Válečníci bouře
Bernard Cornwell
Saské kroniky série
Británií zní řinkot zbraní boje mezi Vikingy a Sasy Válečníci bouře je devátá kniha Anglosaské kroniky. Uhtred se ocitá v situaci, která nemá snadné řešení. Je nucen rozhodovat se mezi svým rodem a loajalitou k Æthelflaed, mezi osobními ambicemi a povinnostmi k saskému světu. Ale ať se rozhodne tak či tak, celou zemí bude znít řinkot zbraní boje mezi vikingy a Sasy. Syn Alfreda Velikého Edward vládne spolu se svou sestrou Æthelflaed Wessexu, Mercii a Východní Anglii. Všude kolem jsou však seveřané, věčně připravení bojovat nejen o dobrou půdu, ale také vylupovat bohatá opatství a podnikat drancířské nájezdy. Severní Mercii ovládá z pevné bašty opevněného Ceasteru největší saský válečník Uhtred z Bebbanburgu. Nápor seveřanů však sílí a dochází k tomu, že do Mercie vtrhnou z Irska Norové, vedení Ragnallem Ivarsonem. Jejich náporu, umocněnému spojením s Northumbrijci, je schopen čelit pouze Uhtred, neboť Edward i Æthelflaed se navzdory vzrůstající hrozbě zdráhají vyjít z bezpečí svých pevností. Mohou však Uhtredovi věřit, když jeho dcera je ženou Ivarsonova bratra? V této těžké situaci je Uhtred nucen rozhodovat se mezi rodinou a loajalitou k Æthelflaed, stejně jako mezi osobními ambicemi a povinnostmi k saskému světu. Avšak muž se srdcem válečníka musí i v tomto nelehkém boji obstát.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2016 , BB artOriginální název:
Warriors of the Storm, 2015
Uhtredovi pribudlo ďalších pár rôčkov, z jeho sily a vojenského génia ale zdá sa nič neubudlo. A že sa v tejto knihe činil! Aj na menšom priestore sa odohrá toľko bojov, taktických manévrov a zúčtovaní sa z dávnymi protivníkmi, že sa jednoducho nedá dať niečo iné ako maximálna známka. Našlapaná jazda od začiatku do konca, v podstate bez slabších miest a s finále, ktoré nie je len klasickou rubačkou. Už sa neviem dočkať vyvrcholenia série, lebo Uhtred sa konečne vracia domov. 9/10
Jediné zoufalství, co jsem při čtení této knihy pociťoval, bylo tenčící se nepřečtené stánky :-). Trochu jsem čekal, že zabijí Ethelflaed, že zemře jako ta zmiňovaná čarodějnice, no nestalo se a Brida dostala svoje. Trochu mě připadá, že starý Uhtred je v podstatě neomylný a tuším, že bohové ho neopustí ani v dalším díle ságy :-).
Ačkoliv je tato serie obdivuhodná, tento díl trošku už zaostává. Už jsme si zvykli na skvělého Uhtreda, na nesnesitelné křesťany, na hloupé Dány a sympatické ženy (kromě Bridy), takže bych ocenil něco víc. Ale autor se nevzdává a další díly snad přinesou další oživení. Takže "Za Mus!!!"
Více než roční pauza ve čtení této série mě málem nechala zapomenout jak geniální příběh BC tvoří. Přečteno takřka jedním dechem.
Za mě naprosto úžasné počtení, které opět stojí za to. Styl autora mám moc ráda, ač je dílo místy hodně hrubé, tak aspoň má určitou výpovědní hodnotu.
Válečníci bouře
Pro milovníky historických románů je série Uhtred z Benbanburgu prostě balzám na duši... Další skvost od Bernarda Cornwella... Desátý díl série by se měl jmenovat Nositelem plamene...
Srážka štítových hradeb je hrozná věc, provázená děsivým hlukem, bušením dřeva o dřevo, řinčením ocele o ocel a hlavně řevem mužů, kteří si tím dodávají odvahy. Řevem a pak výkřiky zasažených....
Autor je opravdu mistr psaného slova. Sasko - Vikingská sága je díl od dílu lepší a lepší. Chci také pochválit vynikající překladatelskou práci pana Jiřího Beneše, protože špatný překlad dokáže zabít sebelepší originál.
Vikingové Anglie Norové historické romány Dánové
2017 | Poslední království |
2007 | Bledý jezdec |
2004 | Lučištník |
2010 | Hořící země |
2006 | Sharpův tygr |
Tak jo, Uthred je stále Uthredem, a vzhledem k jeho takřka kmetovskému věku bych mu přála, aby v dalším díle už konečně dobyl Bebbanburg. :) Uvidíme; uznávám, že první díly byly lepší a překvapivější, ale možná je to i tím, že už Uthreda "znám" docela dlouho. Rozhodně si další díl zase přečtu. :)