Útěk z pekla přehled

Útěk z pekla
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404826/bmid_utek-z-pekla-AiS-404826.jpg 4 31 31

Strhující příběh zapomenutého uprchlíka z Osvětimi. Nacistickým koncentračním a vyhlazovacím táborem Osvětim (Auschwitz) prošlo během druhé světové války několik milionů lidí z celé Evropy. Nejméně 1,3 milionu z nich zde zemřelo. Z tohoto pekla na zemi se pokusilo utéct jen asi osm stovek vězňů. A pouze 144 z nich se to prokazatelně podařilo. Jedním z nich byl Arnošt Rosin, židovský rodák ze slovenské Sniny, který z Osvětimi uprchl dramatickým způsobem v květnu 1944 s polským židem Czeslawem Mordowiczem. Rosinovo jméno po válce upadlo v zapomenutí, přitom ale právě jeho a Mordowiczovo svědectví zásadním způsobem potvrdilo a doplnilo proslulou zprávu jejich předchůdců Vrby a Wetzlera o zločinech páchaných nacisty v koncentračních táborech. V této bohatě ilustrované knize zkušeného autora literatury faktu, který se s Arnoštem Rosinem osobně znal, se strhující příběh jednoho z neprávem zapomenutých hrdinů holocaustu dočkal vůbec prvního uceleného zpracování.... celý text

Válečné Literatura slovenská Historie
Vydáno: , Mladá fronta

Útek z pekla, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útěk z pekla. Přihlašte se a napište ho.

Modi666
12.02.2025 4 z 5

Touhle knihou jsem završil trio knih o zřejmě nejslavnějších útěcích z Osvětimi. Knihy "Utekl jsem z Osvětimi" a "Co Dante neviděl" pojednávají o útěku dvojice slovenských Židů Waltera Rosenberga (později si změnil jméno na Rudolf Vrba) a Alfreda Wetzlera v dubnu 1944.
Tahle kniha pak, o útěku jejich kamarádů, slovenského Žida Arnošta (Ernsta) Rosina a polského Žida Czeslawa Mordowicze, o měsíc později. Na Slovensku se po útěcích také následně setkali a podali svědectví o tom, co se v Osvětimi skutečně děje. Bohužel spojenci z nepochopitelných důvodů adekvátně nezareagovali.

V obou případech se jednalo o nesmírně riskantní, neskutečně odvážný, hrdinský čin. Všichni čtyři patřili k "prominentním" vězňům. To znamená, byli to tzv. "staří" vězni, kteří dokázali přežít v Osvětimi dva roky a získali tak ne jen respekt, ale hlavně taková zaměstnání, která jim umožnila snazší práci, více jídla, větší možnost kontaktů.

Winoga
03.11.2024 3 z 5

Škoda, že kniha nebyla rozsáhlejší, respektive, že se nepodařilo příběh Rozina více rozvinout. Chápu, že to bylo odstupem mezi zpracovnáním a smrtí Rozina, ale i tak to mohlo být rozvinutější. Například osud předaných písemností v síti vatikánské diplomacie by zřejmě bylo možné dál zpracovat. Medailony osob, které s příběhem nijak nesouvisely (s důrazem na slovo nijak) byly sice zajímavé, ale chápu je spíše jako výstelku.

Denny456
15.01.2023 5 z 5

Skutečný příběh a skuteční lidé. Toto téma je teď hrozně čtené a když jsem se brouzdal těmi vymyšlenými příběhy, tak mě to dost ničilo, ale tohle je jiné povídání. Vřele doporučuji.

Kniha Útěk z pekla v seznamech

v Mé knihovně20x