Ukolébavky
Robin Král
Tuto knížku a desku, které výjimečným způsobem spojují slovo, obraz a zvuk, si vysnili autoři písniček – skladatel a hudebník Jan Lstibůrek a spisovatel a textař Robin Král. Napsali a v klášteře v Domažlicích natočili deset vlastních ukolébavek. K tichému zpěvu pak pozvali své přátele zpěváky Ewu Farnou, Tomáše Kluse a sestry Míšu, Petru a Lucii Páchovy. Potom poprosili malíře Jaroslava Rónu, aby se do hotových ukolébavek zaposlouchal a tiše je namaloval. Ukolébavky jsou určeny jak dětem, tak i dospělým. Všem, kteří rádi čtou, prohlížejí si, poslouchají, usínají a spí.... celý text
Není lepší způsob jak přiblížit malým dětem poezii, než že z ní uděláte ukolébavku. Moc pěkné texty, ilustrace a ten papír. Za mne naprostá spokojenost.
Milé básničky, které pohladí na duši. Ocenila bych buďto ilustrace více zaměřené na děti nebo více snové. CD jsem neposlouchala.
Nádhera, obojí - kniha i CD. Popravdě jsem to kupovala spíš pro sebe, že děti to nezaujme, ale moc se jim to líbilo. Po přečtení se těšily na CD a po doposlouchání hned chtěly pustit znova :-)
2015 | Vynálezárium |
2014 | Ferdinande! |
2018 | Řez kočkou |
2021 | Usínací knížka |
2017 | Co mají na práci myšky a myšáci |
Klasické lyrické, jemné básně s motivy šera, večera, klidu, ticha, cesty do postele, relaxace, usínání, spánku, tmy, oveček... Jejich nálada je tichá, pomalá, jemná, útěšná, harmonizující (rýmy), ale ne sladká ani podbízivá. Téma přechodu do spánku s sebou nese i lehounce surreálný prvek (například báseň Široký pán) i prvek hypnotický (motiv opakovaného kapání vody na hladinu). Příjemná zvukomalba se pěkně váže na jemnou práci s hudebními nástroji na zvukové nahrávce zhudebněných básní. Melodie písní nejsou jednoduché, jak bývá v písních pro předškolní děti zvykem, hudební složka je neobvykle kultivovaná a nápaditá. Výtvarné zpracování knihy je také příjemné, včetně takových vychytávek grafiky jako názvy básní na samostatných listech či ikonek s postupujícími fázemi Měsíce. V poslední básní, která má meditační ráz, se otevírá cesta k tichu a vnitřnímu míru.