Vánice
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497067/bmid_vanice-FZ9-497067.jpg 3 166 166

Bílá tma série

1. díl >

Nastal konec světa. A všechno začalo jedinou sněhovou vločkou. Po tragické nehodě v práci netouží Grady Miller po ničem jiném než před vším utéct. To se mu podaří se dvěma nejlepšími přáteli, Stonem a Jonasem. Všichni tři na chvíli opouští svůj každodenní život, v němž si každý zažil své, a vydávají se na dovolenou na jih k jezeru Prism Lake, kam spolu každý rok jezdívali jako děti. Teď mají na celý prosluněný víkend jediný plán: pít, grilovat a odpočívat. Když se však celý východ Spojených států ocitne kvůli obrovské sněhové bouři pod metrovými závějemi, které přeruší dodávku proudu, a cesty přestanou být sjízdné, jejich plán je v troskách. Bezstarostná dovolená tří přátel se promění v boj o holý život. Musí spojit síly, aby z celé situace vyvázli. Venku totiž nevládne jen chlad… Ale také cosi zlověstného…... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: ekniha , Fobos

The Snow, 2020

jefff
20.11.2024 3 z 5

Žádné velké literární umění to není, ale příběh šlape, má spád i dobrou atmosféru. S tou by se sice dalo pracovat určitě ještě lépe, ale i kvůli necelým dvěma stovkám stran to celé docela funguje. Fajn horor, u kterého je potřeba počítat s neoriginalitou a slabším zpracováním. Béčko, ale dobré.

Jája92
04.11.2024 3 z 5

Obálka vyloženě nalákala k mrazivému čtení a těšila jsem se, že se budu u toho tak trochu bát. Bohužel byla pro mě kniha zklamáním.
Nejspíš bych ji dala na jeden zátah, nebýt toho, že jsem ji četla o přestávkách v práci.
Hlavní myšlenka autora nebyla vůbec špatná, ale to provedení. Měla jsem celou dobu pocit, jako bych se dívala na béčkový horor. A hl. hrdina Grady mě neskutečně štval, jak pomalu na každé stránce prozrazoval děj dopředu. Knížka sice končí tak, aby chtěl čtenář sáhnout po dalším díle, ale v mém případě se tomu tak nejspíš nestane.

Stanas513
17.10.2024 4 z 5

Jako první díl série to vypadá dobře. Rozjela se akce, nějaký děs tam byl také. Četlo se mi to také dobře a hlavně rychle. No, uvidíme, jak si pan spisovatel poradí dál, když už se o něm píše, že by to mohl být nástupce Stevena Kinga v psaní hororů.

Mona7741
07.10.2024 3 z 5

Taková jednohubka na jeden večer!!
Bála jsem se, že se budu bát Což se bohužel nestalo.
Nijak mě kniha neupoutala.
Asi další díly shánět nebudu.

sn00ze
20.09.2024 1 z 5

Není to úplný odpad a naštěstí je kniha krátká, přečteno během pár hodin.
Nelogické chování postav, dialogy na úrovni fanfiction, děj nudný a napětí/horor zde rozhodně nehledejte. Koupeno za 9 Kč a může putovat dál do knihobudky. Celkově je autorova próza na úrovni základní, maximálně střední školy.

Navíc docela mizerný překlad, což ale od nakladatelství Dobrovský je již naprosto běžné. Tento nakladatel opravdu zaměstnává naprosto neschopné lidi.

Annkag
15.09.2024 4 z 5

Vánice

Myslím že čtení k neděli kdy leje jako z konve zvolené skvěle.
Mám ráda knihy kterých obálky jsou trocha děsivé s nádechem tajemna.
Vánice je první díl série Bílá tma.Tma a bílá?Áno,zažívala jsem ji dost často u nás mezi horami kde jsem vyrůstala.
Ale naše bílá tma nebyla takhle děsivá.
Příběh tří kamarádů začíná menší před oslavou 4.července ale dopadne to úplně jinak než by se od amerického svátku Dne nezávislosti očekávalo.
Autor nás drží v napětí,pozvolna nám odhaluje sled událostí které v nás vyvolávají chvění a následnou stránkou na nás vychrlí fakt z kterého mrazí.
Psychika postav je lámaná následkem mrazivé skutečnosti před ,,tím venku,,.Potkávají se se situaci kdy musí rozhodovat nejen za sebe.Se situaci kdy je těžké říct že řešení,pro které se rozhodly je zrovna to správné.

S napětím se vrhám na další díl a věřím že nebudu zklamaná.

