Lehké fantastično
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Zeměplocha se řítí k nevyhnutelné srážce se škodolibou rudou hvězdou a zachránit ji může pouze jediný člověk – neschopný a zbabělý čaroděj Mrakoplaš, který byl naposledy spatřen v okamžiku, kdy přepadl přes okraj světa... Nejlegračnější a nejpodivuhodnější fantasy v této i jakékoli jiné galaxii!!!
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 1993 , TalpressOriginální název:
The Light Fantastic, 1986
Jak popsat nejbizarnějším způsobem konec světa a jeho záchranu přečtěte si Lehké fantastično ( nejedná se o slova k reklamě na tento titul ) jednoduše parádní :-)
K letní dovolené patří střídání žánrů četby a už mi chyběla právě další Zeměplocha a skvělý humor pana spisovatele Pratchetta. Už vím, co je lehké fantastično, něco více o trollech a nejen to. Mrakoplaš, Dvoukvítek, Zavazadlo a další kladné i záporné postavy v tomto díle opět putují a potýkají se s osudem i kouzelnými silami, o jakých jste ještě neslyšeli.
Když jsem se rozhodla přečíst si celou "ságu" o Zeměploše, trochu mě vyděsil počet dílů. Jenže Lehké fantastično jsem měla přečtené za tak krátkou dobu, jako už dlouho žádnou jinou knihu. Je skvělá! Napínavá, nepředvídatelná, nesmírně vtipná a záživná - a na konci jsem si i málem poplakala. Zatím jsem ze všeho nadšená, mám pocit, že je v těchhle knížkách prostě všechno. Čeká mě ještě hodně dílů, ale snad mi tohle nadšení vydrží až do konce.
Moje první knížka od pana Terryho Pratchetta aa musím uznat, že dokonalá, skvělá. Ze začátku jsem se sice lehce ztrácel (z nezvyku), ale po pár stránkách jsem se chytl.
Teď s odstupem času (po přečtení vice knížek ze série Zeměplochy) mi přijde, že v této knížce už by toho ani víc být nemohlo, je dokonale napěchována supr postavami a jejich příběhy, které se samozřejmě prolínají, od Mrakoplaše s Dvoukvítkem a Zavazadlem po Barbara Cohena a druidskou pannu Bethan.
Další skvělé putování Mrakoplaše s Dvoukvítkem a jeho zavazadlem, s ještě šílenější porcí zábavy. Mám trochu obavy, že mne pohltí zvědavost a nedojdu klidu, dokud nedočtu celou Zeměplochu.
Už se těším na další díl ... Neotřelý, svérázný, absurdní humor a slovní hříčky mě vždy zvednou náladu. Fantastická představivost Terryho Pratchetta vytvořila zcela originální svět, po kterém se kvapně toulají Mrakoplaš, Dvoukvítek, Zavazadlo … a další noví dobří známí, samozřejmě nesmí chybět Smrť.
Jedná se o Prachettovinu, což samo o sobě je zárukou kvality. Nicméně, mě u jeho knih vždy nějakou dobu trvá, než se rádoby naladím na jeho vlnu.
Barva kouzel mě příliš nanadchla, o to větší mě čekalo překvapení u Lehkého fantastična. I tentokrát příběh sleduje osudy nepovedeného čaroděje Mrakoplaše a jeho schovance, prvního Zeměplošského turisty, Dvoukvítka. Naštěstí se v knize nedočkáme věčných Mrakoplašových ufňukaných výlevů a naopak potěší skutečně gradující děj s pevnou příběhovou linkou.
Celkově knihu hodnotím pozitivně a konečně začínám chápat celý ten Zaměplošský kult. Pokud budou další Pratchettova díla ještě o chlup lepší, mám se určitě na co těšit!
Super! Barbar Cohen, trolové a Zavazadlo především. A Mrakoplaše s Dvoukvítkem jsem brala už jako staré známé.
Lepší a čtivější než předchozí díl. Kniha navazuje na Barvu kouzel a dokončuje příběh čaroděje Mrakoplaše a prvního turisty Dvoukvítka.
Další návrat ke klasice. V Barvě kouzel se Pratchett ještě trochu hledal, tady už je jeho styl jasný, i když ne tak parodický jako pozdější dílka. Lehké fantastično je ještě stále obecnou humoristickou fantasy trochu ve stylu Asprina nebo Morressyho a není zatím ještě třeskutou parodií na současno - jen trošku se tu objevuje výsměch turistickému žargonu knižních průvodců. Mrakoplaš je nicméně, řečeno s Dvoukvítkem, opravdu bizarní a pitoreskní postavou a vzorem pro všechny losery, ostatní mágové jsou ale celkem seriozní, ti správní blázni se z nich taky vyvinou až v dalších dílech poté, co tahle partička zkamení. Ale celkově se to čte skvěle, rychle a je zábavné sledovat, jak se pomaloučku vyklubává ta pozdější Zeměplocha, kterou máme tak rádi. 80%
Pokračovanie Barvy kouzel. Znovu sa tu stretávame so starými známymi ako Dvoukvítek, Mrakoplaš alebo Zavazadlo + do príbehu vstúpi o niečo viac postáv ako v predchádzajúcom dieli. Dej je svižný, kniha sa dobre číta a humor je zas o jeden stupeň vyššie. Koniec sa dá očakávať ale to tejto skvelej knihe môžeme odpustiť. Škoda, že autor nevykreslil postavy trochu bližšie. Skvelá krátka knižka do vlaku alebo k zlepšeniu nálady. 90%
Připadá mi že autor byl totálně sjetej , protože takovou hovadinu bez hlavy a paty by nemohl jinak napsat.No a ten film je taky hovadina
tolik let se kolem mě Prachett toulala, fascinoval spoustu mým literárních kamarádů a já né a né se k němu dostat, nevěděla jsem jak začít. Touhle knížkou jsem tu cestu zahájila a po překvapivym divnym začátku, kdy jsem třeštila oči na to co to vlastně čtu mě to kolikrát hodně pobavilo, vtip se Prachettovi neupře. Absurdita a vtip. Další mě čeká Barva Kouzel a těším se na to!
Mrakoplaš je jedna z nejúžasnějších literárních postav všech dob a tahle knížka je toho přímým důkazem...
Mno, tak jsem ochutnala Pratchetta. A asi už si víc nedám. Je to absurdní, fantastické, vtipné. Ale nějak mi ten styl humoru nesedí. Bohužel.
Tolik úžasné absurdity v jedné knize vás prostě musí dostat. :) Autor byl prostě geniální o tom nemůže být sporu.
Bavilo mě více než první díl. V určitých chvílích jsem byla nařčena z toho, že jsem blázen, když jsem u knihy vyprskla smíchy. :)
Smrť je prostě frajer a za tím si stojím! :D
Kniha přímo přetéká autorovou fantazií. Děj pádí kupředu jako rozběhnutá bedna s nožičkama a na cestu mu září humor s velkým H, který už jen tak jen tak v knížkách nenajdete.
Zeměplocha humor Mrakoplaš zfilmováno mágové Dvoukvítek Zavazadlo britská literatura
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Opět skvělá fantazie pana Pratchetta. Moc jsem si oblíbila Mrakoplaše a Zavazadlo, jen je škoda, že se už Dvoukvítek vrátil zpět.