Útěk z pekla
Juraj Šebo
Strhující příběh zapomenutého uprchlíka z Osvětimi. Nacistickým koncentračním a vyhlazovacím táborem Osvětim (Auschwitz) prošlo během druhé světové války několik milionů lidí z celé Evropy. Nejméně 1,3 milionu z nich zde zemřelo. Z tohoto pekla na zemi se pokusilo utéct jen asi osm stovek vězňů. A pouze 144 z nich se to prokazatelně podařilo. Jedním z nich byl Arnošt Rosin, židovský rodák ze slovenské Sniny, který z Osvětimi uprchl dramatickým způsobem v květnu 1944 s polským židem Czeslawem Mordowiczem. Rosinovo jméno po válce upadlo v zapomenutí, přitom ale právě jeho a Mordowiczovo svědectví zásadním způsobem potvrdilo a doplnilo proslulou zprávu jejich předchůdců Vrby a Wetzlera o zločinech páchaných nacisty v koncentračních táborech. V této bohatě ilustrované knize zkušeného autora literatury faktu, který se s Arnoštem Rosinem osobně znal, se strhující příběh jednoho z neprávem zapomenutých hrdinů holocaustu dočkal vůbec prvního uceleného zpracování.... celý text
Válečné Literatura slovenská Historie
Vydáno: 2019 , Mladá frontaOriginální název:
Útek z pekla, 2017
Skutečný příběh a skuteční lidé. Toto téma je teď hrozně čtené a když jsem se brouzdal těmi vymyšlenými příběhy, tak mě to dost ničilo, ale tohle je jiné povídání. Vřele doporučuji.
Podtitul českého vydání je trochu zavádějící. Výraz "strhující příběh" navozuje dojem, že bude v knize převážně líčen dramatický útěk a jeho okolnosti. Originální slovenský podtitul byl výstižnější. Ve skutečnosti je kniha spíš kompilací známých faktů o koncentračním táboře Osvětim a obecně o událostech té doby, doplněná o životní příběhy několika úspěšných uprchlíků, s důrazem na jednoho z nich, neboť se s ním autor v mládí setkával.
Každopádně je však dobře, že zůstane zachován i tento životní příběh. Příběh člověka, který svých zážitků nevyužil v dalších letech ke svému zviditelnění a zůstal dál skromným a téměř neznámým. Možná na to měla vliv i poválečná situace na Slovensku, jak je v knize zmíněno: "Slováci jsou podivní lidé. Říkali si mezi sebou — tys měl štěstí, tvůj žid se nevrátil, nemusíš mu nic vracet."
Dobře zpracovaný příběh a Osvětim zase z trochu jiného úhlu pohledu – člověka, kterému se podařilo utéct. Autor nejde do přílišného detailu, uvádí relativně stručná fakta a zasazuje je do celkového kontextu té doby, to důležité tu však čtenář najde. Navíc je kniha doplněna mnoha fotografiemi.
Výborně zpracovaná literatura faktu. Právě příběh jednoho slovenského Žida velmi plasticky zachytil tehdejší život a nevyhnutelnou smrt Židů v nechvalně proslulém německém koncentráku. Doplněno mnoha fotografiemi i stručnými osudy hrdinů a antihrdinů dává vyniknout perfektní autorově práci.
Perfektní knížka. Jsem ráda, že byl příběh pana Rosina zpracován. Zasloužil si to, byl to opravdový hrdina. Je to svědectví o tom,že spousta lidí se mohla za války zachovat jinak a pomáhat, záleželo jen na charakteru a volbě člověka. Knihu doporučuji.
2017 | Útek z pekla |
2011 | O socialismu s láskou |
2021 | Útek do pekla |
2012 | Zlatá léta šedesátá |
2011 | Slobodné 90. roky |
Škoda, že kniha nebyla rozsáhlejší, respektive, že se nepodařilo příběh Rozina více rozvinout. Chápu, že to bylo odstupem mezi zpracovnáním a smrtí Rozina, ale i tak to mohlo být rozvinutější. Například osud předaných písemností v síti vatikánské diplomacie by zřejmě bylo možné dál zpracovat. Medailony osob, které s příběhem nijak nesouvisely (s důrazem na slovo nijak) byly sice zajímavé, ale chápu je spíše jako výstelku.