Utajené zápisníky Agathy Christie
John Curran
Utajené zápisníky Agathy Christie série
Publikace vydávaná u příležitosti 120. výročí narození Agathy Christie poodkrývá největší tajemství královny detektivek: jak se z jejích tužkou psaných poznámek, seznamů a nástinů – shromážděných v celkem 73 zápisnících ukrytých až dosud před zraky veřejnosti.
Literatura naučná Biografie a memoáry O literatuře
Vydáno: 2010 , Knižní klubOriginální název:
Agatha Christie's Secret Notebooks: Fifty Years of Mysteries in the Making. Includes two unpublished Poirot stories, 2009
Kniha je určená především fanouškům díla A. Christie, kteří znají většinu jejích knih a trochu se v nich orientují. Je zajímavé sledovat a zjišťovat, jak Agatha pracovala, jak tvořila a vymýšlela příběhy. Pokud je někdo fanouškem jejího díla a má přečtenu většinu knih, nepochybně ho tato kniha zaujme. V opačném případě se v ní bude ztrácet.
Jasně fanouškovská záležitost, protože kniha předpokládá znalost a zaujetí pro královnu detektivek. Přečetla jsem je, v dlouhém časovém úseku, jako klasickou knihu a rovnou říkám, že to není ideální přístup. Mnohem lépe funguje, když si vezmete jednu z detektivek a najdete si detaily. To je pak teprve vzrušující čtení. Takže co kromě lásky k Agathě potřebujete? Rejstřík. Díky za to, že je tak dobrý.
(75 %)
Knih od Agathy Christie mam přečteno docela dost, ale i tak jsem se v tom místy ztrácela. Jak píšou jini - jedna se spis o manuál pro znalce díla. Nějaké překvapení nebo příběh nečekejte.
Trvalo mi déle než jsem to celé přešetla, ale stálo to za to. Je potřeba si na to udělat čas.
Kniha pro znalce a milovníky Agathy Christie a všeho, co s ní souvisí. Je třeba udělat si čas na čtení - či spíše studium. Ale stojí to za to.
Tato kniha mne i jako milovníka díla Agathy Christie moc nepotěšila. Z knihy jsem nečetl něco málo přes sto stránek, protože tato kniha je možná dobrá pro opravdové odborníky na její dílo, ale pro obyčejného čtenáře je dobrým "manuálem" k odhalování pachatelů v A. knihách. Únos Kerbera jako příloha mne také příliš neoslovil, zato příhoda s míčkem pro psa se mi docela líbila. Bez těchto povídek bych musel dát jenom 2 hvězdy.
Nízké hodnocení dávám proto, že jsem v knize nenašla to, co jsem očekávala - příběh. Snad ji více ocení ten, kdo hledá "manuál".
Část díla
Příhoda s míčkem pro psa / Nehoda s loptičkou
2004
Únos Kerbera (alternativní verze)
2009
Kniha je skvělým průvodcem světa detektivek Agathy Christie a požitkem pro čtenáře, kteří již všechny její knihy přelouskali. Jelikož jsem dosud nepřečetla ani třetinu její tvorby a nechci si romány vyspoilovat, dočetla jsem zhruba do strany 200 a přeskočila až na povídky s Herculem Pirotem na konci knihy. Nehledě na to, že zpracovávat útržky poznámek, ač s komentáři zaníceného znalce, bylo lehce únavné.