Vánoční povídky (2 povídky)

Vánoční povídky (2 povídky)
https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98524/bmid_vanocni-povidky-CqO-98524.jpg 4 68 68

Obsahuje povídky Vánoční koleda (A Christmas Carol; 1843) a Začarovaný (The Haunted Man; 1848)

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Christmas Books, 1966


více info...

Přidat komentář

Jenny46
28.12.2023 4 z 5

Audio kniha dvě povídky :
Vánoční koleda - povídka s duchy
Zvony - Silvestrovská povídka se strašidly, vyprávěl krásným hlasem Eduard Cupák .

Vánoční tématika měla kouzlo velmi záleží na tom. kdo knihu čte...

Atisa
24.12.2023 3 z 5

Vánoční koleda se mi líbila. Kdysi jsem už viděla film, takže pro mě příběh nebyl úplně novinkou. Z této povídky si odnáším to, že v každém člověku je dobro a může se změnit, takže není dobré nikoho odsuzovat. Druhá povídka pro mě byla oříšek. Bylo těžké se při čtení soustředit na děj, příliš jsem se v něm neorientovala. Celkově nevím, co si z této povídky odnést.


Bookaholik
20.12.2023 1 z 5

Vánoční koledu mám ráda, ale tedy ten zbytek... Za mě příliš zdlouhavé, místy zbytečně složité a dlouhé větné konstrukce. Vánoční koledu si s chutí přečtu příští Vánoce znovu, zbytek stačil jednou :(

Luigi1
13.08.2023 5 z 5

Vánoční tématika je stále krásná

Miranda
30.12.2020

Vánoční koledu miluju a jenom kvůli ní jsem se skřípěním zubů přetrpěla četbu Zvonů a Cvrčka na krbu. Knihu jsem četla odzadu, těšila jsem se na Vánoční koledu, kterou jsem do té doby znala jen jako animovaný film nebo divadelní představení. Byla krásná, možná krásnější, bez ní si už Vánoce představit nedokážu.

jankka0s
19.11.2020

Dnes se s vánočními pohádkami roztrhl pytel, tak alespoň tyto jsou přeci jen trochu odlišné od současné tvorby. Snové vyprávění, které se někdy utápí v patosu to však trochu kazí.

radusak9806
01.12.2019 3 z 5

Vánoční koleda je prostě skvost, má poučení a s hlavním hrdinou projdete celou tu cestu, až k jeho polepšení. Překvapivě dokáže být i v úplném začátku nějakým způsobem sympatický a vzbudit soucit.
Druhá povídka ZVONY to měla o poznání těžší, už jen tím, že jsem nenáviděla ty povýšené zmetky a v ději se ztrácela. Prostě jsem nějak nedokázala pochopit, proč najednou Lenička zmizí ze života dívky, jediné co zbylo je pocit, že to bylo velice smutné a obě toho litují. Konec je šťastný, ale i tak jistá pachuť z nepropojenosti příběhu zůstala. Přestože má krásný a morální přesah.
CVRČEK ke konci je to vlastně krásný příběh, kde najednou nechápete proč se uvažuje o nevěře, ale taky nakonec všechno dobře dopadne.
Všem povídkám se nedá upřít jistý morální rámec a poučení, která sebou nesou.
Tak doufám, že všechny vánoční i ty nevánoční příběhy, dopadnou všem dobrým lidem dobře.

dearkiki
31.12.2018 4 z 5

Co jiného číst přes vánoce, než Vánoční poídky? Sáhla jsem po téhle útlé knížce, i když Vánoční koledu samozřejmě už dávno znám. Ráda ji poslouchám i jako audioknihu, ale tentokrát jsem si jí i přečetla. Myslím, že to čtenáře opravdu dokáže dostat do té pravé vánoční nálady. Druhou povídku jsem neznala a musím říct, že se mi také velmi líbila. Má to zkrátka tu správnou atmosféru.

animovanej medv
17.04.2018 3 z 5

Vánoční koleda se mi moc líbila.
Druhá povídka mě moc nebavila.

Marekh
26.03.2018 4 z 5

První povídka - Vánoční koleda se mi líbila. Hned na počátku knihy charakterizuje autor postavu Scroogea takto: "Ždímavý a kroutivý, chamtivý, škubavý a drásavý, hamižní starý hříšník..." Po událostech setkání duchů přehodnocuje svoje chování a stává se lepším člověkem. Ačkoliv nejlepší je tuto povídku číst na Vánoce, já jsem ji přečetl počátkem jara. :)

Cítát, který mne oslovil:

Lidské konání předznamenává určitý cíl, k němuž člověk musí dojít, setrvá-li na té dráze, ale když se od ní odchýlí, cíl se změní.

Druhá povídka - Začarovaný, mne příliš neoslovila. Byla pro mě náročnější na četbu, musel jsem číst pomaleji a více se soustředit, častokrát jsem se musel nutit do čtení. V knize jsou i situace, které mne rozesmály.

Citát z knihy, který mne oslovil:

... ale smím vám říct aspoň, proč mi připadá dobré pamatovat si křivdu, kterou nám někdo učinil...? "Ano...?" "Abychom ji mohli odpustit..."

lucie.8
09.01.2018

Vánoční koledu jsem četla (jak jinak) o vánočních svátcích a výborně mi pomohla naladit se do té správné vánoční pohody. Je to taková pohádka pro dospělé, abychom nezapomínali, že Vánoce nejsou jen shon a stres a že bychom si je měli hlavně užít.
Bohužel druhá povídka Začarovaný mě nezaujala vůbec.

Boboking
29.12.2017 5 z 5

Jako každý rok na vánoce. Bez toho to nejde! Bravurní dílko.

Kozel
01.03.2016 3 z 5

"Vánoční koleda" je vskutku jedním z nejkouzelnějších vánočních povídek vůbec a zároveň jednoznačně nejlepší povídkou Dickensovou, která nikdy nezklame. Dostalo se jí tolika překladů, že je skoro zbytečné se u ní zastavovat blíž s výjimkou poznámky, že jí sluší starší překlady, ostatně jako celkově Dickensově pracím - alespoň tak to vidím já.

V případě povídky "Začarovaný" mám ovšem poněkud smíšené pocity. Postavy sice mají pořád svou živost charakteru a zahrát čtenáři na správnou strunu konkrétního pocitu a citu, problém mám však se samotným příběhem, jehož struktura pro mě nebyla tak snadno stravitelná jako jindy. Proto plavání v jeho linkách nejednou přispělo k naprosté ztrátě a vyhasnutí nadšení, což má sice za následek několik silných pasáží, ale jako celek nezaujala tak, jako to umí jiné Charlieho příběhy.

adelinka
05.01.2014 5 z 5

obe poviedky boli zaujímavé, ale nemôžem si pomôcť Vianočná koleda asi nemá konkurenciu......táto poviedka je pre mňa stále mojou srdcovkou a nenechala som si ani ujsť jej prevedenie v kreslenej rozprávke.....

Miru
07.01.2013 3 z 5

Dickens umí navodit úžasnou vánoční atmosféru. Především pak díky povídce Vánoční koleda, kterou považuji za bezkonkurenční sváteční čtení. Dojem ze sbírky mi bohužel lehce kazila povídka Začarovaný, ve které jsem se mírně ztrácela a měla jsem problém se zorientovat v jejím začátku. Možná při opakovaném přečtení příští rok své hodnocení budu moci upravit :-)