ZanetDesp
05.09.2024 2 z 5

(SPOILER) Toto dílo mě příliš nenadchlo a dočetla jsem jej s rozporuplnými pocity. Nápad a koncept o konci světa a zimy uprostřed léta, která v každém odkrývá traumata z minulosti vyložené špatné nebyly. V počátku knihy jsem považovala až za otravující to jak ke konci každé kapitoly hlavní postava zmiňovala "a to jsme ještě nevěděli co přijde". Nicméně mě dějství spíše nudilo, ačkoliv na konci bych ráda věděla, zdali se jim nakonec pomocí rolby podařilo odjet a dostat se do bezpečí. Výrazně mě bavila napínavější část, kdy se ve vánici snažili dostat přes jezero k chatě, což jim značně zkomplikoval praskající led a obří pavouk. 2 hvězdy za kreativitu.

knihomolka27
21.08.2024 3 z 5

(SPOILER) 60 procent
Četla jsem před dvěma dny a upřímně jediné co mi utkvělo v paměti je to, že mě to bavilo a taky, že to u konce začalo být celkem zajímavé a napínavé. Problém je, že do té doby se jedná o velmi prvoplánový a předvídatelný komorní příběh, který nepracuje s příliš zajímavými prvky a když už tak jsou bohužel už stokrát viděné jinde a v lepší formě. Nápad se zhmotnováním největších strachů je jistě velmi zajímavý a dá se sním dobře pracovat, ale tedy působí trochu ploše a rozdělaně. Navíc neříkám, že obří pavouk není děsivý, ale určitě se dalo vymyslet něco méně ohraného a laciného co navíc vzhledem k ostatním osudovým strachům působí trochu nepatřičně.

Když se nad tím zamyslím, tak první díl je naprosto zaměnitelný a nezapamatovatelný příběh, který sám o sobě by nic moc většího nenabízel....musím ale říct, že v kombinaci s rozečtenou dvojkou, která začala velmi slibně mě série přeci jen zaháčkovala a určitě jí dočtu.

LenkaWal
02.08.2024 4 z 5

Za mě navzdory hodnocení docela poutavé. Ne úplně strašidelné, ale zajímalo mě, co bude dál.
P.s. To nelogické chování postav mě prostě všude štve :-)

Kanuska
06.05.2024 1 z 5

(SPOILER) Nevím, zda šlo o špatný překlad, nebo autor tak blbě píše... ale sloh byl velmi divný. Příklad: Jsou tři - muži v chalupě. Jeden vypráví... a když dovypráví, tak se na něj všichni dívají. :D Všichni dva. Nebo - "Nikdy jsem ten příběh nikomu nevyprávěl" - sdělí hlavní postava asi třikrát a pak zjistíte, že se to stalo asi před dvěma měsíci.
V podstatě tam nebyl žádný děj - autor se vykecával jenže sdělil minimum. O postavách na konci víme velmi málo stejně tak jako o tom, co číhá venku.
Nepochopila jsem proč na začátku chlápek odvedle pozve do svého domu tři opilé třicátníky, které v životě neviděl (ještě když tam má dcerunku k pohledání, která by mohla snadno dojít k újmě). Jako chápu, že je musel dostat do domu, aby se Grady zamiloval atd. ale ten způsob je velmi nelogický ... což je většina knihy. Dialogy příšerné. Tři týdny v chatě, kdy venku něco číhá ale nedobývá se dovnitř - nevyužité. atd...
No... a po dočtení není chytré sjet si anotaci dalších knih, protože u čtvrté zjistíte, kdo z prvního dílu nepřežil :D

MartinaCh27
03.03.2024 4 z 5

"Vánice" od autora Flinta Maxwella je dojemný a napínavý příběh o přátelství, přežití a odvaze v tvrdých podmínkách, kdy nastal konec světa. Po tragické události Grady, Stone a Jonas opouštějí svůj každodenní život a vydávají se na dovolenou k jezeru Prism Lake, kde kdysi trávili bezstarostné léto jako děti. Avšak jejich plány jsou narušeny obrovskou sněhovou bouří, která změní jejich dovolenou v boj o přežití.

