Vánoční koleda

Vánoční koleda
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544526/bmid_vanocni-koleda.jpg 5 2054 2054

Objevte kouzlo nejoblíbenější vánoční pohádky na světě. Vánoční koledu z pera Charlese Dickense přinášíme po 180 letech s ilustracemi současné norské umělkyňe Lisy Aisato. Příběh vypráví o starém Ebenezeru Scroogovi, který miluje peníze a nenávidí Vánoce. Vždy sedává sám ve svém velkém a chladném domě a zlostně pozoruje rozsvícená okna okolních domů, kde si lidé v útulném kruhu rodin pochutnávají na štědrovečerní hostině. Scrooge si lehne do postele, ale nedokáže usnout. Vtom ho navštíví tři duchové a jeden po druhém ho berou na poučné cesty, které by tomuhle držgrešli měly otevřít oči. Scrooge zjistí, že nic není takové, jak si dosud myslel. Přehodnotí svůj životní postoj, nebo zůstane nadále plný zloby a nenávisti? Povídka Vánoční koleda vyšla poprvé 19. prosince 1843. První vydání se vyprodalo během několika dní a Londýňané stáli hodiny v nekonečných frontách, jen aby si ji mohli poslechnout v podání samotného Charlese Dickense. Čtenáři přijali nevšední příběh s nadšením a dodnes se tvrdí, že tato kniha ve viktoriánské společnosti znovu probudila zájem o vánoční tradice, včetně koled a posílání svátečních blahopřání. Zároveň ve Spojeném království vyvolala nečekanou vlnu dobročinnosti i mezi bohatými průmyslníky, nechvalně známými jako „loupežní baroni“. Autor původně své dílo zamýšlel jako kritiku kapitalistických vykořisťovatelů, dnes však patří k vánoční klasice. Vánoční koleda inspirovala ke vzniku mnohých divadelních her a animovaných nebo hraných filmů a neustále oslovuje malé i velké čtenáře na celém světě.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

A Christmas Carol, 1843

knihomolka74
15.01.2024 5 z 5

Moc pěkný a poučný vánoční příběh o nápravě lakomého a bezcitného člověka v předvánočním čase.

VáclavSuk
14.01.2024 5 z 5

Kniha bez které si nedovedu představit Vánoce. Čtu jí každý Štědrý den. V této knize je za mě popsán skutečný duch Vánoc.

LuckyZ
03.01.2024 5 z 5

Kniha mě mile překvapila. Konečně jsem se k ní dostala a přečetla poprvé, a určitě ne naposledy. I když většinu knih podruhé nečtu k této se budu asi vracet každé vánoce. Hezká a poučná a rozhodně patří mezi světovou literaturu.

Šárka_D
02.01.2024 5 z 5

Chronicky známý kousek, který si své místo mezi světovou klasikou více než zaslouží. Jazyk knihy je bohatý a okouzlující a nepříliš dlouhý příběh baví dodnes. Myslím, že se k němu budu v předvánoční době vracet pravidelně.

SilviiM
29.12.2023 4 z 5

Krásný, i když trochu strašidelný, vánoční příběh. Ponaučení z něj si však můžeme vzít i do dnešní doby.

petrucha86
28.12.2023 5 z 5

Krásné vánoční čtení.

oolinkaa
28.12.2023 5 z 5

Konečně jsem se na to ve 30 letech vrhla . Pěkný příběh , který má hloubku ..

TeraBla
27.12.2023 5 z 5

Dnes uz klasický vánoční příběh o nápravě charakteru. Trochu strašidelné, a temné.

Anor505
27.12.2023 5 z 5

Klasický vánoční příběh s krásným poselstvím. I když jsem viděla řadu adaptací, tak knihu jsem četla poprvé. A protože jsem si z knihovny vylosovala hodně starý překlad, tak měl příběh opravdu speciální kouzlo. =)

Boboking
26.12.2023 5 z 5

Jako snad každý rok jsem si přečetl tento úžasný příběh, který zaslouženě patří k nejlepším v literatuře.

kniha_je_laska
25.12.2023 5 z 5

Cesty lidí předznamenávají konce, ke kterým dojdou, když na nich setrvají," pravil Kolenovrt, ,,ale když onu cestu opustí, snad se změní i konce, ke kterým dospějí."
Vánoční koledu znám zfilmovanou v kreslené verzi a líbí se mi, letos jsem si řekla, že si ji i přečtu a když jsem viděla tohle krásné vydání, které letos vyšlo, tak jsem si ji koupila i do své knihovny.

