Ve škole i za školou

Ve škole i za školou
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538022/bmid_ve-skole-i-za-skolou-663aa874c66f0.jpg 4 55 55

Richard místo do školy chodí do hospody, Jindřiška shání omluvenku na venerologii, Veronika zase místo školy na gynekologii zjišťuje, jestli není náhodou těhotná s Honzou. Aleš si vzal Marcelu, protože byla tehdy na lyžáku tak neodbytná, Anita jede na romantický čundr se dvěma spolužáky. Těhotná Anežka byla dřív oblíbená učitelka, než se stal ten malér u jezera. Posmívaný tlouštík Vítek se po svém vypořádá s posměšky spolužáků i nepřízní osudu. S hrdiny povídek deseti známých českých autorů a autorek se vracíme do školních let, prožíváme s nimi znovu patálie, lásky, bolesti a mladické hledání sebe sama.... celý text

Slepýš24
27.10.2024 4 z 5

U povídkových sbírek na zadané téma je vždy fascinující sledovat, jak si jednotliví autoři poradili se zadáním – do jaké míry se motivy v povídkách opakují, čím se naopak liší, jakou roli hraje v povídkách stereotyp a klišé? V případě této knihy bych mohla přidat i otázku: Jak pojmou spojení „za školou“? (Zde jsem mile překvapena, kolik možností bylo čtenářům předestřeno.)

Povídky nám často nabízejí příběhy středoškoláků (vcelku oblíbení se zdají být 17letí gymnazisté) s průměrným či lehce podprůměrným prospěchem a s neutrálním či vyloženě negativním vztahem ke škole. Prožívají své první lásky (někdy jen platonické), školními léty proplouvají ve skupinkách přátel nebo o samotě.

Když o povídkách zpětně přemýšlím, zdá se mi, že až na výjimky se mi nejvíce líbily povídky, které se naznačenému schématu více či méně vyhnuly. (Mám-li jmenovat, byly by to Řezníkem od P. Dvořákové, Dobrý skutek od M. Epsteina a Učitelka od J. Katalpy. Ale zajímavé byly i texty od A. Bolavé, V. Hanišové a L. Kábrtové. Próza A. Mornštajnové se mi líbila svým absolutním vytržením ze schématu, ale bohužel mi připadala nedotažená, tudíž ji mezi nejlepší neřadím.)

Většina příběhů přichází se zajímavým závěrečným zvratem, s pozoruhodnou pointou. Některé ale vyznívají do prázdna (dobrý začátek holt k celkovému pozitivnímu dojmu nestačí).

Ve výsledku hodnotím antologii jako příjemné odpočinkové čtení vhodné na jedno víkendové odpoledne nebo na cestu vlakem či autobusem. Rozhodně nelituji času stráveného čtením povídek českých autorů. :)

katerina0952
23.04.2024 4 z 5

Škola je vděčné téma. Pro mě asi jedna z lepších povídkových knížek z téhle edice. Nejvíc se mi líbili Dvořáková, Katalpa, Epstein a Kábrtová. Jejich povídky měly příběh a pointu. A naopak bych si úplně odpustila povídky od Rudčenkové a Berana.

Buchtičkajani
19.02.2024 3 z 5

Hezké povídky. Některé určitě ze života.

Jirikk
30.12.2023 3 z 5

Některé z povídek vás nebudou bavit, nekteré vás pobaví.

A některé vás až zamrazí , jako třeba povídky Nedokončená skica, Můžeš všechno a Učitelka (hlavně jejich konce).

Pobaví vás povídky - Ve škole i za školou nebo Řetěz bláznů.....

hzd
20.12.2023 5 z 5

Moc hezké povídky. Doporučuji

kusma
13.11.2023 4 z 5

Moc pěkné povídky. Vděčné školni téma, příjemně zpracované českými autory. Já byla spokojená. Nejvíc se mi líbily: Učitelka, Svatozář a Nedokončená skica.

kata3529
10.11.2023 4 z 5

jedná se o soubor povídek, které se týkají jak vztahů ve škole, tak i rodinných a kamaradských vztahů, což je téma, které lehce pronikne ke každému, neboť toto si zažil každý z nás

neměla jsem očekávání, a díky tomu jsem byla mile překvapena..povídky se četli takřka jedním dechem, a když jsem se dostala na konec knížky bylo mi to až líto, takže se pokusím najít další díla určitých autorů..zároveň je ale třeba říct, že se našly i nějaké povídky, které mi stylem, jakým byly napsaný úplně nesedly

mezi nejlepší řadím: Kuchyně slečny Irmy - A. Mornštajnová, Nedokončená skica - L. Kábrtová a Učitelka - J. Katalpa

Nuttelka
06.10.2023 4 z 5

(Audiokniha)
U této sbírky povídek převažují více ty povedené než ty nepovedené, co se mého názoru týče :-) Líbí se mi volba více interpretů, ale hlavně opět ta rozmanitost a jak se který spisovatel či spisovatelka daného tématu ujme.. jen tak dál, tato edice je takové hezké zpestření mezi ostatními knihami, sériemi, atd..

PetraBery
26.09.2023 3 z 5

Deset povídek s hlavním tématem školy. Formát i obsah mi vyhovuje na cestování, povídky jsou ideálně dlouhé.

Ronnie68
22.09.2023 4 z 5

Povídky od 10 českých spisovatelů ... některé kratší jiné zase delší ... co se týká libivosti .. bylo to půl na půl... ale I tak hodnotím kladně, protože se kniha četla dobře...

jiri77
17.09.2023 4 z 5

Edici- Česká povídka, jsem si poslední dobou oblíbil, tak sem se pustil do čtení i této knihy. Celkově se mi kniha velmi líbila a splnila mé očekávání. Až na jednu povídku ,mě čtení ostatních povídek velmi bavilo. Nejvíce mě bavily povídky Řezníkem, Kačeři přijdou, když jsi v nouzi..., Dobrý skutek, Učitelka a Nedokončená skica.

Valdora
02.09.2023 4 z 5

Povedená sbírka povídek. Není to první, kterou jsem přečetla a líbí se mi, že díky těmto antologiím objevíš pro mě nové zajímavé autory. V této sbírce mne nejvíce oslovily povídky Rezníkem, Dobrý skutek, Učitelka a Nedokončená skica.

haannyys
30.07.2023 4 z 5

Mám ráda tuhle edici povídek od českých autorů (objevím tím i ty mně neznámé). Vydání jsou menší, vhodná na letní toulky vlakem, do kabelky, když se čeká na ostatní opozdilce v hospodě. Na každé povídce se dá najít kus umění, ale mně uvízne v paměti Učitelka, Nedokončená skica, Dobrý skutek a Kačeři přijdou, když jsi v nouzi.

Knihomura
28.06.2023 4 z 5

Slušné. Zkrátka kdo umí povídku, tak určitě napíše i dobrý román.

Christie2020
17.06.2023 4 z 5

Knihy z této série povídek mám moc ráda, vždy přečtu velmi rychle. Některé mi sedí víc než jiné, ale to mi nevadí.

Luluhappy
07.06.2023 4 z 5

Milá kniha na jízdu vlakem. Opět každá povídka jiná se stejným motivem.
Kuchyně slečny Irmy 3 *
Nedokončená skica 5 *
Můžeš všechno 4 *

Killerka
15.05.2023 4 z 5

Některé povídky byly fakt zajímavé. Asi nejzajímavější mi přišla ta první. Jen příběh Veroniky mě vyloženě nezaujal a přišel mi dost zvláštní.
Každopádně opravdu příběhy ze života. Určitě doporučuji.