Zaslaná pošta
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha série
Vlahoš von Rosret je podvodník a padělatel a muž, který stojí před životní volbou – buď se může dát pověsit, nebo postavit na nohy zhroucený ankh-morporkský poštovní systém. Těžké rozhodování. K ruce má mladšího pošťáka Grešli (cca 70 let) a mladíka Slavoje, jehož jedinou vášní je jeho sbírka špendlíků. Proti němu stojí mocní nepřátelé – Velká semaforová linka, která se snaží zlikvidovat i tuto zanedbatelnou konkurenci. Protože ale výkonnost Pošty pod vedením nejen schopného, ale především vynalézavého Vlahoše von Rosreta neustále roste, vedení Velké linky se začíná uchylovat k čím dál tím bezohlednějším metodám. Vlahoš však má i několik přátel a pomocníků, především skupinu vysloužilých pošťáků, kteří se doslechli, že pošta znovu ožívá a jako jeden stařec znovu nastoupili do služby, půvabnou slečnu Srdénkovou a její golemy včetně pana Pumpy, a také tajemný spolek Zelená přísera, který Vlahoše předem informuje, kdy se zase Linka dostane do nesnází. Nakonec dojde na lámání chleba ve chvíli, kdy se Vlahoš veřejně vsadí s vedením Velké linky, že dopraví podanou zprávu do Genovy (!) dřív, než semafory! A přestože je to prakticky neproveditelné, je už v Ankh-Morporku tak proslulý, že na něj lidé sázejí v poměru 1:10... Úžasná Zeměplocha, kniha 30., přeložil Jan Kantůrek.... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 2005 , TalpressOriginální název:
Going Postal, 2004

Jelikozjsem uz videla drive filmy, pribeh jsem znala. A ted muzu zhodnotit,ze se opravdu oboji vyborne povedlo. Moc me bavi zapletka a postavy, vse rychle utika. Za me jedna z nejlepsich Zemeploch :)

Zatím moje nejoblíbenější kniha ze zeměplochy. Moje první setkání s Pratchettem a s žánrem fantasy. Tady jsem si zamiloval jak pratchetta, tak tento žánr. Jedno z mistrovských děl zeměplochy.

Moje nejoblíbenější kniha o Zeměploše. Nadosah je tak úžasný zaporák, Vlahoš tak neskutečně nabubřelý a Adoráta jim zdatně sekunduje se svou vyřídilkou. Vřele doporučuji i filmové zpracování.

„Jediný problém se světlými zítřky je ten, že nejdřív musíte přežít tu noc před nimi.“ Asi tak. ;)

Nejdříve jsem viděl film a musím říct, že ho pokládám za dosud nejzdařilejší filmovou adaptaci Pratchetta vůbec. Věrně se drží knihy a těch pár změn, které si dovolil udělat, je pochopitelných. Dokonce se mi např. filmový závěr líbí více než ten knižní. Kniha je samozřejmě bohatší v detailech a charakterech hrdinů, má pár příhod navíc. Celkově je to Pratchett jak má být. Inteligentní humor s lehkým ponaučením a spoustou ztřeštěných charakterů.

V tomhle případě nemůžu než vychválit skvěle obsazenou a ztvárněnou fimovou adaptaci. Setkala jsem se s ní dřív než s knihou a při čtení jsem si pak už jen libovala, jak se obě verze krásně doplňují. Originální příběh, šťavnatý humor a nezapomenutelné postavy je samozřejmě sjednocují...

Zaslaná pošta pro mne byla smutným dílem. Zeměplocha se totiž touto knihou začala výrazně měnit a svým zvláštním způsobem modernizovat. Semafory mi nikdy nesedly a celý tento úžasný svět pro mě začal ztrácet svoje kouzlo. Vlahoš je navíc neskutečně nesympatická postava. Nechcete ho sledovat, nefandíte mu a každá vedlejší postava, která se ukáže je vítaná, protože rozbíjí Vlahošovu nabubřelost.

postavy, co se chovaji jako zlatoslav lockhart mam rad jedine tehdy, kdyz jsou osamocene a muzu se jim spolu s hlavnim posatavami smat a ne ze temi hlavnimi postavami jsou a jeste pry jakoze jsou to kladne postavy.
mrakoplas nebyl nic moc, ale porad byl o level vys, cringeoidni humor se u nej skoro nevyskytoval, za to tady..

Myslím,že k přečtení téhle knihy,není lepší čas než jsou blížící se vánoce a s tím související předpoklad,dárky co mi dorazí poštou objednat co nejdříve:)))Jinak kniha výborná!

Bohužel pozdní tvorba autora si ani trošku nezadá s ranějšími díly. Kam se poděl vtip a tak trochu zběsilá jízda příběhu? Působí to trochu jako nějaká "agitka". Přeci jen "zplodit" takové množství titulů si vybírá svou daň. Pratcheta miluju, ale v rámci této knihy chci raději věřit, že to už snad ani nepsal on.

Již jsem několik zeměplošných příběhů pročetl a musím říci, že tento se mi jevil jako nejzdařilejší. Byla to ideální kombinace silné dějové linky, kterou právě často u Pratchetta postrádám, a nevyčerpatelné autorovy fanzatie, plné nápadů, vtípků a zdánlivě nekonečných možností jím vytvořeného světa.

Trochu jsem se jí obávala, jsem spíš na mágy a čarodějky, ale naprosto předčila moje očekávání. Naprosto super.

Vlahoš van Rosret a Nadosah Pozlátko. Dvaja géniovia zločinu stoja proti sebe v boji na život a na smrť. Vyhrať môže len jeden. Samozrejme je to Lord Vetinari.
1993 | ![]() |
1997 | ![]() |
2007 | ![]() |
2003 | ![]() |
1995 | ![]() |
(SPOILER) Zase a znovu člověka pan Pratchett překvapuje svou neuvěřitelnou představivostí a nespornou inteligencí. V této knize se dostáváme do ráje sběratelů známek a té zaslané pošty. Pod v zásadě jednoduchým příběhem, se ukrývá téma celkem zajímavé. Víte, já jsem člověk v zásadě nepraktický. Rád se týrám. A to prosím mnohými způsoby. Tak například občas sleduji Kanál svobodného přístavu. Nebo si o Anarchokapitalismu čtu. Osobně ankapu opravdu nefandím, nemám ho rád. A je to právě zaslaná pošta, která pěkně shrnuje základní argumenty proti absolutní svobodě. Je to boj konkurence s molochem monopolu a krutého podnikání.
Hlavně patricij Vetinari opět vnáší zajímavé myšlenky a nabízí mnohá zamyšlení. A upřímně je Vetinari možná jedním z důvodů, proč mne kniha tak hluboce bavila. Já mám toho člověka prostě strašně rád, no… Se omlouvám. A v této knize dostal opravdu hodně prostoru. Kupodivu mne nakonec zaujala i postava Vlahoše a některé další a tak se celkem těším na Nadělat prachy.
Rád bych se rozpovídal víc a možná sem časem něco přihodím, ale v tuto chvíli je to asi vše, co mne v kontextu této knihy napadá, že by mělo být zmíněno. Je to opravdu zábavná kniha, která obsahuje mnoho zajímavého.