Ve stínu Hvozdu
Naomi Novik
Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Ale na hranici stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě padá na její život. Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají Agniežčini lidé na chladného a vypočítavého čaroděje známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna mladá žena, což je osud téměř stejně hrozný, jako kdyby propadla Hvozdu. Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý ví, že tentokrát si Drak vezme Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, Agniežčinu nejdražší přítelkyni, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , HostOriginální název:
Uprooted, 2015
Na můj vkus byl ke konci příliš akční děj. V detailně popsaných bojích a válce si nelibuji, a tak jsem některé strany přeskakovala. Jinak příjemné čtení.
Za mě trochu předvídatelný děj. Jinak krásně čtivá knížka, která nám ukazuje, že zlo není bez příčiny...
Kniha mě hned od začátku uchvátila. A to už tím, že má pouze jeden díl a já nebudu muset čekat roky na dokončení dílu. Kniha se mi velmi líbila a přečetla jsem jí za dva dny. Jediné co mi chybělo bylo trošku vyjádření citu na straně Draka, ale i to knize odpustím. Kniha je něco na styl - Dvoru trnů a růží.
Ze začátku jsem byla zklamaná čekala jsem od té knížky něco jiného. Ale postupně jsem se do příběhu začetla a zdála se mi svým způsobem kouzelná. A konec ve mně zanechal jistý klid, který byl velmi příjemný, to většina knížek nedokázala. Byl to krásný nápad, ty 4 hvězdičky jsou za zpracování, které mi úplně nesedlo.
Moje první setkání s autorkou a velice příjemné překvapení, které mi dalo vzpomenout na Padesát odstínů tymiánu nebo Les mytág. Přesně takhle si představuju YA knihu vydanou nakladatelstvím, které si zakládá na kvalitě.
magie čarodějnice tajemství fantasy pro děti pro dospívající mládež (young adult) slovanská mytologie kráska a zvíře romantasyAutorovy další knížky
2019 | Ve stínu Hvozdu |
2021 | Smrtící vzdělání |
2020 | V zajetí zimy |
2007 | Drak Jeho Veličenstva |
2022 | Poslední absolvent |
Tohle mě teda hodně chytlo. Ladění trochu do pohádky a zároveň oproštění od infantilismu, jak ho známe z pohádek moderních, zejména českých. Má to opravdu zajímavé kouzlo.