Válka skončila na Hané přehled
Vilém Sacher
Životopisný román, který stejně jako autorova ostatní díla začal vznikat ve druhé polovině 60. let na základě autorových předválečných a válečných deníků. Zcela zaujat snahou o pravdivost záznamu v nich, Sacher rezignoval na zachycení širších historických souvislostí a podal osobní, subjektivně zabarvené svědectví o událostech a bojích 2. světové války.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka skončila na Hané. Přihlašte se a napište ho.
Asi nejslabší kniha od Viléma Sachera. Knize dle mého názoru škodí přeskakování v ději, které činní knihu trochu nepřehlednou.
Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykl na styl psaní a přeskakování v čase. Jinak velmi povedený pohled na konec války očima jejího účastníka.
Kniha Válka skončila na Hané v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) životopisy, biografie paměti, memoáry vojenství Haná, Hanácko válečné rományAutorovy další knížky
1991 | Pod rozstříleným praporem |
1990 | Krvavé Velikonoce |
1969 | Dukla bez legiend |
1970 | Na počátku stála smrt |
2012 | Válka skončila na Hané |
Hodně slabá kniha, těšil jsem se na ni jako prostějovský rodák i jako historik amatér. Kniha je prošpikována různými historkami, které jsou spíše trapné než zajímavé. Mám pocit podle slohu, že autor tuto knihu psal již v pokročilém věku. Vilém Sacher není spisovatel, jeho strohé a holé věty, přeskakování z jednoho děje do druhého a špatná návaznost vět je až zarážející. Autor se v knize vyznává, že nemá rád společnost, špatně konverzuje s lidmi a je introvert - snad právě proto ta kniha je tak špatně napsaná. Více se zaobírá svými vnitřními pocity než válečnými událostmi.