Vánoce ve skotské vesničce
Donna Ashcroft
Na Skotské vysočině existuje rezort, kde se dají slavit Vánoce po celý rok. Výzdobu má na starosti lektorka výtvarných kurzů Holliday, která tam i bydlí a Vánoce jednoduše miluje. Jenže majitel se rozhodne chátrající areál prodat. Vážný zájem projeví Damon, který má na rezort ty nejhorší vzpomínky, a proto z něj chce udělat moderní hotel. Holliday jeho plány prokoukne a snaží se mu zprvu pobyt znepříjemnit. Když neuspěje, ve spolupráci se svými kolegy a přáteli naopak udělá vše pro to, aby Damonovi rezort přirostl k srdci takový, jaký je. Zamiluje si Damon i Holliday?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , CosmopolisOriginální název:
Christmas Secrets in the Scottish Highlands, 2023
Špatných vzpomínek se nezbavíš tím, že budeš předstírat, že minulost neexistuje. Je lepší vyrovnat se s tím, co se stalo, poučit se z toho a stavět na tom. Jinak budeš dělat zas a znovu stejné chyby.
Vánoční vesnička je boží věc. :) Sice si to neumím představit v tomhle prostředí bez sněhu, ale nápad moc povedený.
Na Vánoce ve skotské vesničce jsem se moc těšila, protože Vánoce na skotském hradě se mi moc líbila. Jenže není příběh jako příběh a tady mi to přišlo málo uvěřitelné. Nemělo to emoce, alespoň ze začátku.
Damon je rozvedený chlapík, který hodlá zprovodit ze světa všechny místa, kde se svojí bývalkou byl. Z restaurace udělá lahůdkářství, všechny místa, kde byl chce přestavět, aby se zbavil vzpomínek na svou ex, která mu ublížila.
Přijíždí do vesničky do resortu, kde se slaví Vánoce celý rok. Spolu s dalšími ženami ho vede Holliday, která také popírá svou minulost. Zdá se, že by mohli najít novou budoucnost spolu…jenže je tu zádrhel s Damonovým plánem…
První polovina mě nebavila, pak se to zlepšilo. Děsně moc mě rozčilovalo Damonovo chování. Ke konci knihy už jsem si říkala, to snad nemyslí vážně. A samotný konec byl dost překombinovaný.
Ale tak mělo to být romantické, vánoční a to splnilo. Četlo se to jako průměr. Neurazí, nenadchne.
Příběh byl milý, oddechový a krásné plynul. Vánoční atmosféra mě dost navnadila na Vánoce a na tradice s nimi spojené. Jasně, že je příběh předvídatelný, ale jako krásná oddechovka ke konci roku je skvělá.
Vánoce ve skotské vesničce bol príjemný romantický vianočný/zimný príbeh so všetkým, čo k tomu patrí - vianočný rezort, rôzne dobroty, nezbedný kocúr, vianočné aktivity, bohatá výzdoba, sneh, krásne prostredie, sympatické postavy, láska, vážnejšie témy... Za seba môžem povedať, že sa mi páčil o trochu viac ako autorkina predchádzajúca kniha Vianoce na škótskom hrade.
Holliday sa pred 2 rokmi prevrátil život hore nohami a s novou situáciou sa stále nevyrovnala. Zatvárala oči pred pravdou, čo jej bránilo sa posunúť vpred. Zbožňovala Vianoce a všetko s nimi spojené, bolo cítiť, že práca vo vianočnom rezorte ju naozaj napĺňa a našla si tu druhú rodinu.
Damon bol tvrdší oriešok, priznám sa, že miestami som nevedela, čo si mám o ňom myslieť. Rozumiem, že ho zradila blízka osoba a jemu to veľmi ublížilo, ale takýmto spôsobom sa to nerieši. Bol poriadne tvrdohlavý, ale verila som, že raz otvorí oči a konečne si uvedomí, že jeho konanie nebolo správne.
