

Opět nejroztomilejší ilustrace, ale tentokrát je vyprávění trochu slabší. Nebo na druhou otevřenější vlastním interpretacím. Záleží, jak se na to díváte :)
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
Pohádka je to dost zmatečná. Já sama pochopila děj až napotřetí. Nevím, no... Možná by pomohlo více textu...