Vánoční koleda
Charles Dickens
Objevte kouzlo nejoblíbenější vánoční pohádky na světě. Vánoční koledu z pera Charlese Dickense přinášíme po 180 letech s ilustracemi současné norské umělkyňe Lisy Aisato. Příběh vypráví o starém Ebenezeru Scroogovi, který miluje peníze a nenávidí Vánoce. Vždy sedává sám ve svém velkém a chladném domě a zlostně pozoruje rozsvícená okna okolních domů, kde si lidé v útulném kruhu rodin pochutnávají na štědrovečerní hostině. Scrooge si lehne do postele, ale nedokáže usnout. Vtom ho navštíví tři duchové a jeden po druhém ho berou na poučné cesty, které by tomuhle držgrešli měly otevřít oči. Scrooge zjistí, že nic není takové, jak si dosud myslel. Přehodnotí svůj životní postoj, nebo zůstane nadále plný zloby a nenávisti? Povídka Vánoční koleda vyšla poprvé 19. prosince 1843. První vydání se vyprodalo během několika dní a Londýňané stáli hodiny v nekonečných frontách, jen aby si ji mohli poslechnout v podání samotného Charlese Dickense. Čtenáři přijali nevšední příběh s nadšením a dodnes se tvrdí, že tato kniha ve viktoriánské společnosti znovu probudila zájem o vánoční tradice, včetně koled a posílání svátečních blahopřání. Zároveň ve Spojeném království vyvolala nečekanou vlnu dobročinnosti i mezi bohatými průmyslníky, nechvalně známými jako „loupežní baroni“. Autor původně své dílo zamýšlel jako kritiku kapitalistických vykořisťovatelů, dnes však patří k vánoční klasice. Vánoční koleda inspirovala ke vzniku mnohých divadelních her a animovaných nebo hraných filmů a neustále oslovuje malé i velké čtenáře na celém světě.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2024 , Tatran (Bratislava)Originální název:
A Christmas Carol, 1843
I když je JARO, poslechla jsem si tento duchařský vánoční příběh s chutí. Myslím, že takle posloucháná, s hlasem Eduarda Cupáka, byla výborná. Jako nadávek byla ještě povídka se strašidly ZVONY. Mám ráda audioknihy a doufám, že i ty se do plnění výzev počítají
KNIHA: Možná originální, leč za mě poněkud jednoduchý příběh. Asi jsem měla vysoká očekávání. Skvělá volba pro povinnou školní četbu. A určitě stojí zato pustit si nějaké vizuální zpracování.
Spíš 3,5*. Na můj vkus poněkud nedotažené. Příliš z toho kouká snaha o pohádku, ale přitom jde "jen" o mravoučný příběh s pohádkovými motivy. Omezený rozsah pak nedává příliš prostoru k navození atmosféry a i dějově na mě kniha působí spíš jen jako příprava na román.
Bohužel jde v mém případě o lehké zklamání. Sice dobře napsané, ale přeci jen zklamání. Možná za to mohou moje vysoká očekávání, ale v tomto případě jsem se s klasikou ostudně minul.
Jsem rád, že jsem před čtením této novely viděl animovaný film s Jimem Carrym. Člověk se pak velmi lehce dostane do ponurosti Skružova světa. Líbily se mi popisy jak postav, tak prostředí. Dickens opravdu uměl psát a já jeho psaný projev hltal od začátku do konce s dětským zápalem. Není co vytknout!
Kolem Vánoc jsem si znovu přečetl Vánoční koledu, ve vydání nakladatelstvím Petrkov z roku 2020, v novém, velmi dobrém překladu Lucie Šavlíkové a s nádhernými a s textem zcela ladícími ilustracemi Roberta Innocentiho. Je "klasika klasik" vánoční literatury, moralita v tom nejlepším slova smyslu, se všemi přednostmi Dickensova literárního stylu, které ho zařadily mezi nesmrtelné a stále vydávané autory. Ani tentokrát mě četba Vánoční koledy nezklamala, ale naopak velmi potěšila.
Vánoční koleda je výstižný a dobře napsaný příběh lakomce, který neužívá své bohatství ani pro sebe. O druhé se nestará a mnohdy je bezcitný ve svých soudech. Také pěkně ukazuje propast mezi bohatými a chudými v Londýně v 1. polovině 19. století. A trochu nastiňuje i pracovní podmínky.
