Údolí
Bernard Minier
Martin Servaz série
Malá vesnice v srdci Pyrenejí je následkem sesuvu půdy naprosto odříznutá od okolního světa. Obyvatelé, uvěznění v údolí, jsou otřeseni řáděním sériového vraha, který za sebou nechává oběti znetvořené až neuvěřitelně krutým způsobem. Další pokračování bestsellerové série s kriminalistou Martinem Servazem, který se však tentokrát nevrací jako detektiv v pravém slova smyslu, jelikož je vedením policie suspendován. To mu ovšem nezabání v tom, aby reagoval na volání o pomoc své bývalé partnerky Marianne, kvůli níž se vydává do izolované vesnice, kterou pomalu pohlcuje strach a hněv nezvladatelných obyvatel.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , XYZ (ČR)Originální název:
La Vallée, 2020
Minier na postavě majora Servaze vystavěl nejen sérii kuriózních, šokujících a patřičně brutálních případů, paralelně také rozvíjí osobní a nemálo tragickou linku samotného Servaze. Vyplatí se proto Miniera číst pěkně popořádku počínaje Mrazem. V Údolí se totiž konečně nabízí vedle série dalších vražedných brutalit, které Minier tak trochu neoriginálně zasadil do místa odstřiženého od vnějšího světa, tak dlouho očekávaný hmatatelný vývoj jeho osobní tragédie. Tento, ač charakterní a superinteligentní, ale taky konstantní policejní troublemaker často na půli cesty k vyhazovu z řad policie, je totiž přece jenom člověk. A ten se nejednou dostává do hodně ošemetných situací a musí jednat. Koho by nechal noční telefonát z dávné minulosti odkudsi z lesů, kde se nachází jen staré opatství, v klidu? Na druhé straně pak stojí francouzská frustrovaná veřejnost a ta věčná touha vzít spravedlnost do vlastních rukou... končící lynčem. Veřejnost nabízí únik z osobní ulity a člověk dělá věci, na které by se sám nikdy neodvážil mnohdy ani pomyslet. A že se umí Francouzi o svá práva doslova a do písmene bít víme ze zpráv současných i minulých.
Údolí nabízí napínavé čtení s výbornou psycho zápletkou. A když odhlédnu od všech těch klišé - uzavřeného místa/údolí s vrahem nebo kvazi lynčující veřejnosti, tak tady není nouze ani o překvapení. Aspoň já jsem překvapená byla. I když ani na onom kriminálním archetypu, kdy hlavní hrdina, superskvělý pan policajt nakráčí do nebezpečné situace a jaksi při tom fofru zapomene nejen říct svým parťákům, kam se chystá, ale i si vzít zbraň, se ani tady nic nezměnilo. Minier tak používá snad všechny známé, osvědčené stavební kameny kriminálních příběhů, které okořenil francouzským šarmem :-).
No, tak se konečně uzavřely určité otázky z minulých dílů, ale přiznám se, že překombinovanost děje a vyústění mě nenadchlo. Prostředí je samozřejmě opět zajímavé, schopnost autora vylíčit barvitě charaktery postav taky. Ale nějak to celé působí nedotaženě. Nemůžu se srovnat s tím, že by k tomuhle došlo. A i když rozumím tomu, že se autor snažil reflektovat společenské problémy ve své knize na tempu i ději to moc nepřidávalo. Nemám u Miniera problém s dlouhými pasážemi, kdy se postavy zamýšlí nad stavem duše a světa, ale tady to bylo jako by příběh byl pozadím společenského románu. Ve výsledku mě to nebavilo a ani s koncem jsem se nedokázala srovnat.
