Údolí krásných žab
Stanislav Rudolf
Dívčí román vypráví o světě patnáctiletých dívek. Hrdinka, jejíž zájmy tvoří škola, písničky a tanec, prožívá milostné okouzlení k chlapci, jenž vyniká nejen zjevem a sportovními výkony, ale i odvážnými sny. Jejich citový vztah prochází zkouškou odloučení, když ji rodiče proti její vůli pošlou na prázdniny do pionýrského tábora - do Údolí žab.... celý text
(SPOILER) Svlaž, žákyně, hlavu vzpurnou, plnou bažin. Není nad letního muškaře, mušketýra od leknínů, když první motýl nelenil, odletěl.
Knížku jsem četla možná v 16ti letech a nyní znovu díky čtenářské výzvě. Je milá, líbila se mi i po letech. Mnoho věcí už působí jako z pravěku - magnetofon, žehlení, .. Přesto si myslím, že by se mohla za nějaké dva tři roky líbit i dceři. Určitě jí ji doporučím.
Wow!!! V myšlenkách jsem se vracela o "hodně" let zpět :) a bylo to úchvatné.. děkuji za výzvu, bez ní bych se k této knize asi nevrátila..
Ach, krásná a mohu říct i klasická literatura mého mládí....a občas si knihy tohoto autora s úsměvem přečtu i dnes.
Vrátil jsem se do dětských let, film jsem viděl v televizi snad stokrát, a tak jsem si chtěl přečíst i knížku. První půlku stránek jsem děj nepoznával, film se víc věnoval až pobytu na táboře. Pan Rudolf píše čtivě, a tak si říkám, že si časem přečtu i jeho další zfilmované knížky, třeba Metráčka.
Kniha mého mládí. A tak jsem si zavzpomínala na svoje první lásky i na letní (tenkrát pionýrské) tábory. A jak nám ti dospěláci vůbec nerozuměli. :-) Jaj, to byly krásné starosti. Pěkné čtení a já si to parádně vychutnala. Čtenářské výzvě můžu jen poděkovat. :-))
Román i film se mi líbil. Letní lásky, prázdninové dobrodružství, vše co k mládí patří.
K mládí a dospívání patří rebélie a snění.
Nám starším zbývá nostalgie a vzpomínání...
Jak to bylo krásné na břehu řeky, typická vůně pokosené trávy, kamarádství, večerní chlad a bzučení otravných komárů, které nezahnal ani kouř táboráku.
Údolí krásných žab, měsíc a stříbrná vodní hladina, na které se zaleskne odlesk šťastného mládí. Petr... Kamil... Radan...
Úžasné, když knižní hrdinové splývají s těmi skutečnými... Nebo, že by to bylo naopak?
A ještě něco. Plavky. Měla jsem úplně stejné plavky jako hrdinka Jana ve stejnojmenném filmu.
P.S.: Díky, pane učiteli...
P.P.S.: Díky, tati...
Románky pro dívky od Stanislava Rudolfa mě provázely celé mládí, tento se mi taky moc líbil.
Možná je to létem, možná tím, že v létě víc než kdy jindy vzpomínám na prázdniny strávené u babičky na půdě, na kupě voňavého sena, kdy jsem četla všechno, co mi přišlo pod ruku. A Stanislava Rudolfa jsem znala zpaměti. Jeho knížky o prvních láskách, o prvních pusách o kterých sní holky od 14 let a které přijdou vždycky úplně jinak a úplně jinde, než jsme si je vysnili , o prvních zklamáních, po kterých jsme chtěli nejlíp ihned umřít, abychom si druhý den mohli všimnout někoho úplně jiného, zajímavějšího, který v naší přítomnosti ztrácel řeč - nádherná doba končícího dětství a začínajícího dospívání, které za několik málo let ukončí dospělost. Pan Rudolf psal pro nás, holky prostě nádherně, jako by nám viděl do duše.
Nedávno jsem své 9 leté vnučce pustila film Údolí krásných žab a už jsem ji chytla za drápek , není daleko doba, kdy ji knihu půjčím... a pak Nebreč Lucie, potom Metráčka, Něžně háčkovaný čas..... prostě všechny mé poklady mládí....
Stanislav Rudolf uměl krásně napsat pocity dívek v pubertálním věku. Nevím kde čerpal náměty, ale plno dívek co četly jeho románky se určitě dokázaly s některými příběhy ztotožnit. Údolí krásných žab jsem později viděla i zfilmované a moc se mi to líbilo. Škoda, že takové filmy dnes nikdo už nenatáčí a ani je neopakují.
Nečetla jsem přímo knihu, ale viděla jsem film, který byl natočen podle knihy a ten se mi moc líbil.
Dala mi ji přečíst mamka, pak jsem viděla i film... krásné, i když je knížka ze sedmdesátých let, je stále aktuální.
Klasický dívčí román od klasika žánru Stanislava Rudolfa. Příběh patnáctileté Jany je cestou hledání sebe sama, svých zájmů, potřeb, přání a skutečných přátel.
pro mne byla mnohem přitažlivější filmová verze...a neodehrávat se děj na pionýrském táboře, myslím, že by se mohla v TV objevovat častěji....
zfilmováno dospívání první láska pionýrské tábory pro dospívající mládež (young adult) dívčí romány
1973 | Kopretiny pro zámeckou paní |
1977 | Nebreč, Lucie |
1989 | Pusinky |
1984 | Milionová holka |
1980 | Něžně háčkovaný čas |
Knizka ke ktere jsem se dostal az po tom jsem X krate videl film. Nemyslim, ze je spatne hledat co v knize je nebo ve filmu neni, ale z filmu mi utkvela v pameti pohoda pionirskeho tabora, kterou zde ve 2/3 knihy tezko najdete. Je to normalni denni zivot Jany ns konci 9 tridy, ktery je take moc pekny - ale je to preci jen trosku jine. Posledni cast je skutecne z filmu, coz je moc pekne prazdninovy pribeh z tabora - jana je zde sice jeste mnohdy vic nesnesitelnejsi nez prave ve filmu, ale i vic pratelska a lidska v tech jinych ohledech. Kniha je moc krasna ctiva a clovek ji precte jedna dve.