Útěky někam jinam

Útěky někam jinam
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539936/bmid_uteky-nekam-jinam.jpg 4 21 21

Helena kdysi utekla na samotu do lesů a dnes se vrací do města, kam tvrdila, že už nikdy nevkročí, a i Petra odešla na venkov za novým životem. Co bude muset dokázat Pavla, aby ji sousedé na vesnici konečně přijali? Sen o útulné obci, kde lidé žijí v souladu s krajinou a zvířaty, někdy přináší bolestný náraz do reality. I dům na samotě může být pro jednoho romantické útočiště, pro druhého tíživou vzpomínkou a břemenem. A před jakou ostudou utíká umělec Pecháček ze vsi zpátky do města? Jedenáct populárních autorek a autorů ve svých povídkách vypráví o hledání domova na vesnici i ve městě, o útěcích za sny a ideály či úniky před vlastními stíny a životními přehmaty – zkrátka o obtížné cestě za lepším životem, ať už jej hledají městští hrdinové na idealizovaném venkově, nebo vesničtí obyvatelé v anonymitě velkoměst.... celý text

Přidat komentář

markej
30.08.2024 audiokniha 4 z 5

Ač nejsem povídkový typ, občas ráda sáhnu po sbírkách povídek od českých autorů, které již dlouhá léta vycházejí v nakladatelství Listen... Dělám tak v době, kdy se mi už stýská po novince nějakého mého oblíbeného autora, respektive spíše autorky...

Tato sbírka obsahuje jedenáct textů a spojuje je téma "útěk někam pryč"... Bohužel musím říci, že většina autorů zpracovala svou povídku podobně - jako útěk z města na venkov, kam původně městsky založení lidé spíše nezapadnou, než aby se stali členy vesnické komunity... Celkový dojem je proto za mě takový nemastný, neslaný...

Nejvíce mě oslovily povídky Kateřiny Tučkové, Petry Dvořákové, Dory Čechovy či Sáry Zeithammerové, které ten poněkud otřepaný vzorec útěku z města na ves buď vůbec nenaplňují, nebo ho zpracovávají originálně, a navíc mají překvapivé pointy, stylisticky a jazykově byla bezesporu nejzajímavější povídka Josefa Moníka...

Hodnocení: 3,5 * z 5 *

jiri77
28.08.2024 3 z 5

Něco se líbilo, něco trochu méně. Celkově to nebylo špatné. Nejvíce se mi líbila povídka od Petry Dvořákové, Jaroslava Rudiše a Lidmily Kábrtové.


Tereziee
18.08.2024 3 z 5

Občas si ráda přečtu povídkové knihy českých autorů a tuhle edici nakladatelství Listen mám moc ráda. Tahle mi ale přišla trochu slabší než jiné povídkové sbírky. Rozhodně jsem zde ale našla povídky, které mě i na těch pár stránkách dokázaly naprosto pohltit. Mezi špičku rozhodně patří povídky Viktorie Hanišové, Petry Dvořákové a pro mě nově objevené Dory Čechové. Věřím, že každý čtenář si zde najde to svoje.

VeruHoráková
16.08.2024 3 z 5

Někdo utíká do města a někdo naopak na venkov. Někdo utíká za svými sny a ideály a někdo jen prostě potřebuje utéct od reality.

Jedenáct českých autorek a autorů ve svých povídkách vypráví o útěcích ve všech možných podobách a třeba se v nich najdete i vy

Tato edice povídek je pro mě už taková sázka na jistotu aneb miluju český autorky a autory

Co se týče obsahu této povídkové sbírky, tak bych řekla, že byla mírně slabší, než jiné, ale i tak mě knížka bavila. Ano, našly se tam povídky, které mi přišly o ničem, nebo byly příliš jednoduché, ale i povídky, nad kterými jsem se zamyslela nebo zasnila.

Sami jsme s manželem odešli z jednoho města do hlavního města, abychom teď pravidelně utíkali na venkov A víme, že nás ještě minimálně jeden útěk čeká, takže na tyto povídky jsem se těšila.

Tak pokud se vám chce taky někam utéct, aspoň myšlenkami s knížkou, pak doporučuji

attila1
03.08.2024 2 z 5

Mám ráda tyto sbírky od českých autorů,ale bohužel takle byla nejslabší.

myryjam
26.07.2024 3 z 5

Mám ráda povídky současných autorů. Ve většině antologií najdu povídky z kategorie wau, povídky průměrné a tak jedna, dvě, které se mi nelíbí. V této knize byly pro mě jen povídky průměrné a ty třetí, wau se nekonalo, Kromě pár známých jmen se zde objevilo dost autorů pro mě neznámých, ale ani jedna povídka mě nepřesvědčila, abych si ta nová jména zapamatovala.

Christie2020
18.07.2024 3 z 5

Tahle sbírka mi přišla zatím nejslabší z těch, co jsem četla. Některé povídky o ničem, jiné neuzavřené a mnou nepochopené. Škoda.

Nuttelka
04.07.2024 audiokniha 4 z 5

Celkově tato edice povídek je už taková jakože sázka na jistotu.. Audio zpracování je výborné, všichni interpreti povídky skvěle "podají", že úplně cítím tu atmosféru a pocity, jaké nám chtějí autoři předat.. Každá povídka má něco do sebe, i když něco zaujme více a něco zase méně, je to taková všehochuť :-)