Příběh to není dlouhý a v novém vydání je krásně zpracovaný i graficky. Situace, jimiž Vydřigroš prochází se třemi duchy jsou realistické, ale nejsou tak drsné jako v některých filmových zpracováních. Jedna část je dokonce i veselá. Příběh určitě stojí za přečtení, protože má, co říci i dnes.
Nádherná a úžasně napsaná kniha která nese své ne až tak skryté poselství....
Přiznám se četla jsem poprvé ale vím že ne naposledy... V mé knihovně už má své stálé místo... Mohu jen DOPORUČIT
Moc hezký příběh, který jednoho nutí k zamyšlení. Doporučuji si pustit také zfilmovanou animovanou verzi z roku 2009, která je tomuto originálu překvapivě věrna.
Každý rok si chci o Vánocích přečíst nějaký vánoční příběh, ale ještě jsem nenarazila na žádný, který by mi vyloženě sedl. Většinou se totiž jedná o romantický příběh, o který já ale nemám zájem. Letos jsem se konečně rozhodla sáhnout po klasice - Vánoční koledě. Přesvědčilo mě krásné ilustrované vydání.
Přiznám se, že jsem tenhle příběh moc neznala. Knihu jsem nečetla a z filmu jsem znala jen útržky, takže jsem vlastně nevěděla, o co přesně půjde. Moc se mi líbí myšlenka celého díla - nesejde na penězích a majetku, když okolo sebe nemáte lidi, kteří jsou vám blízcí. O Vánocích to platí dvojnásob. Já sama poslední roky tyto svátky úplně neprožívám, protože mě mrzí, že se z nich stal hon za tím, kdo bude mít nejvíc dárků (zdravím Dudley) nebo nejkrásnější stromeček, ale zapomnělo se na to, že to mají být svátky klidu a míru strávené v okruhu těch nejbližších lidí.
Proto přicházím jako duch budoucích Vánoc a přeju si, abyste si o Vánocích hodně odpočinuli a strávili je s milovanými osobami v poklidu.
Tak, jako jsem se zamilovala do filmové verze s Jimem Carreym v hlavní roli, stejně rychle jsem se zamilovala i do té papírové.
Myslím, že nové vydání s barevnými ilustracemi se opravdu povedlo a bude zároveň ozdobou knihovny.
Jé, málem bych zapomněla, Vánoční koleda! Taková krása! A ještě když ji čte pan Somr.
Taky něco, co člověk zná z mnoha zpracování... Páni, rok vzniku 1843, to se ani nechce věřit. Trochu - archaické, že? A přece, v čase vánoc, v magickém čase, kdy jsme jaksi podivně přístupnější věřit na zázraky, z nichž jedním je přítomnost milosrdenství a lásky mezi lidmi, byť těkavá a krátkodechá, mají slova Dickensovy Vánoční koledy stále to proměňující kouzlo, díky kterému člověk zatouží i po vlastní nápravě a obnově.
Možná je to tím světlem svíček. Nebo slov. Nebo ticha. Nebo...
Vánoční koleda se od tohoto roku stává mou novou vánoční tradicí. Každý rok si ji budu číst a připomínat si tak její velké a důležité poselství. Není to jen síla toho příběhu a ohromná literární kvalita, ale je to hlavně o tom, co tato kniha přináší. A to je NADĚJE.
Překrásná vánoční kniha, kterou zná asi každý. Mě nejvíce zaujalo to, že tuto zkrácenou dětskou verzi připravil sám CH.Dickens. Sám vybral tu TOP dějovou linii, aby to děti bavilo a ono to bavilo :) V rámci této edice je sympatické, jak se děti dozvídají i drobné střípky z dané doby. Je to velmi povedená kniha. Doporučuji!
Vánoční koleda není jen o hamyžném člověku, který se změnil k lepšímu po návštěvě tří duchů. Charles Dickens se ve své povídce snažil ukázat obraz chudoby Anglie, především Londýna 19.století. A následně s tím něco udělat...
Není daleko od nás. Naladění. Čarokrásný čas. Čas naslouchat lidskému hlasu. Svátek smyslových dárků, jenž smysluplně naděluje. Klade lék na srdce, duši ponuré.
Řekla bych, že Vánoční koleda už je taková vánoční klasika. Přiznám se, že jsem příběh dříve sledovala jen jako film, ale letos jsem si řekla, že si ji konečně pořídím jako knihu a během Vánoc si ji už přečtu. Každoročně jsem totiž vždycky četla Můru noční předvánoční a myslím, že si koledu zařadím na vánoční rereading i příští rok.
