Ve stínu lípy
Svatopluk Čech
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Tuto knihu jsem si zamilovala na gymnáziu díky panu profesorovi češtiny. Nejraději mám vyprávění mlynáře. Nedávno jsem jí náhodou našla v jedné knihobudce. Moc ráda jsem si ji znovu přečetla.
Tu příhoda anekdotická, tu tragická, která se vine okolo stolu ve stínu lípy u dobrého piva...
Velmi se mi líbila symbolika lípy ve formě národního stromu a symbolu, že Češi milují svůj domov. Když někdo vyjel do zahraničí, vždy se vrátil domů a ba naopak litoval důsledku jeho rozhodnutí. Krásná knížka.
Ta symbolika lípy jako velkého, rozložitého stromu, pod nímž se lidé scházejí a vyprávějí si, mi přijde prostě skvělá. A funguje nejen v literatuře, ale i na živo – mám s tím sama zkušenosti, kdy jsme se s rodinou scházeli u babičky a pod lípou si udělali sezení a povídali si. :-) Jinak tato sbírka se mi moc líbí, Čech má smysl pro jazyk, pro rytmus. Jeho verše se čtou úplně samy. Ráda se k této sbírce vracím. :-)
Povídání jako z obrázkového kalendáře pro lid selský i dělný, pro zábavu i poučení sestavený, v řeči poetické, veršem vázaným, poetou slovutným vyhotovený. Umné a hezké.
Čechovy veršované povídky oslavující prostý lid a lásku k rodnému kraji, se skvějí ve své prostotě (mnohdy ovšem dost zábavné prostotě) vřelostí místy téměř vražedných rozměrů. Struktura je celkem jednoduchá: veselé historky "ze života" s roztomile lehtivým nebo histriónsky fanfarónským obsahem se otrocky střídají s vážnými lidskými dramaty lásky a chudoby (v těch vážných vždycky objekt lásky zemře, ale ve smrti je šťastný, protože spočine v rodné hroudě). Ovšem je třeba vyzdvihnout jednu podstatnou věc, že se jedná o povídky ve vázaném verši, což není zase tak jednoduchý počin.
1970 | Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století |
2008 | Pravý výlet pana Broučka do Měsíce |
1952 | Výlety pana Broučka |
2009 | Hanuman |
1983 | České humoresky |
Jedna z jednoušších (co se týče obtížnosti čtení) básnických sbírek Svatopluka Čecha. Řekla bych, že každý čtenář si v této sbírce najde "tu svoji oblíbenou" báseň - příběh, který ho osloví nejvíce. Lípa jako pojítko všech básní neprozradí nic jiného, než autorovo vlastenectví, které se odráží ve většině jeho děl. Kniha je krátká, milá a dobře se čte. Velmi doporučuji.