Flint Maxwell mistrně vykresluje atmosféru zoufalství a nejistoty, která postupně ovládá tři přátele, když se ocitnou uvězněni pod metrovými závějemi. Jejich boj o holý život a snaha o přežití poskytují čtenářům napínavé a emotivní čtení, které je nechává přikovány ke stránkám knihy až do samého konce.

vikaa
16.02.2024 2 z 5

Knihu jsem přečetla skoro na jeden zátah, ale jen proto, že byla tenká a vlastně to byla taková dlouhá povídka. Mám ráda apokalyptickou literaturu a boj o přežití, ale tentokrát se to podle mě autorovi nepovedlo. Kniha byla opravdu moc jednoduchá a napsaná školským slohem. O hrdiny jsem se vůbec nebála a napětí a strach nefungovaly tak, jak by v hororu fungovat měly. Vlastně mě ani nezajímá, jak to dopadne. Další díly číst rozhodně nehodlám a hodnotím dvě a půl hvězdy.

Ibišekk
10.11.2023 3 z 5

Dobrá krátká rychlovka. Příběh byl celkově hezky vymyšlen a jako horor to bylo tak průměrné. Více než 3 hvězdy dát ale nemůžu.
Jestli jste nějací velicí vášnivci hororů, tak tohle asi přeskočte. Pokud si ale chcete trochu ulevit a přečíst si krátký strašidelný příběh, tak to celkem doporučuji.

Mamka_cte
30.09.2023 3 z 5

Jednohubka, která nezklame. Škoda, že jsem knihu nečetla až v pořádné zimě s kakaem v ruce.

Toto je zase kniha, která končí otevřeným koncem, ale ještě štěstí, že má kniha pokračování, jinak bych byla vážně naštvaná. Jsem tedy zvědavá, jak tento příběh plný děsivých postav a obrovského pavouka bude pokračovat.

Kniha je sice zařazená v žánru hororů, ale na můj vkus zas tak strašidelná nebyla, až na pár míst spíše napínavý příběh.

Co mě opravdu štvalo bylo to, že autor dokola opakoval, že se blíží něco zlého a že šťastné období brzo skončí. To hodně ubíralo na kvalitě příběhu. Jinak jsem byla s celkovým příběhem docela spokojená a za jeden večer bylo přečteno.

Kvůli otevřenému konci si určitě musím přečíst další díl, ať vím jak všichny postavy dopadnou a jak bude zima a sníh pokračovat.

Adel.007
24.09.2023 4 z 5

Za mě tahle kniha byla opravdu hodně dobrá. U téhle knihy jsem se i zasmala. Fakt vynikající příběh ale jinak na konci to mě fakt dostalo ten pavouk ? Co to jako bylo?

klmonkaa
24.08.2023 ztráta času

Zdá sa mi, ako keby spisovateľ mal nejakých 10 rokov a nevedel, ako spracovať zaujímavý nápad.. Nič moc teda. Žiadne poriadne popisy, všetky postavy sa správajú nelogicky a miestami až retardovane, každá drobnosť, ktorá sa udiala, je nezmyselne rozpísaná na veľa strán, čím vlastne spisovateľ niečo, čo sa mohlo zmestiť na dve A4ky, rozpísal do formy celej knihy. Má to mať dve pokračovania. Nemienim si ich kupovať, boli by to peniaze vyhodené do vzduchu, radšej si ich požičiam a skúsim, či v ďalších pokračovaniach spisovateľ dosiahol veku 11 a 12 rokov...

Sammy.Boy
27.07.2023 5 z 5

Parádní mysteriózní jednohubka, kterou člověk bez problému zdolá během jednoho večera. Ideálně pod dekou a se šálkem horké čokolády. Příběh se sice odehrává během léta, ale s příchodem zlověstné VÁNICE navodí tu správně mrazivou atmosféru. Už se klepu na pokračování!

MichelleKing
24.06.2023 1 z 5

Velká chyba při koupi této knížky.
Páchne to puberťáckým psaním a až do 70 % knihy se neděje doslova nic kromě náctiletých dialogů mezi dospělými chlapci. Postava Gradyho neustále varuje, že se stane něco špatného.
Napětí, strach, vývoj postavy... to vše chybí. Vím, že to má být novela, ale stejně...
Přečtěte si něco lepšího. Tato kniha vás některé zdrtí.

HockeyGirl
14.05.2023 3 z 5

Slabá knížka, která se četla sama. Trochu přitažené za vlasy, ale člověk nikdy neví, jestli nemůže taková situace nastat po celém světě. Knížka byla tenká a napínavá. Škoda, že ten konec byl tak otevřený, takže nevíte, jak to pokračovalo dál. Přesto jsem dala nižší hodnocení, 3* protože sice se mě knížka četla sama a byla dobrá, ale četla jsem už i lepší knížky na podobné téma.

evin84
26.04.2023 5 z 5

Nutně potřebuji druhý díl.. Kniha byla velice čtivá a jsem zvědavá jak to vše dopadne.