Myslím, že všichni víme, o čem Vánoční koleda je. Sledujeme zde velmi bohatého obchodníka Ebenezera Scrooge, který je ale tak lakomý a zlý, že ho nikdo nemá rád. Jednou v noci ho ale navštíví jeho zesnulý obchodní partner Jakub Marley a varuje ho, že jestli se nezmění, dopadne velmi špatně. Následující noc jo navštíví tři duchové, kteří mají za úkol přivést Ebenezera k rozumu.
Vánoční koleda určitě patří mezi nesmrtelné příběhy, které vás donutí zamyslet se nad určitými věcmi. Tohle je asi zatím nejlepší vydání příběhu, které jsem našla, každopádně mi tady dost vadilo překládají jména Scrooge na Skruž. Pořád jsem měla před očima ten betonový kruh u studny, kterému se také říká skruž.
(SPOILER)
Lakomý a bezcitný mrzout Ebenezer Scrooge nemá ani kapku pochopení pro vánoční nadšení a nechá proto svého písaře pracovat i o Štědrém dnu. Když jej přijde jeho synovec pozvat k vánoční tabuli, rozzlobeně ho odbyde, aby náhodou nemusel utratit své pečlivě nastřádané peníze za dárky pro rodinu. Večer se Scrooge po práci vrací domů, kde se mu zjeví duch jeho obchodního partnera Jacoba Marleyho, který dřív býval stejně lakomý a zatvrzelý. Předpoví, že se Ebenezerovi postupně zjeví ještě tři další duchové - Duch minulých Vánoc, Duch současných Vánoc a Duch budoucích Vánoc. Tato tři setkání na Scrooge natolik zapůsobí, že rázem změní svoje chování a stane se z něj přívětivý člověk. Nejen ke svým blízkým je od té doby dobrotivý, takže pro každého, kdo jej zná, je sám ztělesněním soucitu a pravého ducha Vánoc.
Vánoční koleda je jednoduchou, příjemnou vánoční klasikou s ponaučením. Pohádkový příběh má přesah i do reálného života (Dickens zde např. poukazuje na rozdíly mezi sociálními vrstvami apod.). Knížka obsahuje i poměrně dost obrázků a čte se hezky, takže ji budete mít za odpoledne přečtenou.
Když se řekne “Vánoční koleda”, vzpomenu si, jak jsme na ni na gymplu koukali jako na film v angličtině - vždycky před Vánocemi, kdy už se nezkoušelo, kdo chtěl, donesl si cukroví, vyměnil si nějaký ten dáreček. I ve škole byla cítit kouzelná předvánoční atmosféra.
5/5 *
Má první audio(kniha) povídka - pořád bojuji s tím, že to, co není přečteno, nemohu za přečtené počítat :-)
Pouštěli jsme si jako zpříjemnění cesty během vánočních návštěv příbuzných.
Nevím, jestli bych ze samotného čtení byla tolik dojatá, jako tomu bylo v případě rozhlasové adaptace z roku 1988, kdy mi postavu Ebenezera Vydřigroše do mozkových závitů nezapomenutelně vpálil pan Josef Kemr.
Nádhera. Už máme staženou i filmovou adaptaci :-)
Nádherná pohádka, která by neměla vyjít z módy. Příběh popisující osamělý život starého obchodníka, který nemá žádné přátele ani rodinu, má zaměstnance a velké množství peněz, které za nic neutrácí. Nebylo tomu vždy tak (některé spojitosti vidím s Heathcliffem) nicméně vlivem několika necitlivých rozhodnutí se začal více nořit do své práce až přišel o vše, co jej spojovalo s radostí a štěstím. Až strach z věčnosti, která by mohla znamenat spíše utrpení než-li klid se rozhodne, že je čas něco změnit. Ač zprvu jedná v neupřímnosti, dojde nakonec k prozření, které jej přivede zpět do světa živých. Hvězdičku u mě kniha ztrácí na stylu psaní. Dickens byl mistrem vypravěčů, nicméně mě to opravdu nesedí. Je to zdlouhavé a vždy se u toho lopotím.
Anglie Vánoce 19. století zfilmováno duchové a přízraky dobrodružství minulé životy vánoční zvyky vánoční příběhy zfilmovaná pohádka
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Já jsem kdysi zkusila jiné Dickensovo dílo a byla na něj příliš mladá. Pak jsem už tohoto autora nečetla. A teď se díky knize Takové maličkosti dostávám k Vánoční koledě. Výborná kniha! Čtivá, povznášející na duchu. Vůbec nevadí, že nejsou Vánoce... Zamyslet se nad sebou a zlepšit svůj život může člověk každý den.