Pátý elefant
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Pátý elefant! Mýtické zvíře. Podle trpasličí legendy kdysi v pradávných dobách spadl v oblasti Uberwaldu. Proto se tam dnes vyskytují obrovská tuková a jiná podzemní bohatství. A především tuk je nedostatkový artikl dokonce i v Ankh-Morporku. Uberwaldští trpaslíci a s nimi trpaslíci většiny Zeměplochy mají volit dolního krále. Ze dvou kandidátů: konzervativního a pokrokového. Podle toho, který to bude, se bude chovat k lidem i celé trpaslictvo. Volbu (a pak samozřejmě obchodní politiku) může ovlivnit nově jmenovaný Ankh-Morporský velvyslanec v Bjonku, jeho excelence, vévoda Ankhský, sir Samuel Elánius, za vydatné pomoci své ženy. Jedna z politických frakcí však chce udržet Uberwald a snaží se v tom siru Elániovi zabránit. Stojí tedy proti němu trpaslíci — zpátečníci, Anguini příbuzní — vlkodlaci a místní upíři. Angua mizí. Karotka najme jako stopaře a tlumočníka Gaspodu (biftek ke každé večeři) a vydá se po jejich stopách. Ankh-Morporská hlídka pod vedením serž-pardon, kapitána Tračníka se rozpadá! Milion dobrodružství! Napětí! Hrůza! Láska! Přírůstek do rodiny! Jediný slon!... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 2001 , TalpressOriginální název:
The Fifth Elephant, 1999
Když odněkud z nebe spadnou na zem miliony tun rozzuřeného slona... tohle mě na začátku dostalo do kolen a nevstala jsem dokud jsem nedočetla :D opět geniální pratchett :)
To byla ale jízda. Srandou a napětím to praskalo ve švech. Tenhle díl se opravdu povedl. Vynikající hlášky, které mi rvaly bránici. Celý ten konflikt s trpaslíky a vlkodlaky, do toho upíři a všudepřítomní Igoři, Fred jako kapitán hlídky, Elánius za velvyslance, dokonce se tady objevil i Gaspoda, ten pes je prostě užasnej...Opět jednou opravdu vydařená zeměplocha.
Moje první přečtená kniha od Terryho a zatím stále nejlepší - možná je to tím, že je to skoro detektivka :o)
Po dvou slabších dílech nářez v podobě Jeho milosti excelence sira Samuela Elánia a jeho diplomatických schopností....
Je tam Hlídka! Elánius, Angua, Karotka... a stejne, ma tento diel nebavil a nebavil. Niektoré úvahy dobré, to áno, ale inak... neoslovilo :(
Našťastie hneď ten nasledujúci (Pravda) je prudko úžasný :)
Díly s hlídkou jsou moje oblíbené. A tento je velmi vydařený. Ráda bych někdy hodila Gaspodovi kostičku :)
Mám rád ty malé filosofie o tom, jak se sekera mění při předávání z generace na generaci, ale pořád je to ta samá sekera :) A Igory mám taky rád.
Většina lidí, kteří Pratchetta milují, mi tvrdí, že jsem to vzala ze špatného konce a měla jsem číst Zeměplochu postupně od začátku. A já jim to ráda věřím. Bohužel mě ale Pátý elefant (první a poslední mnou přečtené Pratchettovo dílo) nevratně odsoudil k tomu, že Pratchetta už nesnesu v žádné podobě. Místy jsem našla i nějaké ty náznaky humoru, ale jinak to ve mně nezanechalo absolutně nic. Žádné pocity, žádné dojmy; už si ani nepamatuju, co se v té knize vlastně odehrálo. Pratchettovci nechť se na mě pro můj subjektivní komentář nezlobí. Hodnocení nedávám, protože se k tomu necítím způsobilá.
Tak tomuhle dílu není co vytknout, skvěle jsem si počet a i pobavil
Terry Pratchett opět dokázal, že není jedním z nejlepších spisovatelů na světě a jasný král v komediích.100%
Sir Elánius tady musí řešit spousu problémů a dostat se ze spousty nebezpečných situací. Co třeba dělat, když si vlkodlaci chtějí hrát?
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Elánius diplomat :) parádička!