Umelkyňa s henou

Umelkyňa s henou
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469944/bmid_umelkyna-s-henou-4A3-469944.jpg 4 65 65

Umelkyňa s henou je rovnako nápaditý a krásny príbeh ako samotné ornamenty z heny. Rezonuje v ňom niekoľko tém, ktoré po celé stáročia ovplyvňovali ľudské bytosti všade vo svete – potraty, sociálne a ekonomické nerovnosti a práva žien. Autorka nás uvedie do bohatej indickej kultúry a tradícií 100 rokov po skončení britskej nadvlády, do doby, keď sa postavenie žien v indickej spoločnosti pozvoľna začína meniť. Sedemnásťročná Lakshmi uniká z dohodnutého nechceného manželstva a sama sa vydáva do Jaipuru, aby sa stala najžiadanejšou umelkyňou heny a dôverníčkou bohatých žien z najvyššej triedy. Brilantne zachytená atmosféra, chuť aj vôňa Indie vás pohltí od prvých strán.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

The Henna Artist, 2020

knihomolka_eli
26.01.2022 5 z 5

Dej knihy sa odohráva v 50tych rokoch v Indii. Lakšmí utečie do Džajpuru, preč od svojho tyranského manžela, s ktorým musela vstúpiť do dohodnutého manželstva. Pre jej rodinu je to veľká hanba. A ľudia z mesta im to dávajú pocítiť.
Lakšmí začne nový život. Šetrí si na vlastný dom. Venuje sa bylinkárstvu a liečeniu, je umelkyňou - kreslí heny bohatým dámam a zároveň je aj ich spoločníčkou. O sebe im ale nerozpráva. Keď sa dostane až do najvyšších kruhov, splní si sen o svojom bývaní. No osud jej priviedol do cesty jej sestru, o ktorej nevedela a manžela, pred ktorým ušla. Zisťuje, že jej rodičia už nežijú a nikdy si ich k sebe do domu neprivedie. Má výčitky. Rozhodne sa postarať o mladšiu sestru, no ona má svoj rozum a Lakšmí skomplikuje jej ťažko vydreté postavenie. Ako si so všetkým Lakšmí poradí? A čo jej muž, zmenil sa alebo je takým istým človekom?

Veľmi pekná kniha, ktorá nám autenticky ukazuje kultúru Indie a život v nej. Dozvedela som sa veľa nových informácii, bola mojou prvou knihou z tohto prostredia Oceňujem slovník na konci knihy a tiež recepty na prípravu jedál, o ktorých sa v knihe písalo.
Život a rozhodnutia Lakšmí boli ťažké a obdivuhodné. Jej sestra bola ako tornádo, ktoré jej vstúpilo do života. V istých komentoch, ktoré v knihe nastanú mi jej bolo veľmi ľúto. Páčili sa mi aj ženy z kráľovskej rodiny. Obe boli zaujímavé. A tiež doktor, ktorý nakoniec dal šancu aj prírodnej medicíne. Postavy napriek komplikovaným menám, boli ľahko rozoznateľné. V knihe bolo všetko, láska, naivita, ochota pomôcť iným, silné osobnosti, ale aj intrigy, pomsta, závisť.
Určite odporúčam. A teším sa na ďalšie knihy od autorky.

JajaCZ
10.01.2022 5 z 5

Táto kniha vás prenesie do Indie. Možno to je dané kopou indických slov, kedy si každú chvíľku listujete slovníček, aby ste vedeli, čo dané slovíčko znamená a ochutnávaním rôznych delikátnych pokrmov, ktoré takmer cítite na jazyku. Síce život hlavných hrdinov nie je perfektný, ale rozhodne je vzrušujúci. I keď sa jedná o príbeh zasadený do obdobia 50rokov, máte pocit akoby sa odohrával ešte o storočie predtým. Fascinuje ma skromnosť indického života, oslobodeného od prehnaného materializmu, byliny a liečiteľstvo, indická kuchyňa, rôzne rituály a indické tradície. Knihu odporúčam a teším sa, že mi ostane doma v poličke.

Ladiva
13.12.2021 5 z 5

Príbeh sa číta veľmi dobre a je zaujímavý aj tým, že je zasadený do reálií Indie v polovici 50-tych rokov.

alexis818
14.11.2021 5 z 5

Velmi pěkné čtení. Hodně zajímavý pohled na Indii vroce 1955.Prac taterky henou je tke hodně zajímavá. Příběh také hezký. Jak vidno není co vytknout a tak vřele doporučuji a budu se těšit na pokračování.

Lenni_3006
04.09.2021 5 z 5

Kniha Umelkyňa s henou je jedna z tých kníh, ktoré sú napísané nenásilne. Príbeh plynie veľmi prirodzene, neobsahuje žiadne zbytočne umelé a nadsadené zvraty, a napriek tomu je chytľavý. Absolútne nemám čo vytknúť, príbeh je naozaj veľmi zaujímavý a v istých smeroch i mierne poučný (ale to môže byť iba môj subjektívny pohľad :) ). Spôsobom, akým autorka viedla príbeh, si ma získala. Hodnotné dielo, ktorých si vo svojej knižnici najviac cením. Vrelo odporúčam.