Uvidíme se včera
Rachel Lynn Solomon
Navždy spolu? Pokud se nedostanou z časové smyčky, je to dost možné... Barrett Bloomová doufá, že ji na vysoké čeká nový začátek. Ale hned 21. září, první školní den, se všechno pokazí. Dostane se do křížku s chytrolínem Milesem, zvorá pohovor do školních novin a nakonec omylem zapálí dům jednoho bratrstva. Další den se probudí, ale něco nehraje je totiž 21. září. Znova! Barrett uvízla v časové smyčce, ve které Miles trčí celé měsíce. Společně začnou hledat cestu ven, během níž zažívají divoká, romantická dobrodružství. Co ale bude s jejich vztahem, jestli se dočkají zítřka?... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
See You Yesterday, 2022
Zábavný příběh o dvou vysokoškolácích. Barrett, průšvihářka, která se nepišní zrovna modelkovským tělem a introvertní vědátor Miles. Oba se znova a znova probouzí 21. září. Je to sice k vzteku, ale oba tím získávají čas k vyrovnávání se se svými traumaty, změnit něco ve svém životě a posunout se dál. Setkáváme se zde i s tématy šikany, rodinných problémů, hledání sebevědomí. jednoduše napsané, ale hlavně to bylo zábavné.
Tohle byla láska na první pohled! Do knihy jsem se ihned začetla, i přestože kniha plyne trochu pomalu, tak jsem se vůbec nenudila, protože je tu tolik myšlenek a scén, které si zamilujete.
Téma časové smyčky je zajímavě a originalně zpracované. I přestože se dny a události opakují stále dokola, tak i tak je to vždy trochu jiné. A nejlepší na celé knize je stejně to poznávání hlavních hrdinů.
Barrett mi byla velmi sympatická – je obyčejná, má skvělý smysl pro humor a umí být i pěkně sarkastická. V Barett se i trochu vidím – holka, která dřív mluví, než myslí
Co se týče Milese, tak ten mi přišel lehce „ztracený“, ale takový tím dobrým způsobem…prostě takové štěně .
Vzájemné poznávání, oťukávání, ale vytahovaní i minulých křivd (šikana, rodinné problémy) ozvláštní celý příběh. Romantická linka je postupná, pomalá a opravdu uvěřitelná. Nejvíce se mi líbilo, jak k sobě ti dva přilnuly. A u konce jsem nedýchala .
Pokud milujete slow-burn a netradiční prvky v knize, tak určitě tuhle nesmíte minout.
Tak tato kniha mi moc nesedla. Hlavní hrdinové sice byli sympatičtí, oceňuji, že byli "normálně lidští" - Barrett neměla postavu modelky a Miles měl také své fyzické nedostatky, ale to neustálé opakování jednoho dne stokrát jinak mě do děje moc nevtáhlo a dost jsem se během čtení nudila.
Romantický příběh z vysoké školy okořeněný drobným nadpřirozenem. Dva, co uvíznou spolu v časové smyčce jednoho dne? Ach, to jsem si rozhodně musela prostě přečíst. Navíc komentáře hovořily o slow burn romantice. Ano, hezkou časovou smyčku, která nabízí spoustu a spoustu zajímavých nápadů, které mohou postavy rozehrát, tu najdete. I tu pomalou romantiku, ale taky smutné a složité problémy, které s sebou mladí nesou a krapet určité melancholie a pocitu nespravedlivosti světa vůči hrdince. Jen mně ta hlavní hrdinka prostě nějak nesedla. Dívka, která dřív mluví, než myslí. A ty trapasy, ach, ty já fakt v knihách nemusím. A její naštvání kvůli zatajení jedné informace? Nevím, nějak s touto hrdinkou prostě nesouzním. Ale byla taková normální, opravdová a věřím, že své fanynky si najde.
Někdy si přejeme abychom mohli změnit svá rozhodnutí nebo znovu prožít něco krásného. Jen jeden den našeho života, dvacet čtyři hodin. Ale co když se stane z jednoho dne několik týdnů, měsíců, to už je slušná noční můra...
Přání pak už je jen jediné, zlomit časovou smyčku a vrátit se k normálu.
Stejně tak si to přejí hrdinové tohoto příběhu. Barrett a Miles totiž společně prožívají stále jeden den. Časová smyčka je nutí prožívat stále dokola středu 21.září, kdy se poprvé setkali na hodině fyziky. Od té doby se společně snaží přijít té záhadné časové anomálii tzv. na kloub. Vyzkouší snad úplně všechno, chodí studovat do knihovny, pročítají spoustu vědeckých prací a knih, aby našli řešení. Nebo svým bláznivým chováním zkouší narušit sled událostí, udělají cokoliv jen aby už byl další den.
