Nevídaní akademikové
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Do prastarého města Ankh-Morporku dorazil fotbal! Ne ten starodávný, plný hrubého okopávání a odstrkování, ale ten nový, rychlý, kde jsou brankové tyče vyznačeny špičatými klobouky, a s míčem, který udělá bummpin! a vyskočí, když s ním udeříte o zem. Teď musí mágové Neviditelné univerzity zvítězit ve fotbalovém utkání bez použití magie, takže jsou odhodláni vyzkoušet cokoliv. Na fotbalu je totiž jedna věc – jedna důležitá věc, totiž ta, že fotbal obvykle není jen o fotbale. Láska! Góly! Móda! Dvanáct pint Hlemýžďova Starého výstředníka! To vše v nejnovějším díle Úžasné Zeměplochy!... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Pratchett je zcela nepřekonatelný právě ve své překrásné pratchettovosti. Jeho konstruování děje, jeho mudrování, jeho naprosto překrásné růžovoučké konce, jeho všechno.
Fotbal je mi odporný, ne, to jsou slabá slova, fotbal je mi naprosto lhostejný a při čtení Nevídaných akademiků jsem nejednou až bolestně zatoužil vyrazit na stadión a zplna hrdla řvát "Jak to kopeš ty fušere!!!!!" Což je na knihu výkon neuvěřitelný.
Posledních sto stran jsem se už jen usmíval. Ne nad obzvláštní vtipností, ale nad tím, že Pratchett se se mnou táhne už patnáct let a stále mě uchvacuje. Možná, že to říká něco o mé neschopnosti dospět. Ale víte co? Mně je to fuk.