Skrytí
Stan Sakai
Usagi Yojimbo série
Na Usagiho a jeho přítele inspektora Ishidu čeká další vyšetřování. Tentokrát stojí v jeho centru cizokrajní artefakt nedozírné ceny, jenž může způsobit celou řadu problémů... a možná i ohrozit samotnou vládu šógunátu! Odvážná dvojice, která se zoufale snaží vyřešit záhadu a nastolit opět pořádek a mír, bude nucena sáhnout po neobvyklých metodách a přijmout pomoc z nečekaných stran, aby se dostala k nezbytným informacím. V této knize najdete souborné vydání celého samostatného příběhu, takže je vhodná nejenom pro skalní fanoušky dlouhouchého ronina, ale také pro úplně nové čtenáře!... celý text
Za mě komiks nebyl špatný. Jiný příběh, jiný přístup. Tentokrát v roli detektiva. Zajímavá kombinace. Nesmím opomenout historické vysvětlivky a malou galerii na konci.
I 33 díl v pořadí dokáže překvapit nebo spíš potvrdit vypravěčské mistrovství Stana Sakaie. Není to nijak nové, ale jak dobře je to odvyprávěné, jak dobře je to nakreslené. Řemeslo kresby a umění vyprávět v té nejlepší možné formě. Pro mě jsou Skrytí jeden z nejlepších dílů vůbec. Doporučuji.
Na tomto dílu Usagiho už jde hodně cítit, že Stan Sakai si jede to svoje, stále podle jedné šablony, jen mění materiál s kterým pracuje. Takže 33 díl je podle mě jeden ze slabších dílů této série i když mě to pořád hodně bavilo, jen mě mrzelo, že tomu chybělo to kouzlo něčeho neznámého a nečekaného.
Stan Sakai ukazuje svou sílu nejen v tom, jak dovede vyprávět příběh, o tom už jsme se mnohokrát přesvědčili, ale na komiksu "Usagi Yojimbo 33: Skrytí" nám ukazuje i svou schopnost pracovat s dějinami, dělat si rešerše a jednoduše vytvořit příběh na základě skutečných událostí. Je úplně jedno, jestli je jeho komiks fiktivní, či nikoli, jde hlavně o to, jak je vyprávěn, jak je látka předána, jak je ukázáno, jaké dopady měla na lidi. A tohle se komiksu "Usagi Yojimbo 33: Skrytí" daří. Myslím si, že je to velmi dobrá tečka za černobílým Usagim, teď už jde jen o to, jestli se podařilo Usagiho kouzlo přenést i do barvy. Myslím si, že to je pro Stana docela zajímavá výzva, i když Usagi se do barvy přece jen také podíval. Stanovi hodně sedl detektivní žánr, ale osobně už bych byl zase zvědavý, jak se podívá na další žánry, jak budou příběhy s Usagim zase žánrově bohaté. Snad se i toho ještě dočkáme.
Teprve až v záveřečném vysvětlení člověk pochopí název celé knihy. Zajímavý tentokráte uzavřený příběh. Další skvělý Usagi.
Poslední klasický Usagi a znovu geniální. U Sakaie zkrátka máte naprostou jistotu, že se vždy dozvíte něco zajímavého z historie feudálního Japonska. A tentokrát je to pro Evropana o to zajímavější, že jde o konfrontaci s křesťanstvím.
Další skvěle zpracovaný příběh s králíčim roninem. Téma náboženství a Usagi je opravdu zajímavé a historické vysvětlivky na konci celostně vykreslují pozadí.
Skvělé. Celý díl je jeden dlouhý detektivní příběh s příjemně tajemnou zápletkou. Zase jsem se dozvěděl o Japonsku o fous více, a to se vždy cení.