Umelkyňa s henou přehled

Umelkyňa s henou
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469944/bmid_umelkyna-s-henou-4A3-469944.jpg 4 58 58

Umelkyňa s henou je rovnako nápaditý a krásny príbeh ako samotné ornamenty z heny. Rezonuje v ňom niekoľko tém, ktoré po celé stáročia ovplyvňovali ľudské bytosti všade vo svete – potraty, sociálne a ekonomické nerovnosti a práva žien. Autorka nás uvedie do bohatej indickej kultúry a tradícií 100 rokov po skončení britskej nadvlády, do doby, keď sa postavenie žien v indickej spoločnosti pozvoľna začína meniť. Sedemnásťročná Lakshmi uniká z dohodnutého nechceného manželstva a sama sa vydáva do Jaipuru, aby sa stala najžiadanejšou umelkyňou heny a dôverníčkou bohatých žien z najvyššej triedy. Brilantne zachytená atmosféra, chuť aj vôňa Indie vás pohltí od prvých strán.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

The Henna Artist, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umelkyňa s henou. Přihlašte se a napište ho.

Nyangumi
21.10.2024 3 z 5

Nuda pro ženy s nápadem, i když nevyužitým. Hrdinka sklouzává do průměrnosti Mary Sue, z které je každý druhý maník odvařený. Autorka tvrdí, že inspirací byla její matka, ale myslím, že ona sama.
Taky je tam zbytečně moc popisů indického jídla, vzadu i s recepty. Proč? Měla rovnou vydat indickou kuchařku, a bylo by. Text se taky hemží hindskými slovíčky a výrazy, pro které najdete vzadu slovník. Který je na houby, dozvíte se, že něco je pokrývka hlavy. Jaká?! To už nikoho nezajímá. Věčné listování, co je co. Nakonec jsem to vzdala, a nechala význam cizího slova vyplynout z textu. Velmi pěkně se to ale četlo nevím jestli to byl dobrý překlad nebo originál, ale ta slovní malebnost byla krásná.

Imor
26.05.2024 5 z 5

Nádherný příběh z krásného města Džajpur v Indii. Tento příběh ukazuje jak v Indii funguje kastovní systém, ale také jaké je postavení žen v této zemi. Kniha je tak dobře napsaná, že se na začátku nadechnete a když vydechnete jste na konci.

Evelin2506
18.12.2023 4 z 5

Pro mě velmi hezky napsaná kniha a prostředí děje super. Lakšmí měla těžký život a vše těžce získané. Samotný fakt, že odejde od násilnického manžela a zařídí si nový život ještě neznamená, že si uvědomuje svoji cenu. Místy mi připadala jako prostitutka pro manželky bohatších mužů, kterým nabízela své umění tetování henou místo svého těla a které se k ní podle toho chovaly. Sama Lakšmí toho musela hodně zkousnout - rodiče, manžel, zákaznice. Těším se na pokračování.

Knižní novinky (44. týden)

31.10.2021

Knižní novinky (25. týden)

20.06.2021

Kniha Umelkyňa s henou v seznamech