Romantická linka sa niesla v štýle od nepriateľstva k láske. Holliday tušila, že Damon neprišiel do ich rezortu s dobrými úmyslami a bola odhodlaná urobiť všetko, aby ho zachránila. Bavilo ma sledovať ich vzájomné naschvály i postupné spoznávanie a zbližovanie.
Rezort na škótskej vysočine dodal príbehu tú správnu sviatočnú atmosféru. Autorka ho veľmi pekne opísala, až som dostala chuť ho osobne navštíviť a vyskúšať rôzne koláčiky, ktoré tu neustále vypekali alebo sa zapojiť do ponúkaných aktivít. Jeho zamestnanci boli veľmi sympatickí, držali pri sebe, pomáhali si, mohli sa vždy jeden na druhého spoľahnúť a o hostí sa starali s veľkou láskou, vďaka čomu z rezortu vytvorili priateľské prostredie, kde sa všetci radi vracali.
Po knize Vánoce na skotském hradě jsem se na další knihu autorky velmi těšila, ale bohužel tato kniha pro mě nebyla tolik povedená, jako právě zmíněný hrad.
Bohužel v této knize mi nesedli hlavní hrdinové a i tu vánoční atmosféru bych si dokázala představit, že na mě dýchne více. Prostředí vánoční vesničky bylo fajn, ale něco mi tam chybělo. Kromě hlavních hrdinů jsem si výrazně neoblíbila ani vedlejší postavy.
Osobně mi kniha příliš nesedla, ale to neznamená, že by byla vyloženě špatná a třeba se zrovna vám bude líbit. Ale já bych z vánočních knih autorky určitě zvolila spíše Vánoce na skotském hradě.
Hodnocení 3,25*/5*
Další krásný vánoční příběh od této autorky, který se četl úplně sám. Možná půjdu proti proudu, ale mě se kniha opravdu líbila a není toho moc, co bych mohla vytknout. Autorka nám naservírovala romantický příběh, kdy si každý nese svá tajemství a je otázkou, jak se vzpomínkami hlavní aktéři vypořádají. V porovnání s předchozí knihou jednu hvězdičku ubírám, ale i tak jsem byla spokojená a na knihu budu ráda vzpomínat :-)
Hlavní hrdinové mi byli totál ukradení, nezachránila to ani má milovaná skotská destinace, můj milovaný vánoční čas, prostě nic. Vzhledem k moc hezké předchozí vánoční knize od paní autorky mě to mrzí, ale holt nemůže být každý den posvícení.
Nebudu se v tom více vrtat, je zapotřebí jít vařit oběd:-), ať můžeme jet na výlet, bohužel za mě tato vánoční prostě ne.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.
Tato kniha je pěkná, odpočinková, žádná přemíra ničeho. Přiběh díky anotaci je předvídatelný, ale vývoj příběhu je krásně napsaný. Vánoční rezort je kouzelný a v knize se řeší různá témata např. vyrovnávání se s dobrými či špatnými vzpomínkami. Styl autorky mě nadchl určitě si od ni přečtu další knihy.
Tahle kráska mě zaujala nádhernou obálkou, dokonale se hodí k ostatním knihám, které autorka napsala. Kdy jindy, než teď jsem měla sáhnout po této oddechové četbě od Dony Ashcroft. Autorku už moc dobře znám, postupně jsem od ní přečetla vše, co u nás vyšlo. Minulý rok, taky na Vánoce jsem četla Vánoce na Skotském hradě a ten se mi líbil hodně – dala jsem mu 5 hvězdiček.
Tentokrát jsem byla méně spokojená, ale nemůžu říct, že by se mi příběh nelíbil. Hlavní hrdinové Holliday a Damon byli sympatičtí, vánoční atmosféra z knihy dýchala, ale na mě asi až moc. Jako správná kočičí máma jsem si užívala scénky s kocourem. Pokud máte rádi příběhy odehrávající se v kouzelném prostředí skotské vysočiny a oceníte jednoduchou zápletku s předvídatelným konce, tato kniha by mohla být pro vás tou pravou volbou. Já jsem ráda, že jsem ji četla v tomto vánočním období, dokázala jsem ji odpustit i pár bambulek.