Šestý díl mé oblíbené série o majorovi/kapitánovi Servazovi se opravdu povedl! Kniha mi nedala spát, dokud jsem ji nedočetl. Autor čtenáře vrátil do horské oblasti Pyrenejí. A autor nás vrátil nejen do Pyrenejí, ale i do minulosti a konečně vyřešil několik nezodpovězených otázek z předchozích dílů. Velice jsem kvitoval i návrat Irene Zieglerové. Servaz se vyvíjí s každým dílem, což také podporuje dynamičnost celé série. Sice má teda dost tuhý kořínek, nad čímž můj rozum občas tápe, ale je to fikce, takže je třeba to přijímat tak, jak to je popsáno.
Autor se snaží také předat i nějaké myšlenky o společnosti, o práci policie, o současném dění, což je, koneckonců, často cílem spisovatelů - předat nějaké hodnoty svým čtenářům, přestože ti s nimi mohou či nemusí souhlasit. Já tento trend autora podporuji a líbí se mi, že má k tomuto odvahu, byť ne se vším, o čem Minier píše, plně souhlasím. Jsem zvědavý na zatím poslední díl série (Lov).
Tahle série se opravdu díl od dílu lepší. Martin se přes své průšvihy posouvá v životě dál. Opět pátrá po vrahovi jako pozorovatel, protože je znovu mimo službu. Vrací se Iren ale i Marion a jejich osudy se odhaluji. Pachatelé vražd a pohnutky k ním, klobouk dolů tohle vymyslet. A co mě opravdu dostalo jsou poslední dvě kapitoly. Poslouchala jsem jako audio a tyto dvě jsem si pouštěla několikrát. Martin jde opravdu do sebe a jeho řeč k jednomu pachateli (abych neprozradila, kdo to je) je opravdu obdivuhodná a plná mouder. Na druhou stranu od prvního dílu uběhlo devět?? let a z Martina se stává padesátník čekatel, tak aby také ne.
Dlouhá kniha.Povedený díl.Ten konec stojí zato.Zbývá mi přečíst poslední kniha a zatím asi poslední díl série.
Jako vždy, ani tentokrát Minier nezklamal. Dlouho jsem na tento díl čekala, takže už si bohužel nepamatuji všechny detaily a souvislosti, ale i tak byla kniha skvělý zážitek a moc příjemné a poutavé čtení.
Nadšení se u mě nekoná. Několikatá kniha od autora, ale tahle mě tedy nenadchla...konec překombinovaný, jak psala většina, ale více mi vadilo zdlouhavé popisování určitých pasáží, chvilkami nezáživné, děj mě také nezaujal...
Příběh je tak přeplněný dramatickým dějem, že jsem z toho měla chvílemi zamotanou hlavu. Kdybych nečetla předešlé knihy série, asi bych se těžko orientovala.
Nemohu napsat nic jiného než jen zas a opět chválu. Další případ s Martinem Servazem, který vás úplně vtáhne do děje. Místy je příběh možná trochu zdlouhavý, ale oceňuji podrobný popis i všeho ostatního. Jednu hvězdu srážím za závěr, protože ten byl dost překombinovaný a dost nereálný. Jsem zvyklá, že v Minierových knihách je spousta nereálných věcí a vlastně je to i to, co mě na jeho knihách baví, ale tohle už bylo trochu moc. Nicméně kniha jako celek výborná a já určitě doporučuji dál pro všechny příznivce BM.
Tak opět výborný Minier. Konečně se někam posunul děj s Marienne, která mě štve od první chvíle, kdy se v knize objevila. Dle mého názoru přesný prototyp rozmazlené slečinky a hýčkané paničky. Taková ta situace, kdy máte o někom nějakou představu, ten člověk je už někdo úplně jiný, ale vy stále žijete v minulosti, v té své představě o něm. Jinak opět výborné charaktery postav, přesně zachycené společenské problémy a nešvary dnešní doby, krásný popis prostředí, stupňované napětí a tak můžu pokračovat. Doporučuji.
