Umění vnímat umění: Guerilla writing about art
Michael Třeštík
Autor už názvem knihy ironizuje zvyklosti akademické literatury a ohlašuje „revoluční“ přístup k psaní o umění. Ve složitém terénu teorie a historie umění se pohybuje s „partyzánskou“ odvahou, lehkostí a humorem. S nezvyklou otevřeností pojmenovává problémy laiků, klade si jejich otázky a nabízí na ně odpovědi formulované provokativně srozumitelným způsobem. Kniha ale není skandální avantýrou, nýbrž promyšleným nástrojem, který čtenáře zbaví laické nejistoty a komplexů a ukáže mu hranice jeho diváckých možností.... celý text
Nejlepší populárně naučná kniha, kterou jsem zatím četla. Nejenže jsem si díky ní ujasnila odpovědi na spoustu otázek, které mi ohledně umění vrtaly v hlavě, ale co víc, ta forma! Pan Třeštík opravdu umí psát a vysvětlovat. Navzdory náročnosti tématu mě kniha bavila jako kdejaká beletrie a všechno bylo vysvětleno tak názorně a srozumitelně, jak to jen jde. Autorovi opravdu tleskám a děkuji, že je mi díky němu umění zas o něco jasnější.
Nemohu knihu hodnotit neboť mě ubila nudou již po pár kapitolách. Navzdory slibnému úvodu mi nepříjde nijak uživatelsky přístupná (i když zde jistě závisí na uživateli - snad patřím mezi ty, kteří svobodně chodí po galeriích a užívají, aniž by řešili niterní konflikt, proč tak činí).
Knihu nijak nehaním - očividně si našla čtenáře, kteří přesně takovéto dílo hledali. Nemyslím ale že jde o knihu lehce čitelnou. Snad je zde v kostce, vše co potřebujeme vědět o vnímání umění, osobně mám ale raději knihy typu "Umění, kterému nikdo nerozumí: Historky z podsvětí výtvarné kultury" Jana Vitvara, které nejsou tak akademické.
Úžasná kniha, která je vstupní branou do umění. Najednou věci dávají jiný smysl, člověk pochopí spoustu věcí. Doporučila bych knihu mezi základní literaturu na školách.
Keby som učil laikov alebo študentov-začiatočníkov, Třeštík by bol základnou učebnicou.
Dovolím si zpochybnit slova z anotace, že autor "už názvem knihy ironizuje zvyklosti akademické literatury a ohlašuje revoluční přístup k psaní o umění". Pravděpodobně to bude spíše tak, že mladá nebo nepoučená generace čtenářů netuší, že sousloví UMĚNÍ VNÍMAT UMĚNÍ byl již název ediční řady nakladatelství Horizont, které v 80. letech minulého století vydávalo tzv. malé moderní encyklopedie o umění vnímat jednotlivé umělecké druhy - viz např. http://www.databazeknih.cz/knihy/rec-tvaru-163261 .
Nesnadnou problematikou (tedy uměním, dovedností), jak vnímat umění, se zabývá filozofie a estetika již odpradávna, ze starších autorů doporučuji např. http://www.databazeknih.cz/knihy/poetika-retorika-politika-165360 nebo http://www.databazeknih.cz/knihy/dejiny-estetiky-i-staroveka-estetika-164956 .
Pokusy popsat proces percepce uměleckého díla a nastolit jeho "pravidla" a očekávané "výstupy" jsou sice časté, ale - zdá se - bezvýsledné, neboť do procesu vnímaní ("přečtení", dekódování, osvojení si poselství) uměleckého díla vstupuje tolik vnějších i osobnostních limitů, že žádný návod není všeplatný. Zářným příkladem takové nejednotnosti a naprostného rozestření hodnotových, etických a estetických kritérií jsou např. četné totálně protichůdné komentáře na této DK. Jak si vysvětlit, že na tutéž knihu ve stejném jazyce, čtenou ve stejné době a ve stejné společensko-politické atmosféře, se stejným dosažitelným kulturním zázemím atp. mohou čtenáři jedné, max. dvou generací reagovat natolik rozdílně, až antagonisticky? Že by selhávalo jejich "umění vnímat umění"? A vnímají vůbec, kdy jde o "umění"?
Knihu pana Třeštíka si jistě přečtu, nejdu jí proto předem odsuzovat, ale čtyřicetileté působení v oblasti "umění vnímat umění" mě činí předem skeptickou. Ráda se nechám překvapit.
Umění mě fascinuje, mnohdy je ale velmi těžké prolouskat se knihami, které se zabývají jeho "teorií". Tuto knihu beru nejen jako odrazový můstek k dalšímu čtení, ale především k navázání ještě užšího vztahu s vnímáním umění. Skvěle napsaná, s dobrými úmysly a jasným cílem.
Pěkné téma pro každého z nás, kdo se chce dovědět proč je uměním vnímat umění, a taky proč se takovým tématům někteří lidé věnují a jiné to za jejich života ani nenapadne...
2014 | Komu zvoní mobil |
2013 | Chceš-li rozesmát pánaboha |