V bílém plášti
* antologie , Petra Soukupová , Alena Mornštajnová , Petra Dvořáková , Marek Epstein , Irena Hejdová , Markéta Hejkalová
Svorníkem povídkové sbírky jedněch z nejlepších českých autorů současnosti jsou postavy mužů a žen v bílých pláštích, na jejichž práci závisí naše zdraví a mnohdy i život. Šest příběhů z prostředí nemocnic, sanitek i zubařských ordinací, ve kterých na nemoci, přicházející stáří, naděje, životní prohry i náročnost lékařského povolání nahlížíme očima doktorů, zdravotních sester, ale i samotných pacientů i jejich příbuzných.... celý text
Neurazi, nenadchne. Trochu nudné. Poslouchám jako audioknihu, která je velmi mile načtená, ale odkládám.
(Audiokniha)
Tuto knihu jsem si vybrala v rámci Čtenářské výzvy. Taková jednohubka, neurazí ani nenadchne :-) Ale vystihuje naše zdravotnictví a s tím spojené různé dojmy, historky a stavy.
Martina Hudečková, Jana Stryková a Martin Preiss jsou už také sázka na jistotu.
Vyvážený výběr. Kromě osvědčených jmen, která nezklamala, jsem ráda nakousla i tvorbu pro mně dosud neznámých autorek (a autora).
Poslouchala jsem audioknihu namluvenou Martinou Hudečkovou, příjemný poslech nepříjemných pravd o stavu zdravotnictví a negativních vlastností jednotlivců.
Čekala jsem spíše náročnější četbu, ale byla jsem překvapená, že se vlastně jedná o takové oddechové čtení, přestože jsou to příběhy, které se dějí nejspíš každý den a nejsou mnohdy růžové, ani nedopadnou všechny dobře. Mnohé mi byly blízké, jiné mě tolik nebavily a s hlavními hrdiny jsem vůbec nesympatizovala, ale překvapilo mě, že autoři v tak krátkém prostoru dokázali vytvořit propracované postavy, které nejsou ploché. Nejvíce mě zaujaly povídky Ježíšek má taky zuby a Kopretina :)
Pokud máte rádi reálné příběhy z lékařského prostředí, nijak nepřibarvené, zkrátka ze života (žádnou Ordinaci v růžovce :D), mohla by Vás tato antologie zaujmout :)
Útlá povídková knížečka, která se čte velmi rychle. Bavila mě - nijak neohromila, ale ani nezklamala :) Hodně jsem soucítila zvlášť s povídkou od Aleny Mornštajnové - Kopretina, protože přesně vystihuje moje strachy a obavy ze zubařů.
Líbí se mi také grafické zpracování. Knížka vypadá krásně s přebalem i bez něj :)
Milé a oddychové čtení navzdory tomu, že jde o povídky z prostředí ordinací. Každý by si mohl najít tu, která ho zaujme a kterou si připomene při příští návštěvě lékaře. Za mě nejlepší Krmítko a Kopretina.
Útlá sbírka povídek, každá jedna z nich má něco do sebe a žádná není blbá. Na povídkovou knihu ji hodnotím nadprůměrně.
Povídky sice často nečtu, ale vždy do nich ráda zabruslím. Ani tato antalogie nebyla výjimkou - téma se mi navíc hodilo do ČV. Poslouchala jsem audioknihu, více mě zaujaly povídky od "nebestsellerových" autorů, v tom dávám za pravdu komentářům předchozích čtenářů.
Příjemná a sympatická kniha jednohubek z lékařského prostředí. Jak tu čtu názory čtenářů, každého zaujalo neco jiného, což je vlastně dobře. Mne se nejvíce dotkla povídka Krmítko, myslím, že autorka vystihla skutečnost velmi reálně.
Kupodivu mě zaujaly víc povídky od pro mě neznámých autorů (Epstein, Hejdová)
Mornštajnová, Soukupová, Dvořáková mě malinko zklamaly ..
Povídková sbírka z lékařského prostředí - to já ráda. Hvězdná jména jako Mornštajnová, Dvořáková, Soukupová - to já hroooozně ráda. Očekávání teda obří a to byl možná i kámen úrazu. Navíc jsem knihu poslouchala ušima a hned u první povídky mi bohužel absolutně nesedla interpretka. Povídky mi přišly nedotažené, mdlé a velmi těžkopádné. Druhá polovina mě oslovila víc, jak interpretací, tak "náplní" daných povídek. U této antologie tedy netuším zda doporučit či nikoliv. Hodnotím něco mezi 2,5* a 3*
Z šesti povídek se mi líbily tři. Příběhy z lékařského prostředí mám ráda a když to píšou vaši oblíbení autoři, tak to potěší dvojnásob. Za mě by ty příběhy mohly být delší, ale to už je prostě takový úděl povídek.
Povídková knížka od známých českých autorů. Moc hezky napsaná, krátká, takže se přečte za jedno odpoledne. Povídky nejsou ale můj šálek kávy, když se začtete, tak je hned konec. Ale čtu všechno, kde se vyskytuje paní Mornštajnová, takže proto jsem sáhla i po této publikaci. A nelituji, bylo to milé počtení, ke kterému se ale už vracet nebudu.
Povídky jsou zvláštní literární útvar - autor si na sdělení musí vystačit s minimem prostoru. A to se tady povedlo u všech šesti povídek. Ano, jsou depresivní (a co by člověk od tématu z lékařského prostředí taky čekal, že), ale zasáhnou. Pokud čekáte klišé téma - doktor, který si poradí v každé situaci s každým zdravotním problémem, tak po knížce ani nesahejte. Pokud čekáte povídky s kulisami čekáren a doktorských ordinací, kde primárně nejde o lékařské diagnozy, ale o témata stárnutí, umírání, krize středního věku nebo vztahů, jste na správné adrese. Koneckonců, doktoři a sestřičky jsou taky jenom lidi :-)
Část díla
česká, 1977 Marek Epstein
česká, 1975 Irena Hejdová
česká, 1977 Markéta Hejkalová
česká, 1960
Potřebovala jsem si odpočinout od čísel v práci, ale už začal nový školní rok a nestíhám číst dlouhý neprerušovaný text. Povídky mi vyhovovaly. A téma? Ze života. Dobře propracované postavy i na tak malý formát povídky. Pod bílym pláštěm jsou taky jenom lidé...