Příběh o Barrett a Milesovi mě bavil svou přirozeností, dokázala jsem si představit, že by se takto chovala většina lidí. Vyzkoušeli by všechno i kdyby to měla být sebevětší hloupost, jen aby to konečně fungovalo.
Barrett byla skvělá holka, která to neměla lehké a přestože zažila šikanu, body shaming, nezlomilo jí to. Její povaha se mně líbila, její sarkastický humor, bláznivé chování, bylo nakažlivé. Při čtení všech těch šílených nápadů jsem se dost nasmála.
K Milesovi jsem si ze začátku chvilku hledala cestu, na mě byl takový moc vědátor a suchar. Ale bavil mě vývoj jejich postav, jak je ta časová anomálie spojila. Fandila jsem jejich vztahu. Konec mně přišel malinko zvláštní. Nečekala jsem ale žádné brilantní vědecké objasnění, přeci jen je to kniha o lásce a ne vědecká studie. Kniha řeší spoustu témat od každodenních studentských problémů, víry, sebelásky, téma šikany, neúplnou rodinu, lgbt, kamarádství až po lásku. Za mě fajn YA čtení, které vám můžu jen doporučit.
Když jsem zjistila, že tato kniha má být o časové smyčce, tak jsem věděla, že si ji prostě musím přečíst.
Byla jsem zvědavá, jak toto téma autorka uchopí, a podle mého názoru se jí to povedlo velmi dobře! Moc mě bavilo spolu s hlavními hrdiny pátrat po tom, proč se zasekli v čase a užívala jsem si všechny ty situace, které z toho vyplynuly.
A ta pomalá romantika?! Awww. Celé to bylo vlastně takové roztomiloučké a vtipné! Chvilku jsem měla chuť v nějaké časové smyčce uvíznout také. Už jen kvůli těm bláznivinám, které konec dne stejně ,,vymaže".
V knize nechybí ani vážnější témata a obvzlášť oceňuju, jak autorka uchopila šikanu, plus size, přechod na vysokou školu a nevyřešené trauma.
Kniha se četla velmi lehce a můžu ji doporučit, jako super knížku na léto. Vlastně by z toho mohl být i úžasný film!
Myslím si, že si v ní snad každý YA čtenář najde to své. To co teď zrovna potřebuje. Tak jako já...
4/5 za ten začátek, kdy jsem se nemohla začíst
Za knihu moc moc děkuji @humbook @humbookblogeri #humbookblogeri a také @endlessbibliophile
Kniha mě neskutečně nalákala svou obálkou a jak to tak bývá, tak jsem si předem nepřečetla anotaci. Takže když jsem začala číst, tak jsem byla překvapená, co to vůbec čtu. Čekala jsem nějakou zamilovanost puberťáků z prostředí školy a dostala jsem opakující se den na vysoké škole.
Nějakých sto stran jsem se nemohla vůbec začíst a ke čtení se docela nutila. Po tom, co se začaly objevovat city mezi hlavními hrdiny, jsem tomu začala propadat a nakonec se mi to docela líbilo.
Obrovské plus je za to, že hlavní postava Barrett je jednoduše lidská. Spadá z jedné trapné situace do druhé a její postava je neskutečně humorná. Takové lidi mám ráda, s takovými se prostě nenudíte. Není to žádná modelka, takže se zde i objevuje nespokojení se vzhledem.
V příběhu se řeší hned vícero témat. Židovská víra, vzhled, LGBT, první láska a k tomu spojený první sex a nebo drogy.
Co mi vadilo bylo to, že některé události, které se udály, mi už přišly opakující se pořád dokola. Já vím, že když se vám jeden den opakuje stále dokola, tak tam nebudou velikánské rozdíly, ale mě už to někdy přišlo moc.
Líbilo se mi, že Barrett dokázala ušlápnutého Milese dostat ven a přinutit žít. A že toho spolu nezažili málo. Od adoptování 15. psů z útulku po létání letadlem.
Stále jsem při čtení přemýšlela, jak se z té smyčky dostanou ven. Neustále jsem před očima měla film “Všechno nejhorší. Neumím si představit, jak musí být psychicky náročné, žít jeden den stále dokola a nevědět jak ven.
Konec knihy, kdy se oba z časové smyčky dostali ven, mi malém přihodil srdeční příhodu. Ještě, že to dopadlo tak, jak dopadlo a on si vzpomněl. Fuuha.
Najdete zde postupnou romantickou linku, hodně vědátorských pojmů a potupné gradování příběhu. Celkově se mi kniha líbila a doporučila bych ji tomu, kdo má rád pomalejší příběhovou linku. Ještě jednou moc děkuji @humbook_blogeri @humbook za poskytnutí knihy!