Nemůžu si pomoct, ač předchozí kniha autorky Vánoce na skotském hradě se mi upřímně libila, tohle byl chabí kýč. Zapletka dost o ničem. Hlavni hrdina, co si léčí komplexy tím, že skupuje vše, kde ma vzpominky na svou ex a přestavuje to...
Příběh, který v předvánočním shonu pohladí na duši. Četlo se dobře, postavy sympatické a zápletka tak akorát romantická. Předchozí kniha Vánoce na skotském hradě se mi líbili o něco málo více.
Při čtení knihy jsem nevěřila vlastním očím a stále se ujišťovala zde jsem si nepopletla autorky.
Protože tahle kniha je jakoby ji psala autorka Karen Schaler. A naopka kniha, která letos vyšla Karen Schaler vůbec neodpovídála jejím kniham, co ji vychází už tolik let. Opravdu jsem byla zmatená.
Ale takhle po zklamání z knihy Vanoce každý den od K. Schaler jsem alespoň od téhle dostala , to co jsem čekala od knihy Vánoce každý den.
Taková malá kompenzace, i když bych řekla, že je tahle kniha tedy dost veliká vykradacka. Ale me to neva. Já mám ráda na Vánoce číst tyhle kýčovité knihy.
Líbilo se mi to o něco víc než předchozí kniha (Vánoce na skotském hradě) a dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Fajn odpočinkový příběh, který mě ničím nepřekvapil, ale bavilo mě ho číst.
Letos se nebudu nalévat svařákem a přečtu si vánoční knihu. Řekla jsem si. To by mohlo mít na atmosféru podobný účinek a ještě udělám něco pro své zdraví. No, ani omylem. Jelikož jsem knihu dočetla do konce, bojím se, že jsem přišla o příliš mozkových buněk. Jestli hledáte odstrašující příklad, jak by se kniha neměla psát, tady je.
Musím říci, že předchozí vánoční příběh autorky se mi líbil víc. Nevadilo mi, že od samého začátku je tady jasné, jak to dopadne (to je u těchto romantických kousků celkem pravidlo), ale ten minulý příběh mi přišel víc propracovaný, zajímavější. Tady jsem ze začátku měla trochu problém se začíst. Navíc mi malinko neseděl hlavní hrdina - jeho snaha zlikvidovat vše, co má spojené se svými vzpomínkami na rozchod s bývalou ženou, mi přišla přitažená za vlasy. Ale jako jednoduchá romantická četba, taková předvánoční jednohubka, knížka svůj úkol splnila. A plus u mne má za pěknou zimní obálku.
Na Skotské vysočině existuje kouzelný rezort, kde se slaví Vánoce po celý rok. O výzdobu a atmosféru se stará Holliday, lektorka výtvarných kurzů, která Vánoce miluje nade všechno. Jenže rezort chátrá a majitel ho chce prodat. Kupcem se stává Damon, který na místo nemá zrovna ty nejlepší vzpomínky a jeho plánem je přetvořit rezort v moderní hotel, což pro Holliday znamená konec všeho, co miluje.
Holliday a Damon jsou přesnými opaky – ona je vždy veselá, optimistická a rozzáří každý prostor, zatímco on je zamračený mrzout, který na kouzla nevěří. Jejich dynamika je od začátku velmi zábavná – Holliday mu nejprve pobyt pěkně ztíží, ale když zjistí, že to nikam nevede, rozhodne se se svými přáteli dokázat Damonovi, že tenhle rezort a vánoční kouzlo stojí za záchranu.
Tahle knížka byla přesně to, co jsem si na předvánoční večery přála. Skotská vesnička plná světýlek, sněhu a té nejkouzelnější vánoční atmosféry? Ano, prosím! Christmas Village si mě úplně získalo a při čtení jsem měla pocit, jako bych tam byla.
