Bílá kněžka
Trudi Canavan
1. kniha série Věk pěti. Když je Auraya vybrána, aby se stala kněžkou, rozhodně by ji nenapadlo, že o pouhých deset let později bude jednou z Bílých, nejmocnějších služebníků bohů. Naneštěstí nemá moc času seznámit se s výjimečnými silami, které jí bohové propůjčí. V zemi se objevují tajemní černě odění čarodějové z jihu a proslýchá se, že budují velkou armádu. Auraya a její společníci se neúnavně snaží o vytvoření spojenectví mezi zeměmi severního kontinentu, ale čas se rychle krátí. Do zemí Bílých přichází válka a pokud Auraya neovládne své nově získané schopnosti, ani přízeň bohů by nemusela stačit k jejich záchraně… Trudi Canavan získala v roce 1999 cenu Aurealis za nejlepší fantasy příběh. První díl trilogie Věk pěti byl nominován na cenu Aurealis 2005 v kategorii Fantasy.... celý text
Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Zoner PressOriginální název:
Priestess of the White, 2006
Začínala jsem Soneou, tohle byla "ta druhá trilogie", tehdy jsem ji cítila jako horší. Ale za ta léta jsem se vždycky vrátila k téhle trilogii a pokaždé si ji znovu užiju. Možná i proto, že nemá to pokračování po dvaceti letech.
Úžasná série od mé oblíbené autorky. Psané z více pohledů, kdy každá postava je jako živá. Ovšem na setkání některých postav si musíme počkat do dalšího dílu. Knihy lze číst i samostatně, ale děj navazuje. Nečekejte žádnou teen fantasy. Tohle dílo sice není příliš známé, ale své místo ve fantasy literatuře si opravdu zaslouží. Celou trilogii jsem četla několikrát a rozhodně se k ní hodlám ještě vrátit
V něčem mi kniha přišla dost originální a bavilo mě to. Jenže s postupem času se kniha stala zdlouhavou a konečné vyvrcholení se odehrálo tak rychle až jsem si řekla, hm tak tohle asi ne. Nevím, jestli se odhodlám číst další díly.
Ze začátku jsem se bála, že mě bude množství pohledů při čtení rušit a nebudu schopná se orientovat. A bála jsem se zbytečně. První třetinu knihy jsem ale měla pocit, že se nedokážu pořádně začíst. To se ale rázem změnilo a zbytek knihy jsem dočetla během dvou dnů.
Začiatok ďalšej trilógie od Trudi je veľmi podobný jej ostatným knihám. Ten istý štýl, veľmi podobné postavy. Auraya mi v mnohom pripomína Soneu. Ale tak čítalo sa to celkom dobre, no je to slabšie ako jej predošlé knihy. Napriek tomu idem do druhej knihy ;) AJ
děj, který se snaží celou knihu rozběhnout, se na konci knihy nakonec nerozběhne. na fantasy děsivě a neuvěřitelně nudné a pomalé
K této knize (trilogii) jsem se dostala až po přečtení všech ostatních knih od Trudi, takže jsem k tomu přistupovala celkem skepticky. Nicméně jsem byla mile potěšena. Příběh dobrý, vypravěčský um také :)
Je to krásná kniha, sem-tam romantická, ta Auraya to nemá jednoduchý, že po ní touží splétač snů, se kterým se vyspala, a bůh Chio, který ji políbil. No, jak to bude asi dál. :D
Tak tato kniha mě vůbec nenadchla, dokonce jsem ji ani nedočetla, což se mi tedy nestává často...
Auraya jako jedna z pomocníků, které si zvolili bohové, má zabránit černým čarodějům ovládnout její kraj...hlavní hrdinka mi bohužel nesedla a od toho se odvíjí i moje hodnocení. Naštěstí pro mě má kniha více dějových linek. Některé s hlavním příběhem souvisejí více, jiné méně, ale třeba pasáže o čarodějce Emerahl nebo kmeni Sijů mě docela zaujaly. Kniha zbytečně moc řeší mezilidské vztahy, hlavě otázku zakázané lásky mezi Aurayou a splétačem Leiardem. Děj plyne volně, nejsou zde žádné zásadní zvraty, ale čte se příjemně. Jen bych ještě poznamenala, že se mi absolutně nelíbí obálka.
2008 | Společenství čarodějů |
2013 | Sonea - Novicka |
2011 | Tessia: Zrození čarodějky |
2011 | Sonea: Vyslancova mise |
2009 | Bílá kněžka |
Knihy této autorky jsem si poměrně oblíbila, toto je poslední série, kterou od ní nemám přečtenou...
A stejně jako ty ostatní začala velmi slibně..
Auraya je sympatická hlavní hrdinka, moc se těším na další pokračování..
4/5 *