Sedma
Peter Newman
Osamělá pouť němého hrdiny. Strhující debut z originálního temného světa plného démonů a ztroskotaných létajících lodí. Od doby, kdy se Tulák vydal do Zářícího města s Vesper v náručí a Gaminým mečem v ruce, uplynulo mnoho let. Svět se změnil. Vesper, kráčející ve stopách svého otce, uzavřela Trhlinu mezi realitou a světem démonů, aby zachránila poslední zbytky lidstva. Tím však ve svém světě uvěznila pekelnou hordu i všechny, kteří podlehli démonické nákaze — ať už dobrovolně, či nikoli. Nyní nastává nový věk, kdy v cestě k nové, lepší budoucnosti zdánlivě nic nestojí, a Vesper jménem císařství usiluje o spojenectví a mír s démony. To však platí jen do chvíle, kdy se ve svatyni otevřou oči. Sedma se probouzí.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno:Originální název:
The Seven, 2017
![gambinka87 gambinka87](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Musím říct, že stejně jako z prvního dilu mám i z tohoto posledního rozporuplné pocity. Děj se četl celkem dobře, ale spousta postav (Jem, Sedma..) mne tam rozčilovala, což byla ale asi záměr. Kde koza a kozel v prvních dílech byli vykresleni vtipně, tady střípky s kozlem byly takové nijaké a spíš mi děj trapne narušovaly, aby se pokračovalo v trendu. Závěrečná část byla hůře uchopitelná, ale nakonec do sebe vse celkem zapadlo. Série nebude z mých nejoblíbenějších, ale zajímavý námět a zpracování.
![Izumis Izumis](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159300/m_izumis-658d46bbe3b4c.jpg?v=1703757501)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh je psaný stejně čtivě jako v předchozích dílech, naprosto vás pohltí. Kapitoly se ze začátku střídají mezi Vesper a Samaelem, Tulákem s Reelou a Jemem a Andělskými rytíři. Zároveň však knihou prostupují události dávno minulé, o Stvořitelce a vzniku Sedmy.
Postupně se jednotlivé dějové linky pospojují a děj se začne stupňovat, zrychlovat. Jednotlivé úhly pohledu se střídají už po několika odstavcích a souvislosti jsou tak jasnější.
Postavy se nadále vyvíjejí a ukazují se i jejich temné stránky. Často se objevují i vtípky, odlehčující jinak tíživou atmosféru nadcházející války.
Velkou část druhé poloviny knihy pak tvoří především souboje, které jsou skvěle popsány a člověk si připadá, jako by byl přímo na bojišti.
Pokud se vám předchozí díly líbily, určitě nebudete závěrečné části trilogie litovat. Poslední díl umně uzavírá všechny dějové linky a zakončení je rozhodně překvapivé. Je plný nečekaných zvratů a až do poslední chvíle není jasné, které straně připadne vítězství.
![Luigi1 Luigi1](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Třetí díl Sedma mě mile nad očekávání překvapil,z druhého dílu Zlo,jsem měl smíšené pocity.Tento díl se sice dobře četl,ale chybělo tomu cosi.Sedmu jsem hltal stánku za stánkou.Celá série povedená.Doporučuji
![Lucas.94 Lucas.94](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/261834/m_lucas-94-7so.jpg?v=1550311626)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po tom, co mě druhý díl moc nepotěšil, do třetího jsem šel trochu s obavou. Nakonec jsem ale nelitoval. Hodně se mi líbilo, jak jsem se postupně dozvídal víc a víc, a jak mě kniha nutila o těch věcech, co se staly, přemýšlet.
![Lu_books Lu_books](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/254648/m_lu-books-zJh.jpg?v=1543411726)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Celá série Tuláka je mojí srdcovou záležitostí. Na dlouhou dobu se asi bude jednat o můj nejmilejší příběh. Proč? Ani nevím, kde začít. Nejde ani tak o děj (i když musím uznat, že i ten se mi většinou líbil). Jde o víc. Jde o všechno.
Postavy. Všechny jsou svým způsobem dokonale nedokonalé. Některé budete milovat, jiné byste nejraději praštili. Všechny trápí jejich vlastní problémy a vypořádávají se s nimi, jak dovedou. Což je činí mnohem uvěřitelnější. Musím říct, že taková Vesper (a už vůbec nechci mluvit o Jemovi!) mi sice není ani trochu sympatická, ale to vůbec nevadí. Dostatečně to vyvažuje Tulák. Samael. Reela. Kozel. A mnozí další.
Svět. I když v posledním díle už si konečně zvyknete a (možná) už na vás nebude dělat takový dojem, jako v předchozích dílech, pořád je to Něco.
Jazyk. Tady nevím, jestli víc opěvovat autora nebo překladatele, každopádně smekám.
Kompozice. Postupné retrospektivní odhalování minulosti udržuje to správně napětí. A co víc. Strašně moc obdivuju autorův talent a odvahu umístit doprostřed bitevní vřavy kozlí lovestory. Všechny tyhle kozí pasáže prostě nutí čtenáře na chvíli zastavit, zamyslet se a zasmát se, zahřát ho u srdce.
No a konečně... Konec. Nemyslím celý ten vývoj situace, který se tak nějak dal předvídat. O ten nejde. Jde o to poselství. A poslední věta celé série jí dodala ten správný wow efekt. Co všechno může sdělovat tak prostý shluk slov...
![uziRM uziRM](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/272484/m_uzirm-sfn.jpg?v=1587682630)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přiznám se, že po přečtení druhého dílu Zlo, jsem se musel trochu nutit, abych si Sedmu koupil, ale teď toho v žádném případě nelituju, ba naopak. Opět mě uchvátil Newmanův specificky vykreslený a barvitý svět a hlavně mě příjemně překvapilo, jak autor dokázal nenásilně spojit snad všechny postavy z předešlých dílů do jedné dějové linie. Jen škoda, že jsem knihu zhltnul na 2 dny :(
Čtu všechno napříč žánry, ale tohle mě neoslovilo. Děj zmatečný a všechno bylo takové "jako bych to už někde četla"...