Jasně, příběh je hodně předvídatelný – už od první kapitoly bylo jasné, jak to dopadne. Ale víte co? Vůbec mi to nevadilo. Ta pohoda, laskavé postavy a vánoční nálada úplně přebily všechno ostatní. Občas je fajn si přečíst něco, co vás prostě jen zahřeje u srdce.
Nebyla to kniha, která by mě šokovala nebo mi změnila život, ale rozhodně mi vykouzlila úsměv na tváři a naladila mě na Vánoce. Ideální, když si chcete v klidu sednout s hrnkem horké čokolády a na chvíli vypnout. Skvělý feel-good příběh, co vás na pár hodin přenese do světa vánočních zázraků!
Skoská vesnička, jinými slovy rezort , který zde hraje hlavní roli je plný vánoční nálady, a to po celý rok , proč? Protože se zde dají Vánoce celý rok. Je to určitě neotřelý nápad , jsou lidé i rodiny, kteří se přesně o Vánocích z nejrůznějších důvodů nemůžou sejít a Vánoce oslavit. Sama jsem slavila Vánoce se vší parádou jakou to jen bylo v našich podmínkách možné s přáteli v lednu. Ale asi bych spíše pochopila termíny říjen až březen, ale tady to evidentně funguje během celého roku.
Navíc je to prázdninový rezort kde se o vás postarají pečou se tu perníčky, zdobí se stromeček a člověk si užívá aktivity, které běžně zažívá jenom o Vánocích.
Hlavní postava Holliday, zde sama našla útočiště. A proto, když přijede Damon, nový budoucí majitel rezortu, má obavy a to právem. Damon má, na tento rezort velmi špatné vzpomínky a proto jej chce celý předělat na moderní hotel.
Když na to Holliday přijde, chce mu pobyt znepříjemnit natolik, aby si nákup ještě rozmyslel. Ale brzy zjistí, že nejlepší taktikou pro záchranu vánočního resortu bude, když si Damon vánoční vesničku zamiluje tak, jako ona a ostatní zaměstnanci.
Vánoční atmosféra sálá z každé stránky a k tomu jemné romantické jiskření.
Co oceňuji hodně příběh se netočí jen kolem hlavních postav , ale vedlejší postavy zde mají také důležité a zajímavé místo.
Příjemné vánoční čtení , které připomíná styl psaní Julie Caplin. Takže , kdo rád čte její knihy, a má rád Vánoce, bude určitě příjemně překvapený.
2023 | Vánoce na skotském hradě |
2024 | Když přeskočí jiskra |
2024 | Vánoce ve skotské vesničce |
Opět poklidný vánoční příběh, který mi připomněl i autorčiny Vánoce na skotském hradě, které jsou za mě lepší. V této vesničce bylo hodně zajímavých a více či méně sympatických postav, vč. pár mazlíků jako myška pan Jingles, pes Claus a kocour Frost ve svých na míru šitých pláštíkách, ale na útěkáře Boba to nemělo, a ten se zde také i s Edinou Lachlanovou lehce mihnul.
Holliday i Damon se zde, každý svým vlastním způsobem, vypořádávají se vzpomínkami. Oba dva se tak trochu zasekli v čase. Ona dva roky předstírá, že dům v Cambridge má stále svého majitele a on celé čtyři roky ničí vše, kde zažil jisté milníky se svojí exmanželkou. Upřímně jsem ani jednoho nepobírala, protože ani jedna varianta mi nepřišla zdravá. Začátek byl proto mírně obtížný, i když zbylé osazenstvo jako Bonnibell s Connellem, anebo Innes a Leo se snažilo a rodina Bennettových s Barneyem to také napravovala. Naštěstí se to s postupem děje vylepšovalo, i když jsem tu popisovanou míru přitažlivosti a napětí mezi hlavními hrdiny nepociťovala. Přesto myšlenka/kostra příběhu byla zajímavá a závěr nepřekvapivý. Možná knihu číst v lepším rozpoložení a přímo o svátcích, tak hodnotím i lépe.