Je to krásný příběh s velkým poselstvím. Tuhle knihu by si měl přečíst asi každý, či ji aspoň vidět v TV

Knišíl
25.12.2023 5 z 5

Skvělý český překlad legendární anglické novely o jednom lidském obratu. Novela, která nestárne, ale zraje s věkem, a to nejen věkem začínajícím od svého vydání, ale také věkem samotného čtenáře. Vánoční kniha, která mi snad bude dělat pravidelného návštěvníka v zimních měsících. Není totiž nikdy na škodu pamatovat na šíř a dál, o kterou by náš duch měl usilovat.

„Je povinností každého člověka,“ odpověděl fantom, „aby se duch, který v něm sídlí, setkával se svými blízkými a rozletěl se v šíř a dál – a nevychází-li ten duch za života, je odsouzen chodit mezi ně po smrti. Jeho nezvratným osudem je toulat se po světě – och, běda mi! – a být svědkem všeho toho, na čem se už nemůže podílet, ale na čem se mohl podílet za života na zemi a co mohl obrátit ve štěstí!“ (s. 32)

Vydání od Petrkova navíc doprovází geniální Innocentiho ilustrace, které jsou vskutku uměleckým dílem v uměleckém díle.

18LenkA12
25.12.2023 5 z 5

Krásný nadčasový vánoční příběh napsaný formou pohádky. Oddychový příběh jak pro děti tak i pro dospělé, který poukazuje na to, že pokud člověk chce tak se může změnit. Kniha můžu jen a jen doporučit.

lejera
23.12.2023 5 z 5

Miluji tuhle nehynoucí vánoční klasiku. Vždy dokáže vykouzlit tu správnou vánoční atmosféru a nese krásné poselství. Knihu jsem četla několikrát, dokonce i v angličtině (což je na mě fakt výkon). Jako malá jsem se s knihou poprvé setkala v knihovně, kde měli nádherné vydání, které nemohu nikde sehnat, třeba se mi někdy poštěstí a narazím na ni. Bůh žehnej všem lidem! Šťastné a veselé :-)

cornetka
23.12.2023 5 z 5

Krásný příběh o tom, jak se z nerudného a věcně zamračeného Vidřigroše stane člověk, který si začne vážit života a začne mít radost z maličkostí. Ideální čtení na období Vánoc.

Spike
22.12.2023 4 z 5

Vždy když si vzpomenu a stíhám, před Vánoci si přečtu, jelikož to k těm mým už patří jako jedna z tradic. Krásný to příběh. Doporučuji vydání s ilustracemi Roberta Innocentiho, které to celé ještě pozvedají a dodávají tomu tu jedinečnou a nezaměnitelnou atmosféru.

alishek
22.12.2023 5 z 5

Naprostá klasika, tentokrát jsem si ji dala jako audioknihu, kterou namluvil Hugh Grant a to je prostě top!

Janulica
21.12.2023 5 z 5

Moje první kniha od Charlese Dickense. A v této předvánoční době jsem si snad nemohla vybrat lépe. Moc milá pohádka, která pohladí po duši a nádherně a citlivě zachytí kouzlo vánoc. .

Vesper001
21.12.2023 5 z 5

Slavný příběh o lakomci, kterému se o Vánocích změní život i srdce, se dočkal mnoha adaptací a dostal se do všeobecného povědomí natolik, že ho znají i ti, kdo neznají jeho autora. U nás vyšla Vánoční koleda v několika překladech, mně se nejvíc líbil ten od Jana Váni.

„Já dřív nevěděl, že lidský život je příliš krátký, aby člověk vykonal všechno dobré, co vykonat může. Já nevěděl, že žádná lítost nemůže dohonit a nahradit to, co jsme v životě zameškali.“

whale77
19.12.2023 5 z 5

Tenhle klasický příběh, poplatný pro každou dobu, jsem znala dřív, než jsem si ho přečetla (resp. poslechla jako audioknížku v úžasném přednesu Josefa Somra). Díky mnoha filmovým i animovaným zpracováním, ale i díky četným pop-odkazům v jiných filmech a seriálech (napadá mě např. seriál Moje rodina, kde zubař Ben je Scrooge jak vyšitý). Knížku jsem poslouchala v lednu, krátce po Vánocích, kdy sváteční nálada ve mně ještě doznívala, a teď, v prosinci, když na ni vzpomínám, mám chuť si ji pustit znovu, abych si ten hezký pocit znovu přivolala.