Válka skončila na Hané
Vilém Sacher
Životopisný román, který stejně jako autorova ostatní díla začal vznikat ve druhé polovině 60. let na základě autorových předválečných a válečných deníků. Zcela zaujat snahou o pravdivost záznamu v nich, Sacher rezignoval na zachycení širších historických souvislostí a podal osobní, subjektivně zabarvené svědectví o událostech a bojích 2. světové války.... celý text
Asi nejslabší kniha od Viléma Sachera. Knize dle mého názoru škodí přeskakování v ději, které činní knihu trochu nepřehlednou.
Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykl na styl psaní a přeskakování v čase. Jinak velmi povedený pohled na konec války očima jejího účastníka.
Trvalo mi než jsem si zvykla na autorův styl psaní. Krátké strohé věty. Bez přívlastků. bez rozvinutí. Jenže autor byl voják a toto všechno prožil , všechno to viděl svýma očima, byl u toho . Napsal knihu o vzpomínkách na hrůzy války bez populismu. Smutné ale pravdivé . Dobové fotografie.
druhá světová válka (1939–1945) životopisy, biografie paměti, memoáry vojenství Haná, Hanácko válečné romány
1991 | Pod rozstříleným praporem |
1990 | Krvavé Velikonoce |
1969 | Dukla bez legiend |
1970 | Na počátku stála smrt |
2012 | Válka skončila na Hané |
Hodně slabá kniha, těšil jsem se na ni jako prostějovský rodák i jako historik amatér. Kniha je prošpikována různými historkami, které jsou spíše trapné než zajímavé. Mám pocit podle slohu, že autor tuto knihu psal již v pokročilém věku. Vilém Sacher není spisovatel, jeho strohé a holé věty, přeskakování z jednoho děje do druhého a špatná návaznost vět je až zarážející. Autor se v knize vyznává, že nemá rád společnost, špatně konverzuje s lidmi a je introvert - snad právě proto ta kniha je tak špatně napsaná. Více se zaobírá svými vnitřními pocity než válečnými událostmi.