Samotná Barrett by o sobě řekla, že je „člověk, který si ze sarkasmu a nonšalance kolem sebe vybudoval brnění,“ což je pravda jen tak napůl, protože pro skořápkou tvrďačky se skrývá křehká dívka. Celkově se mi na knize neskutečně líbilo jak lidská byla. Barrett uvízla s Milesem v časové smyčce a při hledání cesty ven se dostávali do trapných situací a vedli težké rozhovory. A přesně tu lidskou zvláštnost dokázala autorka bravurně vykreslit.
Nikdy jsem si nemyslela, že by mě mohla oslovit i pomalá romantická linka, ale tady to tak bodlo! Krom toho se i zasmějete nad pohotovými poznámkami Barrett, tohle je pro mě hlavní hrdinka, kterou bych chtěla potkat v opravdovém životě - není na ni nic speciálního, jen se snaží najít si své místo ve světě.
V knize jsou dále naťuklá témata:
Židovské víry
Holek, které nejsou žádné hubené tintítka
Rodině o dceři, matce a její partnerce
Přechodu ze střední na výšku
A jak by řekl Miles: prvního milování
Je toho dost, ale zároveň to není až moc. A jestli jsem vás doteď nenalákala, tak je tam i lehká podobnost s Gilmorovými děvčaty!
Za zaslání knihy děkuji Humbooku #humbookblogeri
Čtivé, zajímavé a vymykající se současným ya stereotypům. Nehubená holka a introvertní vědátor = celkem osvěžující kombinace.
Postavy skvěle napsané, jejich vývoj je uvěřitelný a ten děj mě fakt bavil, i když se tam vlastně téměř nic monumentálního nestane.
Rozuzlení mi moc jasné a vědecké teda taky nepřišlo, ale čert to vem, byla to zábava. :-)
Šmarja tak tohle byla jízda!
Postavy byly komplexní a během děje se neskutečně rozvíjely. Autorka dokázala předat čtenáři přesně ty emoce, které byly potřeba. Český překlad byl vážně dobrý.
Příběh byl čtivý, a opravdu se mi líbil humor, kterým disponovala spíš Barrett, ale Miles jí neohroženě sekundoval. Nechybí napínavý a šíleně milý konec!
Tato knížka je pro mě vážně neskutečným překvapením a opravdu ráda se k ní vrátím, protože cítím, že se neomrzí ani po x-tém přečtení.
U některých knížek už po přečtení prvních pár řádků víte, že čtete něco jedinečného.
PANEBOŽE, TAHLE KNÍŽKA!!! Barrett je úžasně komplexní postava, Miles byl na začátku trošku osina v zadku, ale po chvíli jsem si ho také oblíbila. Knížka ve mně vzbudila snad všechny možné emoce. Přesně takhle by se totiž spousta lidí zaseknutá v časové smyčce chovala. Já teda rozhodně.
Je to tak reálný příběh a já to naprosto miluju! Kniha navíc krásně a jemně pracuje i s těžšími tématy jako např. šikana nebo nedůvěra v sebe sama, což jsem od této knihy vůbec neočekávala.
Nejsem úplně příznivcem příběhů o cestování časem, protože většinou něco nedává smysl, zároveň vlastně ale tohle téma naprosto zbožňuju. A tahle knížka to dokázala - když už se mi nějaká nejasnost vloudila do myšlenek, záhy bylo vše vysvětleno.
Tato kniha je prostě jedno velké překvapení! Třešničkou na dortu je pak už jen skvělý český překlad a nádherná česká obálka.
Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších knih, které jsem nejen letos, ale asi kdy vůbec, četla!
Prostě je to celý geniální, boží, úžasný a všichni si jí koukejte přečíst!!
Uvidíme se včera je takovou tou klasickou milou young adult contemporary!
Od Rachel Lynn Solomon jsem četla její romantickou komedii Ex v éteru, ta mě bavila tak moc, že jsem musela vyzkoušet i její young adult tvorbu (kterou navíc doporučovala moje oblíbená zahraniční booktuberka Bookables).
Jak bych popsala příběh v knize Uvidíme se včera? 2 hlavní hrdinové (Barrett a Miles), začátek vysoké školy, hate to love zápletka a k tomu časová smyčka.
Ano, trošku klišé, ale bylo to vlastně takové to nenáročné, roztomilé čtení, které si jako "čtení po práci" člověk rád přečte.
Není to sice nic přelomového a romantická komedie od autorky se mi líbila více, ale ve svém žánru je to moc fajn.