Velká tajemství Prahy
David Černý
Víte, že v pražské Loretě visí na kříži dívka, které narostly vousy, aby se nemusela vdávat? Víte, kdy v Praze naposledy zamrzla Vltava a kde se prodávaly horké kaštany? Víte, že v jedné pražské garáži vytéká z kohoutku zázračný svatováclavský pramen? Víte o tajné chodbě v porodnici u Apolináře, kterou se ubíraly dámy z vyšších kruhů k utajeným porodům? Víte, proč se Smíchovu říká Smíchov? Může za to smích zachráněného koně z Vltavy? Víte, že v Praze stojí vůbec největší stadion na světě? Odhalte velká tajemství Prahy.... celý text
Moc se mi líbí vypravěčský styl Davida Černého. Jako nadšenec do historie Prahy jsem tu knihu vdechla během jednoho večera. Ráda se dozvídám zajímavá historická fakta o místech, kde se každý den pohybuji. Stejně tak mě bavilo porovnávání vedut s tím, jak ta místa vypadají dnes. Většinou se mi Praha líbila víc tak, jak vypadala kdysi. Žádná auta a běžný život tam, kde dnes vládne turismus. Musela to být paráda. Jediné, co mě u této knihy zamrzelo, bylo množství pravopisných chyb. Je škoda, aby takové zbytečnosti kazily dojem z jinak výborné knihy.
Na první pohled hezká obrázková knížka o zajímavostech Prahy. Hned na druhý pocit zklamání... Kniha je tenoučká, jednotlivé kapitoly jsou na sílu našlehaná kratičká sdělení a i název knihy se mi zdá dost přepálený. Co mě zklamalo nejvíc - plno chyb a překlepů, to nečetl nejen editor, ale snad ani sám autor. Tento typ četby mě zajímá a baví, ale zde je příliš patrný záměr vydat každý rok novou knihu. Uvítala bych tři vydání v jednom a bez hloupých přívlastků v názvu. Tajemství může být maximálně velké nebo malé... Krásné je využití vendut z pol.19. století a samotný obsah zajímavý.
V knize je uvedeno mnoho zajímavostí, spousta z nich byla pro mě novinkou. Škoda, že je v textu takové množství chyb a překlepů. Kazí celkový dojem.
2018 | 25 tajemství Prahy |
2019 | Nová tajemství Prahy |
2021 | Skrytá tajemství Prahy |
2022 | Zapomenutá tajemství Prahy |
2023 | Tajemství Karlova mostu |
Krásná kniha, zajímavé tipy na výlety!
Moc pěkné historické obrázky.
Půl hvězdičky ubírám za "úpravu". Ty hrozné chyby a překlepy úplně trhaly oči. Je to škoda, nepozorností takhle pokazit krásnou knihu.