Musim rict, ze se tato kniha velmi povedla, zajimava zapletka s desivym vyvrcholenim. Zaroven se autor posunul dal v puvodni dejove lince s Julianem. Zaroven vlastne nic neuzavrel, tak jsem zvedavy, kam budeme smerovat dal. Urcite doporucuji :)
Skvělé čtení, krásné popisy přírody, atmosféry i vykreslení postav. Děsivá, ale úžasná detektivka.
Opět skvělá knížka od Miniera s Martinem Servazem. Mě tahle série prostě baví. Dej je napínavý, plný zajímavých zápletek a dějových linek. Závěr je možná trochu víc překombinovaný, ale mě to prostě bavilo.
Opet kvalitni Minier, on dokaze skvele vykreslit atmosferu, ze na ctenare pada tisen podobne, jako kdyby tam byl taky. Pred prectenim teto knohy to vsak vyzaduje precteni minimalne Mrazu a Kruhu, jinak neni sance se chytnout.
Audiokniha :
Audioknihu jsem si opět užila. Byla plná zvratu a překvapení. Vůbec jsem se nenudila. Překvapující závěr i ohledně Marianne.
Perfektně napsanej thriller, kterej jsem i navzdory délce zhltla během jednoho dne. Skvěle se to četlo, mělo to vše, co od servazovské série čekám - ponuré prostředí, drastické vraždy, perfektně vylíčenou atmosféru úzkosti a strachu, známé a fajn postavy.
Trošku mě udivovala Servazova nedovtipnost ohledně Mariannina telefonátu a pravý důvod telefonátu. Hrozně šroubovanej a překombinovanej mi přišel i samotnej závěr, odhalení a motivace k celému činu... těžko napsat víc, abych nespoilovala :) Ale ten závěr mi trošku mi polepil závěr z jinak perfektního čtenářského zážitku a srazil hodnocení o jednu hvězdu dolů. Nicméně to bylo dobré čtení, příznivcům Miniera můžu plně doporučit.
Zajímavý příběh v nevšedních kulisách s trochu šroubovaným navázáním na předchozí knihy, čímž se alespoň posouváme v osudech Marianne.
Minierovi lze díky důmyslnému konstruování Servazových příběhů odpustit určitou moralizující rozkecanost, ale to by na konci nemohl hlavní hrdiny zbavit jejich do té doby logického uvažování a pro "gradaci" je nechat udělat několik těžkou uvěřitelných kroků.
Škoda, nicméně se jedná o jeden z lepších příběhů francouzského majora.
(SPOILER) Po dlouhé době setkání s Martinem a celkem uspokojivé. Vlastně jsme vyřešili záhadu předešlých dílů s Marianne,... V díle bylo více "dějů" které mě až tak moc nebavili, takže zbytečně protahující dej. Ale výjimečně mi nevadilo dlouhé popisování přírody či jiných věcí v knize.
Údolí...
V pořadí již šesté pokračování z mé oblíbené série Martin Servaz... Mimo tuto sérii jsem od autora četl ještě Zkurvenej příběh, který se mi také líbil... Pak byly nakladatelstvím XYZ vydány ještě další dvě samostatné kinhy, a to Na okraji propasti a nedávno Lucia... Obě tyto knihy se však momentálně pohybují v modrých číslech, na nějakých zhruba 75 procentech...Tak uvidím, jestli po nich časem sáhnu? Třeba jim vylepším hodnocení? ;-)
Zpět ke knize...
Patřím mezi chronologické čtenáře, takže Vás asi nepřekvapí, že Údolí se mi do rukou dostalo jako šesté... ;-) S Martinem Servazem uvíznete v malé vesničce v Pyrenejích, která se jmenuje Aiguesvives, a která má necelých 5000 obyvatel... V této vesničce však řádí sériový vrah, který za sebou nechává znetvořené oběti... Způsob provedení vražd je opravdu zajímavý... ;-)
Pro thrillerové nadšence mohu celou sérii s klidným svědomím doporučit k přečtení...