Utopená
Lenka Chalupová
Tělo krásné a slavné scénáristky Leony Maxové bezvládně padá ke dnu bazénu u jejího letního sídla. Kdo měl zájem na tom, aby v něm našla hrob nejen ona, ale i tajemství horkého léta 1990? Leonu však její hosté naštěstí vytáhnou právě včas, aby ji místo smrti čekalo „jen“ kóma.
No… Pár právnických nesmyslů ohledně dědictví ve mně již na začátku vzbudilo podezření, že i ostatní věci budou nepromyšlené. Popis revoluce roku 1989 je až překvapivě povrchní se zvláštní snahou o nezaujatost, to znamená, že zastánci nových pořádků jednají ze stejně materiálních pohnutek jako jejich předchůdci - děti disidenta se k svému otci hlásí jen pro peníze, jeden z hrdinů knihy se rozhodne nehlásit se ke svému dítěti, protože jezdí s Havlem po světě…Zatímco hrdinčin otec, komunistický papaláš, mající nadstandartní životní úroveň jen díky komunistické kariéře, je vlastně hodný chudák, kterého lidé po revoluci nespravedlivě napadali... Tím, že jsou téměř všechny postavy knihy vykresleny v podstatě negativně, není komu fandit, mezilidské vztahy jsou většinou zúženy na sex a touhu po penězích, a tak mi vlastně bylo v závěru knihy v podstatě jedno, zda se hlavní hrdinka probere z kómatu nebo ne. Snad jen matka „utopené“ jedná z lidských pohnutek. A i ta myšlenka, že adoptivní rodiče nemohou vychovávat „cizí dítě“, ani mu porozumět, protože to není jejich krev, mi přišla hodně mimo mísu a značně zjednodušená.
Dvě hvězdičky za to, že je napsáno celkem svižně a čtivě.
Na detektivky moc nejsem a v podstatě je vůbec nečtu. Kniha se ke mně dostala čirou náhodou a měla jsem ji přečtenou za 2 dny. I když jsem něco správně předvídala, kniha mě přesto udržovala v napětí a charaktery postav byly dobře vykresleny. Moc pěkná česká detektivka.
Přečetla jsem jedním dechem. Klasická česká detektivka, která vás plně vtáhne do děje a úplně vás pohltí. Skvěle napsané, věřím, že by i filmové zpracování stálo za to. Těm, co mají rádi českou detektivku, ale i těm, kteří o to až tak nestojí doporučuji přečíst. Stojí to za to!
česká literatura pomsta kóma české detektivky a krimi
2020 | Kyselé třešně |
2022 | Páté jablko |
2014 | Pomněnkové matky |
2023 | Svatojánské ořechy |
2016 | Tyrkysové oko |
Perfektně zpracovaný český detektivní příběh. Dramatický děj, napětí, dobře vykreslené postavy, kvalitní dialogy. Lenka Chalupová má nesporný vypravěčský talent. Těším se na další knihu od této spisovatelky. Má opravdu dar lehce psát a poutavě popisovat vazby mezi lidmi. Musí být dobrá a vnímavá pozorovatelka lidských vztahů. Myslím, že i film by se dal z Utopené natočit. Dávám plný počet hvězdiček a doporučuji k přečtení.